Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Панчо Карамански помага на себе си и на други незрящи с... музика

Панчо Карамански

С едно момче, което не познава страха, отказа и мъката, ви срещнахме в "Моята история за доброто". Той е борбен, упорит и целенасочен. Панчо Карамански след инцидент губи зрението си, когато е на 10 години. Тогава като спасение в живота му идва музиката. Появява се изневиделица и остава завинаги. Днес тя е негова професия, упора и спасение. Панчо работи като диджей, прави музика, създава песни и ходи по участия.

Животът на незрящите у нас е тежко предизвикателство. Обществото ги приема като различни, а те се смятат за малцинство. Създават фондации, за да помагат сами на себе си. Сами… защото другите не искат. Не им е приоритет. Когато проблемът не е твой.. оказва се.. не е важен.  С бездушието на образователната система у нас се среща и Панчо.

Панчо променя обществените нагласи към незрящите у нас. Прави го с размах. Успява, защото има силна мечта, която го ръководи всеки изминал ден.
Панчо доказва на себе си, но и на всички, че може. Днес предава своя опит на други като него. Учи ги да правят музика и да се борят с живота. Как това се случва и какви съвети им дава, ще ви разкажем веднага след музиката.

Да нямаш нещо, което другите имат, е наказание. Не защото не би  се справил без него, а защото останалите ще те възприемат като различен от тях. В повечето случаи разликата е в светогледите. По различен начин гледа на света Панчо. И не защото не го вижда в буквалния смисъл, а тъй като го възприема като предизвикателство без грешен ход. Панчо е преминал през много трудности, само и единствено защото е незрящ. Пренебрегван е, подценяван и омаловажаван. Това обаче не го спира. Напротив - завършва университет и не спира да се обучава сам. 

И Панчо помага. Обучава други незрящи, които имат талант да се занимават с музика, но няма кой да им подаде ръка. Панчо е от онези хора, които вдъхват огромно доверие и могат да запалят искрата у всеки един от нас, карайки ни да повярваме, че всичко е възможно.

Нарушеното му зрение не го е разколебало нито за миг да продължи да вярва в това, че може… може да се занимава с музика, и то на професионално ниво. Прави повече от 8 години и продължава да мечтае в тази посока.

Длъжен е само на себе си и на хората, които е приел под крилото си. Такава е философията на Панчо. Стъпил е здраво на земята и с чисто сърце оценява, че макар животът да е суров към него, все пак има немалко, за което да е благодарен.  
Панчо е от благодарните хора. Това е така, защото е човек с добро сърце. Пример, че ако имаш цел в живота, пречките могат само да те забавят, но не и да те спрат.

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Освежаващо за актьорите

Млади легенди: актрисата Гергана Димитрова разказва за  ПроТекст 12 :  "Идеята е от 2007, част е от проект на организация "36 маймуни". В 2007 почти нямаше свободна сцена. Имахме част от себе си, която е протест - нямаше пространства за млади режисьори и актьори, които да реализират собствени идеи. Основната идея бе да представяме нова драматургия...

публикувано на 10.06.23 в 16:00

Софийски разкази - Елисавета Багряна

Младите години на първата родена в София поетеса, Елисавета Багряна, разказани от самата нея пред Блага Димитрова и Йордан Василев цели пет години в средата на 60-те: Самата Багряна разказва, че къщата им е била на "Раковски", след "Гургулят", с градина чак до празно място към "Фритьоф Нансен". Има над 15 вида рози, които подрязва, а есен - завива...

публикувано на 10.06.23 в 15:00
Жана Стоянович

Адресите на любовта - Жана Стоянович

Актрисата Жана Стоянович хваща мъжа си проф. Кръстю Мирски в изневяра и…двамата умират от смях Любовният живот на актрисата Жана Стоянович е бляскав, шеметен, пъстър и неотменна част от бохемска София. Едва 22-годишна тя се омъжва за 8 години по-възрастния Кръстю Мирски. „ Беше ужасно красив, римлянин, с бяла коса, 30-годишен. И като се..

публикувано на 10.06.23 в 14:00
Калина Спасова и Йоанн Стоев

Откачалки в най-добрия смисъл

„Изпитът“, нов YouTube реалити формат на НАТФИЗ ни превежда през митичния процес по приемане на нови студенти в най-креативния университет в България и разкрива какво се случва зад кулисите – интервю с двамата водещи на предаването, Калина Спасова и Йоанн Стоев: "Казвам се Калина Спасова, от Хасково съм и съм на 23. Уча филмов и..

публикувано на 10.06.23 в 12:00

Дори и да не сте сигурни, може и да се запалите

Нова зала в София ще даде възможност на ученици да се учат и да създават видео игри напълно безплатно.  Първите кратки въвеждащи курсове на фондация DevHubOne ще се провеждат цяло лято и са подходящи за всеки ученик. Само четири месеца след финала на тазгодишния Благотворителен #гудгейм стрийм , в който се включи и Радио София, каузата, за която..

публикувано на 10.06.23 в 11:00

100 деца показват знания по първа помощ в състезание на БМЧК

Национално състезание на ученически екипи по първа помощ , организира Българският младежки Червен кръст (БМЧК) на 10 юни в базата в село Лозен . В състезанието ще участват 100 деца от цялата страна на възраст от 12 до 14 години , разпределени в 25 отбора. Чрез различни симулативни задания в отделните пунктове ще бъде..

публикувано на 09.06.23 в 20:17

Какво показа националният конкурс за най-добър младежки стартъп?

Приключивторото издание на националния конкурс „Най-добър младежки стартъп в България” . Той се организира от Фондът на фондовете и СУ „Св. Климент Охридски”. Състезанието включваше 6-седмична обучителна програма , в рамките на която участниците придобиха ценен опит преди финалното представяне на идеите си пред инвеститорите...

публикувано на 09.06.23 в 19:33