Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Чувалчета и дрешки за недоносени бебета - дар за родители в тежък момент

Десислава Янкова
Снимка: Петя Зунгорлиева

Безспорно най-голямата радост е да поемеш на ръце новия живот. Да гушнеш детето, което сам си създал и чието бъдеще е изцяло твоя отговорност. Има едни родители обаче, които не могат да докоснат своите рожби. Позволено им е да ги виждат рядко. Времето им заедно е ограничено. Това са родителите на недоносените бебета. Всеки ден милиони бебета по света се раждат преди определения термин. По една или друга причина, тенденцията броят им да се увеличава е в световен мащаб възходяща, а в България - всяко 10-то бебе е родено преди 37-та гестационна седмица. У нас се раждат над 6000 годишно. Тоест родителите, които не могат да прегърнат своите деца от първия им ден са много. И за жалост броят им се увеличава.

В "Моята история за доброто" ви срещнахме с една жена, която абсолютно безкористно помага на тези родители. Десислава Янкова вече 9 години прави дрешки за деца. От съвсем скоро подарява комплекти за изписване на всички родители и близки на недоносени бебета, които я потърсят.

За щастието на непознати за нея хора се грижи Десислава. През май миналата година тя дава началото на кампанията „Чувалче с кауза“, по време на която са дарени десетки бебешки чувалчета на родилни отделения из цялата страна. Чувалчетата са безопасна алтернатива на завивките, като освен удобство, гарантират правилна и равномерна температура на тялото на детето. Десислава и нейният съдружник планират безвъзмездно преоборудване на всички неонатологични отделения в страната. Посланиците на каузата се увеличават с всеки изминал ден. Благодарение и на тях броят на родителите, които получават подкрепа, се увеличават в цялата страна.

За да направиш някой щастлив в най-тежките му житейски моменти се изисква огромно сърце и много човечност. Десислава Янкова подарява подкрепа на семействата на недоносените деца на България. Подарява я като им дава безвъзмездно дрешки за бебенцата, които са по-малки от нормалното и обличането им освен чисто физическо е и психическо предизвикателство.

А приятелите са много. Хората, които разказват за инициативата на Деси, са много. Живеят в различни краища на страната и помагат на Деси и партньора й по добрини - Митко да достигнат до колкото се може повече родители на недоносени бебета. Страхотно е когато доброто е разпознато като такова. Много често подхождаме скептично към протегнатата ръка. Не вярваме, че някой ще ни помогне без да иска нищо в замяна. Деси обаче ни връща надеждата, че милосърдието все още съществува и можем да го открием в най-чистия му вид - всеки ден. Мечтае за доброто бъдеще на децата, и не само мечтае, но и вярва, че може да го промени.

Ако искаме децата ни да останат, да се развиват и градят бъдеще у нас, то трябва да ги подкрепяме при всяка крачка и всеки дъх. Особено, когато дъхът е поет преждевременно, подкрепата трябва да е още по-голяма. Подкрепа за Малките герои в борбата за живот. Все още темата "недоносени бебета" не се дискутира свободно и често родителите на недоносени новородени се оказват в ситуация, в която не знаят какво да очакват, какви са нуждите на детето им и към кого да се обърнат за подкрепа. Това е тема, която заслужава внимание, защото често малките усилия водят до големи чудеса! Точно такива, от които много деца имат нужда днес.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Да отключим всяка една семейна памет

Юлия Спиридонова е една от най-добрите и награждавани български детски писателки, превеждана е на английски и френски. Тя идва от Англия, където живее, на Панаира на книгата. Предстои ѝ среща с децата и представяне на книгата ѝ „Ножицата“ за пътя на една ножица през българската история: "Книгата е необичайна, не е нещо, което ще откриете в детска..

публикувано на 28.05.23 в 09:44
Светла Баева

Никой не обича етикети

Светла Баева, активист и защитник на човешки права, директор кампании във Fine Acts, e поредната млада легенда, открита и представена от Елена Пъневска: "По-силна от думите" е по-голяма наша кампания за представяне на уязвими групи в нашата страна. Никой не обича етикети, важното е да разказвам историите на други хора, каузите им. От 12 години се..

публикувано на 27.05.23 в 16:00

Софийски разкази - д-р Кръстьо Кръстев

Литературният критик д-р Кръстьо Кръстев, след като окончателно се установява в София, в 1892 излиза първия брой на списанието му "Мисъл". То го сплотява с Пенчо Славейков. За спора на кръга "Мисъл" с Иван Вазов, чуйте в звуковия файл: В София учи в Първа мъжка заедно с Тодор Влайков до 1885. Според него, "не е бил амбициозен и е изявявал средни..

публикувано на 27.05.23 в 15:00
Емил Димитров и Мариета

Адресите на любовта - Емил Димитров

Емил Димитров се жени два пъти за втората си жена Шарл Азнавур не успява да кумува на първата сватба, поради снеговалеж През целия си живот, естрадната легенда Емил Димитров издава 30 албума, 55 милиона копия от тях са продадени само в Съветския съюз. В необятната страна той е тотална звезда. Там се залюбва и с първата си съпруга,..

публикувано на 27.05.23 в 13:55

Надбягване за забавление

Първото надбягване за корги в България ще се проведе  точно след Клубната изложба на 28 май, 2023 г. (неделя) от 14:00 ч. в кучешката градинка - поляната зад музей "Земята и хората" в София. Подробности от  Михаела Илиева, член на УС на Клуб “Уелско корги България“ : "Изначално породата произхожда от Уелс, тя е най-малката от овчарските..

публикувано на 27.05.23 в 11:29
Илия “Lmzs” Ръжгев

ОК съм да ме бият по-добри от мен

Българин завоюва първо място на един от най-престижните турнири по видео игри в света – интервю с Илия “Lmzs” Ръжгев, световен соло шампион по League of Legends: "Електронните спортове в последно време се развиват така, че и големи футболни отбори формират свои отбори в е-спорт, дори не на най-високото ниво в испанската дивизия, има и българи, които..

публикувано на 27.05.23 в 11:01

Отбивки не само за влюбени

Кои са най-романтичните места за почивка в България ще научим от новия пътеводител „101 отбивки за влюбени“  в разговор с автора , Иван Михалев: "И за мен е изумително - колкото повече пътувам из България, толкова повече се удивлявам, има останали места! Не е нужно да си влюбен конкретно. Проектът започна заради любов, бяхме се запознали..

публикувано на 27.05.23 в 10:00