Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кънки и хокей на лед - нека да е зима

Снимка: Луиза Лазарова
В "Радиоприемница" продължаваме да разглеждаме интересните зимни спортове, забавленията на пистата и на леда. 

Днес на ход са забавленията на лед и спортовете на лед. Наш гост бе Мартин Миланов, председател на Българската федерация по хокей на лед. От него научихме повече за спецификите на този спорт, за възможностите за практикуването му, но и за трудностите, с които се сблъскват професионалните ни отбори.

При нас бе и Цвети Божидарова от „Спортна София“, която ни разказа за кънките на лед като любителско занимание.

Сега, обаче, ви връщаме малко назад във времето, в историята на нашия хокей. Оказва се, че първите сведения за играта хокей в България са от края на ХІХ век. Първите инструкции за плъзгане и ходене по пързалка са дадени в ръководство, отпечатано в Кюстендил през 1901 година. През 1915-а се сформира първият отбор по хокей. Той е към спортен клуб “Атлетик”, а четири години по-късно започват занимания по хокей в Обединения спортен клуб “Славия”. През 1942 г. българският национален отбор записва първия си международен мач - на 17 януари в Букурещ нашите побеждават Югославия с 4:2. Интересна подробност е и, че през 1952 г. се провежда първият държавен шампионат, като поради липса на изкуствени ледени пързалки, мачовете се играят в Рила, на Седмото езеро до хижа "Мусала". По-късно, разбира се, се построяват и изкуствени ледени пързалки. Но историческа за българския хокей се оказва 1976-а година. Тогава националните ни играят за първи и единствен път на олимпиада.

За съжаление, нашият спорт, колкото и да е прекрасен и завладяващ, е и много скъп, каза по този повод Мартин Миланов. На всеки му е ясно, че за да се практикува, трябва зала, екипировка и т.н., което само по себе и се много скъпо. Този вид спорт е приоритет на северните държави, на богатите държави и затова най-добрите отбори са тези в Русия, Швеция, Канада, силни икономически държави, които развиват този спорт още отпреди началото на 19-ти век.

Но това не значи, че ние не може да се борим, ние продължаваме да се борим, за да оцелеем, имаме много големи школи, много деца.

Мартин Миланов посочи, че в страната има общо 16 клуба, които се занимават с хокей на лед. Има няколко региона, които се развиват – София, Варна, Хасково. Преди и във Велико Търново имаше пързалка, но за съжаление вече я няма. В Ботевград сега има раздвижване и доста деца тренират.

Като федерация се борим да увеличим пързалките, защото, с две пързалки в София и с две в провинцията, няма място къде да се тренира. И трябват нови пързалки.

През 2015 г. пък отвори врати ледената пързалка в спортния комплекс “Зона Б-5” в парк "Възраждане".

Цвети Божидарова, спортeн мениджър на дружество „Спортна София“, което стопанисва пързалката, обясни, че според показателите, отчетени за трите години експлоатация на съоръжението, интересът става все по-голям и малки и големи идват, за да карат кънки.

Карането на кънки е зимно предизвикателство, ние се стремим през декември да пуснем ледената пързалка и тъй като тя е абсолютно открита, може да се използва до март месец. 

Основно пързалката се използва от начинаещи и любители, които искат да карат кънки в свободното си време, но има и инструктор, който може да проведе обучения на желаещите, а за най-малките има и т. нар. „проходилки“.

След първоначалното обучение се оказва, че децата проявяват интерес и разпитват инструкторите, но Цвети Божидарова обясни, че за по-нататъшно развитие в този спорт трябва да се използват другите бази, които предлагат повече възможности.

Още за кънките и хокея на лед, а също и за фигурното пързаляне и шортрека - чуйте в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Слънце в петък и температура в София около 32°

Днес ще преобладава слънчево време. По-значителни временни увеличения на облачността ще има над северозападната половина от страната, съобщиха от НИМХ. На места, главно в планините и планинските райони в Западна и Централна България, ще превали и прегърми. Вятърът в западната половина от страната ще се ориентира от северозапад, ще се усили и ще бъде..

публикувано на 09.08.24 в 07:35

Излезе годишният доклад за развитието на роботиката в България

Излезе годишният доклад за развитието на роботиката в България на Професионалната асоциация по роботика, автоматизация и иновации PARAI. Това е шестото поред издание на традиционния доклад "Българските успехи в роботиката и автоматизацията" и проследява развитието на сектора на високите технологии у нас през 2023 г. Той показва положителните..

публикувано на 08.08.24 в 18:14

СУ "Св. Климент Охридски" с нова магистърска програма – "Астробиология"

Софийският университет "Св. Климент Охридски" въвежда нова магистърска програма – "Астробиология". Тя е интердисциплинарен проект на Биологическия Факултет, Физическия Факултет, Факултет по Химия и Фармация, Геолого-географски Факултети и Философския Факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Програмата цели да отговори на научното търсене в..

публикувано на 08.08.24 в 17:02

Даниел Василев: Има нужда от развитие на финансовата култура на българина

По данни на Евростат над 10 години е разликата в средната продължителност на трудовия живот в България спрямо останалите държави в Европейския съюз. С повече от 2 години се е повишила очакваната продължителност на трудовия живот през последните 10 години. Пред радио София политологът и пазарен анализатор Даниел Василев коментира, че това се..

публикувано на 08.08.24 в 15:51

Нощта на театрите през тази година ще бъде под мотото "Изправени пред сянката"

Европейската инициатива "Нощ на театрите" тази година ще бъде на 16 ноември. Българското издание ще се проведе за дванадесета поредна година, а организаторите избраха "Изправени пред сянката" за основно послание. Зад идеята за "Нощ на театрите" стои Елеонора Роси - театрален режисьор, актриса и преподавател по Драма в..

публикувано на 08.08.24 в 14:26

Започва третото издание на My Sofia Youth with Causes

На 9 и 10 август 2024 г. ще се проведе третото издание на фестивала My Sofia Youth with Causes, посветен на модерния млад градски човек. Тазгодишното събитие ни посреща отново с музика под открито небе на любимата лятна сцена на  Kino Cabanа,  арт ателиета и работилници, суинг и супер нашумелите К-поп танци и спортни предизвикателства,..

публикувано на 08.08.24 в 12:50

НИМ откри изложба посветена на 100-годишния юбилей на "Двореца" - Балчик

Преди броени дни, на 5 август в Каменна зала на Културен център "Двореца" в Балчик бе официално открита изложбата "Разкази от злато и сребро" от доц. д-р Бони Петрунова – директор на Националния исторически музей (НИМ). Експозицията е посветена на 100-годишния юбилей на "Двореца". Посетителите ще могат да разгледат оригинали на..

публикувано на 08.08.24 в 11:57