Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Бойка, Сирма, Бояна, Рада, Кера - амазонките, които поведоха чети

Барелеф със Сирма войвода и четата ѝ, част от скулпторите с лъвове в Скопие
Снимка: bg.wikipedia.org
Тази седмица в „Радиоприемница“ обсъждаме въпроси, които се свързват с жените в нашето общество. Стартираме урок по родолюбие, в който на преден план ще излязат жените - героини в нашата история, а акцентът е върху тези славни дами, които са се жертвали за свобода ни. Това са жени, чиито имена застават редом до гордите имена на мъжете в нашата история.

Темата е поглед към вчерашния национален празник и към 8-ми март - денят, който тържествува заради една от големите спечелени битки на жените.

Историческата обиколка из документалистиката в „Радиоприемница“ направихме с Катя Зографова - българска литературна историчка, литературоведка и писателка, директор на Музея на Никола Вапцаров в София и автор на книги за жените в българската история.

Нейният разказ за жените - героини започва от 16-ти век. Той е за жените - амазонки, каквито всъщност са съществували в народния епос и съвсем не са мит. Историческото знание е възпяло над 50 жени- войводи, някои от тях дори са били начело на мъже. 

През 16-ти век се знае само за една жена – Гуга войвода. През 18-ти век, обаче, са съхранени и стигнали до нас около 50 имена на жени войводи. Повечето от тях са на ръба на легендарното, песенното и реалната историческа информация за тях, но имената на Бойка войвода, Сирма, Боряна, Рада, са възпети и очевидно те са съществували - ако не 50, то поне значим брой жени, които наистина са били редом до мъжете,разказва Катя Зографова.

Сирма войвода

Тя допълва, че Сирма войвода е една реално съществуваща българка. С нея се е срещнал Димитър Миладинов, а в допълнението на неговия знаменит сборник с български народни песни е разказана нейната биография.

Тя е била войвода на голяма чета. В ранните векове – 16-ти, 18-ти и дори 19-ти век, тези силни жени не са разкривали своята женска идентичност, а са се преобличали като мъже и са режели косите си. Сирма войвода е разкрита, когато е ранена и въпреки настъпилата суматоха и гнева на момчетата, които тя е водела, тя запазва своите водещи позиции, след като обявява състезание по стрелба.

В Странджа, по време на кърджалийските погроми, излиза Кера войвода, която събира жени вдовици и прави едно истинско амазонско формирование. Тези жени в четата също се отказват от женските черти.

Кера, обаче, се влюбила в дюлгерин от Лозенград, предала воеводството на Рада байрактарка и скочила от една скала, защото се считала за грешна и виновна, че е проявила женски качества.

"Ние не трябва да мислим за тези жени като за мъже, а да видим каква жестока драма са преживявали те, за да се откажат или не от женската си същност и до какво води това – до тяхната гибел, до огромен риск за живота, ако те бъдат жени", казва Катя Зографова.  

Какво още разказа Катя Зографова пред Добрина Добрева - чуйте в звуковия файл. 

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стефан Марчев

Стефан Марчев: Ние, адвокатите, даваме на хората усещане за справедливост

Новият председател на Софийската адвокатска колегия - Стефан Марчев , е адвокат от почти 19 години. Специализира в областта на търговското право, търговската несъстоятелност, дружественото право и изпълнителното производство. „Като призвание усетих правото по-късно, когато започнах да работя и когато разбрах, че независимо от конкретния..

публикувано на 17.02.20 в 17:41

Кандис Бушнел отново "разбунва духовете"

Преди повече от 20 години Кандис Бушнел създава културен феномен, когато в колонките на седмичен вестник описва с остроумие и брутална откровеност живота на „висока скорост“ в средите на еманципирани градски жени и ексцентрични преуспяващи мъжкари в "Манхатън. Тези колонки прерастват в книга - „Сексът и градът“ , а по-късно и в култовия..

публикувано на 17.02.20 в 17:14

Любовта е...

Отмина един от най-топлите празници - Свети Валентин, а столичните улици бяха изпълнени с балони във формата на сърца. Така естествено подехме темата за любовта с малките приятели на Радио София от 29-а детска градина "Слънце". В приказките принцът се влюбва в принцесата, още когато я зърне за пръв път... Но дали това се случва в истинския живот? Това..

публикувано на 17.02.20 в 16:45

СБЖ: Нужна е актуализация на законите за подобряване на медийната среда

Законодателни промени в защита на журналистическата професия са необходими, все повече журналисти в България не могат да упражняват свободно и спокойно професията си, обявиха от Съюза на българските журналисти (СБЖ) на обществена дискусия за състоянието и процесите в медийната среда. „Преживяваме една от най-тежките кризи в българските..

публикувано на 17.02.20 в 16:29

Тази година: Учим във Великобритания при същите условия

10 процента спад спрямо 2019 г. отчетоха в броя на подадените документи за прием в британски университети от български ученици от Проекта "Световно образование". Консултантът Стефка Златева уточни, че ако през 2019 година кандидатстващите са били 1900, за академичната 2020/2021 година те са 1710. Златева посочи, че условията за..

публикувано на 17.02.20 в 16:11
Деян Денев

Деян Денев: Средствата за здравеопазване са инвестиции, не разходи

Българската здравната система трябва да бъде преориентирана от отчитане на трансакции към постигането и отчитането на резултати. В здравеопазването ни трябва да се инвестира колкото е възможно повече и ресурсите да се използват максимално ефективно. Без тази трансформация, страната ни трудно ще се справи с основното предизвикателство –..

публикувано на 17.02.20 в 14:57

Кога е възможна погасителна давност при спор с "Топлофикация"

Задълженията към „Топлофикация“ са периодични плащания и се погасяват с 3-годишна давност. За да се позовем на погасителната давност, е възможно да се предприемат две неща: да се заведе съдебно дело срещу „Топлофикация“, в рамките на което да се направи възражение за давност, или да се сключи споразумение с „Топлофикация“, обясни пред Радио София адв...

публикувано на 17.02.20 в 14:35