Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бюти влогър - що е то?

Боряна Стефанова е дългогодишен гримьор и популярен български влогър. В социалните медии е позната като Bobismakeup, a за канала ѝ в Youtube са абонирани над 100 хил. последователи.

Още през ученическите си години Боби открива своята страст - гримирането, а по-късно записва и професионален курс, където усъвършенства умения си. Реших, че ще бъде глупаво да давам съвети за грим без да имам професионален поглед над нещата, затова реших да изкарам курса, признава Боби, която е един от първите български влогъри.

Нейният първи видео урок е публикуван още през 2011 г., но не се радва на широка популярност. В началото коментарите под видеата ми бяха много обидни и неприятни, но това спря да ми прави впечатление, разказва Боби и добавя с усмивка, че много повече се мотивира от радостта на клиентите си, когато остават доволни.

За Боряна гримирането, освен работа, е и хоби, чрез което изразява своята креативност. Но няма как да скрие наблюденията си върху козметичната индустрия, която се е променила много в последните години. Ако преди време е било достатъчно жените да носят червило, пудра и руж, днес продуктите са значително повече - от основа за фон дьо тен до спрей за фиксиране на грима.

Интернет пространството е затрупано от уроци как да се гримираме и какви марки продукти да използваме, а все повече млади момичета се опитват да подражават на любимите си „бюти гурута“. В резултат на това често прекаляват с количеството продукти, които слагат върху лицето си.

Тази промяна се случва заради комерсиализацията и консуматорското общество. С напредването на технологиите както във всички индустрии, така и в козметичната започват да се произвеждат много продукти и понякога те са същите като старите, но им дават друго име и предназначение, за да ни убедят да си ги купим, казва Боби.  

Според нея много от тези неща не са ни необходими за постигането на всекидневна визия. Оказва се, че не всички продукти, които се предлагат в интернет са безопасни за кожата. Младите момичета трябва да бъдат особено внимателни при закупуването на гримове от онлайн магазини.

Много страници твърдят, че предлагат оригинални продукти, но всъщност предлагат копия на западни марки. За тях не се контролира качеството, те не влизат законно на територията на Европейския съюз и не са проверени, твърди младата гримьорка и съветва да пазаруваме от физически магазини или само от проверени, легитимни сайтове.

Чуйте цулия разговор в звуковия файл



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - Копривщенци в Египет - Масърлиете

Днес разказваме за смели българи, готови да се борят с всевъзможни житейски трудности. В името на по-добрия живот на семействата си, те избират пътя на гурбета. При това в далечен и горещ Египет.  Тези предприемчиви българи от Копривщица наричат масърлиете.  Маср - на арабски език това е името на страната Египет.  Предимно в Кайро и Александрия,..

публикувано на 03.08.24 в 16:00
Проект за комплекс България на Георги и Димитър Фингови

Софийски разкази: Архитектите Георги и Димитър Фингови

Изкуствоведът Теодор Караколев, фондация "Български архитектурен модернизъм" за баща и син Фингови: "По-украсените стилове, като сецесиона са по-популярни от модернизма и затова Фингов-баща е сред най-популярните архитекти у нас. След Пловдив, идва в София и работи заедно с арх. Кирил Маричков по множество проекти, като доста училища в София - като..

публикувано на 03.08.24 в 15:00
Явора и Кен

Адресите на любовта - Явора Стоилова и Кен Нагай

Всички са против брака на внучката на Яворов и потомъка на самурай Явора Стоилова е оперна певица със световна кариера, но у нас е по-известна със забележителните си корени. Тя е дъщеря на племенницата на Пейо Крачолов Яворов и най-ревностна негова изследователка Ганка Найденова и на художника класик Васил Стоилов. Кен Нагай е поет,..

публикувано на 03.08.24 в 14:00
Десислава Желева

Усещане за повече уют

Какви са ползите от воденето на читателски дневник, могат ли и възрастните да водят читателски дневник, какво трябва да съдържа той, съпоставка на книжните читателски дневници и Goodreads.  Събеседник   ни е   Десислава Желева - автор, създател на един от първите читателски дневници за възрастни: "Моята учителка във втори клас ни научи, в..

публикувано на 03.08.24 в 11:42

Музиката усмихва децата

Стартира новият сезон на "Rock School на колела". Проектът организира музикални уроци по китара, цигулка, пиано и ударни инструменти и работилници в открити градски пространства. Кратък разказ от  Александра Михайлова: " Досега обиколихме два парка. Имаше деца, които ни чакаха на място. Музиката усмихва децата. Работилниците ни са отворени..

публикувано на 03.08.24 в 10:51

Радостта е двигател

Лятна академия за деца и ученици НХА София – август 2024 г. ЛАДУ през 2024 година се посвещава на XXXIII летни олимпийски игри в Париж и 130-ата годишнина от рождението на художника Жорж Папазов. Подробностите от  Мария Ландова:  "Децата се раждат с много дарове. Те трябва да усетят радостта да правят нещо. Във всяко нещо има място за..

публикувано на 03.08.24 в 10:46

Общуваме с разширяваща се група хора

Дигитализацията и предоставянето на качествени цифрови услуги за потребителите е основен приоритет в дейността на Столична библиотека през последните 10 години. Столична библиотека е определена за дигитален център (Хъб) за Югозападен район, включващ дигитално съдържание от регионалните библиотеки в Благоевград, Кюстендил, София и Перник. Светослава..

публикувано на 03.08.24 в 09:56