Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Грипната епидемия вече започна, предупреждава СЕГА. Грипна епидемия е обявена в три области на страната, а в още една това е на път да стане. От вторник епидемия е обявена в областите Стара Загора, Шумен и Бургас, а Силистра е пред епидемия, съобщиха от здравно министерство. Резултатите на изследвани проби на болни показват, че циркулира грипен щам А H3N2, засегнати са всички възрастови групи, съобщиха от РЗИ – Стара Загора. При епидемия свижданията в болниците трябва да спрат, в медицинските центрове и поликлиниките по възможност да се разкрият грипни кабинети, да преустановят работа женските и детските консултации, да спрат плановите профилактични имунизации и прегледи. Здравните власти за пореден път напомниха, че за предпазване от грип е важно да се избягват събиранията на много хора в затворени пространства, хората с висока температура, болки в мускулите и силна отпадналост да не се самолекуват, да се обърнат към лекар и да не ходят болни на работа

Столична община отваря места в яслите с по-големи групи, пише СЕГА. Максималният брой на децата в яслена група да се увеличи от 18 на 23, предлага зам.-кметът по образование и култура Тодор Чобанов. Искането бе внесено на заседание на ресорната общинска комисия. Предложението трябва да бъде гласувано от общинския съвет. Ако то бъде прието, ще влезе в сила от следващата учебна година. Промяната ще се отнася за групите, в които в рамките на три месеца присъстват средно по по-малко от 10 деца. Друго изискване е да има достатъчно място според държавните изисквания. Целта е да бъдат приети още около 700 деца, обясни Чобанов. Според него няма да се наложи да се назначават нови учители и помощен персонал, а деца ще се приемат само в ясли, в които има необходимите условия - например достатъчно пространство. Недостигът на места в яслената възраст е около 5500 деца, каза още зам.-кметът. 

Синдикат иска 1500 лв. минимална учителска заплата след удръжките, извежда в заглавие МОНИТОР. Чистото трудово възнаграждение на педагозите да бъде поне 1500 лв. Това е една от мерките, които предлагат от Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа, за да стане привлекателна учителската професия за младите. Те посочват резултатите от изследване относно желанието им да се включат в образователната система и причините, които ги спират. Според него младите част от тях са стресиращата среда в класната стая, голямата натовареност, наднормените часове, които не се заплащат, липсата на ангажираност от страна на родителите, агресията над педагозите. В анкетата 97,3% от работещите учители са посочили, че няма облекчаване на безмерната бумащина в образователните институции, обясняват от Синдиката.

„Константин Величков“ се напука, оправят го при хубаво време, пише МОНИТОР. Първото споделено трасе за автобуси и трамваи в София по бул. "Константин Величков", което бе асфалтирано през есента на миналата година, е деформирано. Това стана ясно от снимки на организацията „Спаси София“ публикувани във Фейсбук.На тях се вижда, че в участъка между булевардите „Гешов“ и „Стамболийски“ пътната настилка е напукана. От Столичната община са заявиили пред изданието, че обектът не е приет и платен. От „Московска“ 33 са запознати с проблема и има техническо решение за отстраняването му, но ремонтни дейности ще могат да започнат при по-хубаво време.

Започват още 134 км от “Хемус” до края на 2019-а, четем в 24 ЧАСА. В понеделник от пътната агенция съобщиха, че в края на декември 2018 г. е подписан договорът за изпълнител с държавната фима “Автомагистрали”. Тя ще строи участъка от пътен възел “Боаза” до Русе - Велико Търново за 1,35 млрд. лева. Средствата бяха отпуснати в края на миналата година от излишъка в бюджета. Трасето е разделено на 6 лота. За първи път при строеж на нов път АПИ възлага изпълнението на държавна фирма, като се използва текстът в закона, който дава възможност за изключение от процедурата за обявяване на обществена поръчка. МРРБ е едноличен собственик на 100% от капитала на “Автомагистрали” и правата на държавата в дружеството се упражняват от министъра на регионалното развитие и благоустройството.

Символични глоби за рискови скиори, отбелязва ТРУД. Няма как да бъдат санкционирани скиорите или сноубордистите, които карат извън очертанията на зоните, въпреки предупрежденията от лавинна опасност. Според правилата ако се докаже, че тъй наречените фрирайдъри съзнателно предизвикват лавини, те може да бъдат единствено глобени по 50 лева от дирекцията на НП „Пирин“, например. Но всички скиори прибягват до тарикатски номера и винаги казват, че са се загубили или заблудили и затова са излезли извън очертанията. Изданието цитира спасители, които често рискуват живота си, за да вадят закъсали адреналинови скиори от опасни места в Пирин. Когато акцията приключи, редовно се оказва, че спасените нямат застраховки, а именно от тях се покриват разходите на спасителите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

На 16 юли почитаме Света мъченица Юлия

На 16 юли Православната църква чества паметта на Света мъченица Юлия.  Св. Юлия била родом от Картаген. Произхождала от бележит род. Родителите ѝ били християни и ѝ дали християнско възпитание. Когато персийците покорили Картаген, те отвлекли много народ. И малката Юлия била между пленниците. Купил я някой търговец езичник в Сирия. Много настоявал..

публикувано на 16.07.24 в 09:06

Червен код за опасно горещо време в четири области

Червен код за опасно горещо време обявиха за днес от НИМХ за четири области в страната - Плевен, Велико Търново, Русе и Благоевград. Ще бъде слънчево, след обяд над източните райони и Дунавската равнина с незначителна купеста облачност. Ще духа слаб, в Източна България до умерен вятър от изток-североизток, съобщиха от НИМХ. Много горещо, с максимални..

публикувано на 16.07.24 в 07:35
Снимката е илюстративна, архив.

Отлага се началото на ремонта на ул. "Опълченска”

Отлага се началото на ремонта на ул. "Опълченска", съобщиха от Столичната община. Планира се изграждане на три платна за движение, нови тротоари и улично осветление. На 16 юли 2024 г. започва разширението на столичната ул. "Опълченска" Първият етап на разширението на "Опълченска" започва след седмица Живеещи в района на улица..

публикувано на 16.07.24 в 06:10

Чакъровите празници събират посетители от цялата страна

За единадесета поредна година край самоковските Чакърови поляни ще се състоят Чакъровите празници, които събират посетители от цялата страна. Тази година ще има възстановка на живота и делото на Чакър войвода. В програмата са включени и народни борби в две категории – до и над 80 кг. Ще участват активни спортисти, но могат да се включат и..

публикувано на 15.07.24 в 18:12

Александра Свиленова - актрисата, която искаше да стане коремен хирург: "Реших да лекувам чрез сцената"

Александра Свиленова е студент в класа на проф. Ивайло Христов в НАТФИЗ. Тя вече има своите изяви и на софийската театрална сцена. Споделя, че преди да реши да се насочи към студентството, съвсем сериозно е мислила да се реализира като коремен хирург. "Причината, поради която реших да се насоча към медицината е лична, но в един момент се..

публикувано на 15.07.24 в 17:34

Ще бъдат ли обмитени евтините китайски стоки?

Китайските онлайн платформи бележат огромен ръст в продажбите си, но продуктите им са със съмнително качество и без проследимост. Около 15 млн. пакета от трети страни са внесени у нас през 2023 г., без никакъв санитарен контрол. Редица държави планират въвеждането на регулаторни механизми и промяна на наредбите, заради агресивната политика на..

публикувано на 15.07.24 в 17:14
Адриан Николов

Пазарът на труда и висшето образование

Висшето образование е ключ към добро представяне на пазара на труда, почти гарантирано избягване на безработица и намиране на желано и добре платено работно място. От значение е обаче да се оцени конкретният размер на това предимство – колко по-висока е заетостта на висшистите, колко по-ниска е тяхната безработица, тъй като коректните му..

публикувано на 15.07.24 в 15:44