Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Чувалчета и дрешки за недоносени бебета - дар за родители в тежък момент

Десислава Янкова
Снимка: Петя Зунгорлиева

Безспорно най-голямата радост е да поемеш на ръце новия живот. Да гушнеш детето, което сам си създал и чието бъдеще е изцяло твоя отговорност. Има едни родители обаче, които не могат да докоснат своите рожби. Позволено им е да ги виждат рядко. Времето им заедно е ограничено. Това са родителите на недоносените бебета. Всеки ден милиони бебета по света се раждат преди определения термин. По една или друга причина, тенденцията броят им да се увеличава е в световен мащаб възходяща, а в България - всяко 10-то бебе е родено преди 37-та гестационна седмица. У нас се раждат над 6000 годишно. Тоест родителите, които не могат да прегърнат своите деца от първия им ден са много. И за жалост броят им се увеличава.

В "Моята история за доброто" ви срещнахме с една жена, която абсолютно безкористно помага на тези родители. Десислава Янкова вече 9 години прави дрешки за деца. От съвсем скоро подарява комплекти за изписване на всички родители и близки на недоносени бебета, които я потърсят.

За щастието на непознати за нея хора се грижи Десислава. През май миналата година тя дава началото на кампанията „Чувалче с кауза“, по време на която са дарени десетки бебешки чувалчета на родилни отделения из цялата страна. Чувалчетата са безопасна алтернатива на завивките, като освен удобство, гарантират правилна и равномерна температура на тялото на детето. Десислава и нейният съдружник планират безвъзмездно преоборудване на всички неонатологични отделения в страната. Посланиците на каузата се увеличават с всеки изминал ден. Благодарение и на тях броят на родителите, които получават подкрепа, се увеличават в цялата страна.

За да направиш някой щастлив в най-тежките му житейски моменти се изисква огромно сърце и много човечност. Десислава Янкова подарява подкрепа на семействата на недоносените деца на България. Подарява я като им дава безвъзмездно дрешки за бебенцата, които са по-малки от нормалното и обличането им освен чисто физическо е и психическо предизвикателство.

А приятелите са много. Хората, които разказват за инициативата на Деси, са много. Живеят в различни краища на страната и помагат на Деси и партньора й по добрини - Митко да достигнат до колкото се може повече родители на недоносени бебета. Страхотно е когато доброто е разпознато като такова. Много често подхождаме скептично към протегнатата ръка. Не вярваме, че някой ще ни помогне без да иска нищо в замяна. Деси обаче ни връща надеждата, че милосърдието все още съществува и можем да го открием в най-чистия му вид - всеки ден. Мечтае за доброто бъдеще на децата, и не само мечтае, но и вярва, че може да го промени.

Ако искаме децата ни да останат, да се развиват и градят бъдеще у нас, то трябва да ги подкрепяме при всяка крачка и всеки дъх. Особено, когато дъхът е поет преждевременно, подкрепата трябва да е още по-голяма. Подкрепа за Малките герои в борбата за живот. Все още темата "недоносени бебета" не се дискутира свободно и често родителите на недоносени новородени се оказват в ситуация, в която не знаят какво да очакват, какви са нуждите на детето им и към кого да се обърнат за подкрепа. Това е тема, която заслужава внимание, защото често малките усилия водят до големи чудеса! Точно такива, от които много деца имат нужда днес.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

“Петък 13-ти” - забавна пиеса с неочаквани обрати

Най-новата комедия на Фери Арт “Петък 13-ти” - изключителна, забавна с неспирни обрати от началото до края. Пиесата е написана от Жан-Пиер Мартинез, а режисьор е Георги Кадурин с участието на Мария Сапунджиева, Христо Гърбов и Мариана Миланова. В София премиерата ще бъде на сцената на театър “Сълза и смях” при спазване на всички противоепидемични мерки...

публикувано на 01.12.20 в 19:08

Иво Димчев за живота като ХИВ позитивен

Експресивният Иво Димчев преди две години реши чрез книгата, която подготвя за печат да обяви, че е ХИВ позитивен. В книгата “ХИВ + KISS” той разказва как живее от години с диагнозата. “Аз съм един доста откровен човек и за мен беше повече невъзможно да крия от света, че съм ХИВ позитивен. Знаеха го само мои приятели и хората, с които работя. Когато..

публикувано на 01.12.20 в 18:39

"Око на художник, душа на поет" - разказите на Елин Пелин оживяват на сцената

Разказите на Елин Пелин оживяват на сцената в спектакъла на театър "Цвете" - "Око на художник, душа на поет". Режисьор е Цвета Янева. Идеята е да бъдат възродени "По жътва", "Задушница", "Косачи", "На оня свят" за учениците, които могат да научат много от обичания български писател.   Спектакълът изгрява на сцената на 28 ноември и представя някои..

публикувано на 01.12.20 в 17:58

183-ма новозаболели със СПИН през 2020 г. в България

За поредна година международната общност отбелязва 1 декември - Световен ден за борба срещу СПИН. Тази година той е под надслов "Глобална солидарност, гъвкави услуги", съобщават от пресцентъра на Министерството на здравеопазването (МЗ). Въпреки че светът е постигнал значителен напредък от края на 90-те години на миналия век, ХИВ продължава да..

обновено на 01.12.20 в 16:55
Част от визуализацията на концепцията на екип „Софийски терми“

Трите най-добри концепции за бъдещето на софийската Централна баня

Какви са концепциите за развитието на Централната минерална баня в София на колективите, които участваха в конкурса на „Софияплан“ ? Напомняме, че допуснатите и участвали екипи са мултидисциплинарни - освен архитекти, включват още културолози и социолози, икономисти, инженери хидролози и други. С най-висок резултат в класирането и екип..

обновено на 01.12.20 в 16:02

Концепциите за развитието на Централната минерална баня са богати и детайлни

Централната минерална баня е построена преди повече от век и функционира до 1986 г., когато заради лошото ѝ експлоатационно състояние е затворена. Архитекти на сградата са арх. Петко Момчилов и арх. Йордан Миланов. Преди пет години се превърна в Музей на София, но само част от сградата - северното и източното крило към момента не се използват...

публикувано на 01.12.20 в 15:37

"Смели и различни" - приказки за силата на жените

Книгата “Смели и различни” се обръща към вечните неща, свързани със силата на жените и с това как се преодолели проблеми в миналото. Тя съдържа “документални приказки по действителни случки”, като се предават без преувеличение историческите факти. Това каза пред Радио София писателката Деси Нико , която се надява по-малките и порасналите момичета да..

публикувано на 01.12.20 в 15:01