Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Млади и стари мечтаят заедно и стоплят душите

Снимка: Александър Николов
Животът е като кълбо прежда - намотаваме спомени, сплитаме мигове, но най-важно е да ни е топло на душата. Воден от тази мисъл героят ни днес започва своята дейност да ангажират възрастни жени да плетат. Плетат шалове - цветни, едноцветни - за всеки, който ги пожелае. След като завършва образованието си в чужбина, Александър Николов решава да се върне вкъщи и да се занимава със социални дела. Първоначално организира своята баба и няколко нейни приятелки. С времето броят на жените се увеличава.

Зад историите на шаловете стоят работливи възрастни жени, които вплитат своя живот. Ангажирайки ги Александър осмисля дните им. Кара ги да се чувстват полезни и значими.

Професионалният опит на бабите e по-голям от личния ни жизнен цикъл, енергията им е безгранична, а непукизмът им към забързания, модерен начин на живот - завиден.  Те дават нищо по-малко от най-доброто от себе си. Но не защото „трябва“, а защото искат.
Разбират се, защото всеки цени труда на другия. Александър и бабите заедно крачат по пътя на пълноценния живот. Защото това, което правиш е значимо, едва когато е полезно за някой друг.

За много от възрастните хора у нас, старините преминават в безметежно лутане - при кого да отидат, на кого да не натежат, как да намерят смисъл в празнодневието. За повечето от нас, това е нормално, приемаме ги за стари и толкова. Има едни други хора, обаче, които не разсъждават по този начин. Напротив, смятат го за грешен и се опитват да променят реалността, с която като че ли сме свикнали. Александър и приятелите му ангажират баби да плетат шалове. Възлагат им задачи и жените се чувстват ценени. Усещат, че някой наистина се интересува от тях.

За всяка една от тях плетенето е удоволствие, разтоварване и страст. Любимото им време за плетене е или рано сутрин, или надвечер преди лягане, когато по телевизията няма ни новини, ни сапунени сериали. Като за начало всяка една от тях работи предимно есента и зимата, когато не може много да излиза навън.

Свободни и неограничени - така живеят и работят бабите, които Александър е открил и чиито дни е осмислил. Продължават заедно. Млади и стари, ръка за ръка. Взаимно полезни са си, дори мечтаят в една посока. Може би защото бабата е един от най-скъпите детски спомени, тази история е напомняне, че трябва да пазим и уважаваме това, което може един ден безвъзвратно да изчезне. Бабите ни са богатство - безценно, незаменимо и жизнено важно.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Светла Баева

Никой не обича етикети

Светла Баева, активист и защитник на човешки права, директор кампании във Fine Acts, e поредната млада легенда, открита и представена от Елена Пъневска: "По-силна от думите" е по-голяма наша кампания за представяне на уязвими групи в нашата страна. Никой не обича етикети, важното е да разказвам историите на други хора, каузите им. От 12 години се..

публикувано на 27.05.23 в 16:00

Софийски разкази - д-р Кръстьо Кръстев

Литературният критик д-р Кръстьо Кръстев, след като окончателно се установява в София, в 1892 излиза първия брой на списанието му "Мисъл". То го сплотява с Пенчо Славейков. За спора на кръга "Мисъл" с Иван Вазов, чуйте в звуковия файл: В София учи в Първа мъжка заедно с Тодор Влайков до 1885. Според него, "не е бил амбициозен и е изявявал средни..

публикувано на 27.05.23 в 15:00
Емил Димитров и Мариета

Адресите на любовта - Емил Димитров

Емил Димитров се жени два пъти за втората си жена Шарл Азнавур не успява да кумува на първата сватба, поради снеговалеж През целия си живот, естрадната легенда Емил Димитров издава 30 албума, 55 милиона копия от тях са продадени само в Съветския съюз. В необятната страна той е тотална звезда. Там се залюбва и с първата си съпруга,..

публикувано на 27.05.23 в 13:55

Надбягване за забавление

Първото надбягване за корги в България ще се проведе  точно след Клубната изложба на 28 май, 2023 г. (неделя) от 14:00 ч. в кучешката градинка - поляната зад музей "Земята и хората" в София. Подробности от  Михаела Илиева, член на УС на Клуб “Уелско корги България“ : "Изначално породата произхожда от Уелс, тя е най-малката от овчарските..

публикувано на 27.05.23 в 11:29
Илия “Lmzs” Ръжгев

ОК съм да ме бият по-добри от мен

Българин завоюва първо място на един от най-престижните турнири по видео игри в света – интервю с Илия “Lmzs” Ръжгев, световен соло шампион по League of Legends: "Електронните спортове в последно време се развиват така, че и големи футболни отбори формират свои отбори в е-спорт, дори не на най-високото ниво в испанската дивизия, има и българи, които..

публикувано на 27.05.23 в 11:01

Отбивки не само за влюбени

Кои са най-романтичните места за почивка в България ще научим от новия пътеводител „101 отбивки за влюбени“  в разговор с автора , Иван Михалев: "И за мен е изумително - колкото повече пътувам из България, толкова повече се удивлявам, има останали места! Не е нужно да си влюбен конкретно. Проектът започна заради любов, бяхме се запознали..

публикувано на 27.05.23 в 10:00

Таралеща

Групите "Таралеща" и "Джендема" канят всички малки и пораснали деца на празничен концерт по случай деня на детето. А ние, в предаването "Добър вечер, София", отново сме в приятната компания на група "Таралеща": Марта Тодорова, Илко Градев, Дани Огнянов, Александър Михайлов, за да ни разкажат за предстоящото първоюнско приключение, което..

публикувано на 26.05.23 в 20:15