Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столичната община раздава домашни контейнери за разделно събиране на отпадъци

Снимка: Божидар Янев
Проект „Стимулиране на гражданското участие в процеса на рециклиране" ще подпомогне Столичната община в усилието ѝ да стимулира софиянци в процеса по разделно събиране на отпадъците.

Проектът се фокусира върху разработването на пилотна система за събиране на хранителни отпадъци от опаковки. В инициативата са заявили желание да се включат 300 домакинства от гр. София, на които ще бъдат предоставени условия за стимулиране на разделното събиране.  
Всяко домакинство, участващо в проекта, получава комплект домашни контейнери за разделно събиране на отпадъци и чували за събиране на биоотпадъци. В близост до домовете на участниците са изградени споделени ограждения с ограничен достъп до контейнерите за опаковки и биоотпадъци, които да бъдат използвани от домакинствата. Пилотният проект с участието на граждани ще продължи 12 месеца, а първият столичен район, където ще се осъществи инициативата, е "Надежда". 
Целта е информацията, придобита в хода на проекта, да бъде използвана при формирането на бъдещи политики на Столичната община, свързани с управлението на отпадъците. 
Сортирането на домашните отпадъци и изхвърлянето им разделно има различни, значими екологични, социални и икономически последствия за всички нас. Разделното изхвърляне трбява да се превърне в част от начина ни на живот и именно заради това от район "Надежда" имат идеята да включат в този проект и децата от близките градини и училища, за да се учат от малки кое къде и как да изхвърлят и това да стане за тях начин на мислене. 
Има идея клетки с контейнери за разделно събиране да бъдат изградени пред някои детски градини и училища и да се измерват изхрълените отпадъци. 
Още по темата - чуйте в звуковия файл. 
Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във  Facebook

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Филмовият конкурс "35 секунди демокрация" представя гледните точки на млади творци

През 2024 г. отбелязваме 35 години от падането на берлинската стена. По този повод филмово студио „Ню Бояна“, Крис Захариев и с подкрепата на Фондация „Америка за България“, организират филмов конкурс „35 секунди демокрация”. Той е насочен към български творци на възраст между 18 и 30 години. Целта е да бъдат представи гледните точки на..

публикувано на 18.07.24 в 18:05

Столичната община отбелязва професионалния празник на българските спасители

Днес Столичната община отбелязва професионалния празник на българските спасители в Деня на Гражданската защита.  До 18 часа екипи на Гражданска защита и на Дирекция "Аварийна помощ и превенция“ към Столичната община ,  БЧК и ГД "Пожарна безопасност и защита на населението“ разясняват на гражданите как да реагират при бедствия и аварии...

обновено на 18.07.24 в 16:55
Проф. Ивайло Даскалов, началник на Клиниката по кардиология във Военномедицинската академия

Проф. Ивайло Даскалов: Българите неглижират рисковите фактори, свързани със сърдечно-съдовите заболявания

България е на едно от челните места по сърдечно-съдови заболявания. Освен ниската здравна култура и липсата на профилактика, друг важен фактор за развитието им е затлъстяването на нацията. Много често артериалната хипертония протича безсимптомно, а нелекуването на високото кръвно налягане уврежда сърцето. Съветът на специалистите е да..

публикувано на 18.07.24 в 15:19
Велека Цанкова от

Мишо Йосифов и "Новините в джаза" представят своята Лятна емисия в последния ден на юли

Велека Цанкова за Лятната емисия на "Новините в джаза", която ще можем да видим на терасата на "Топлоцентрала" на 31 юли 2024 г.  и съвсем не е за изпускане, защото… "Подбрали сме музика със съвсем лятно настроение, ще има интересни кавъри на популярни пиеси, а в същото време разбира се, ще си посвирим и от авторската ни музика, която се..

публикувано на 18.07.24 в 13:23

Започна реконструкцията на ул. "Опълченска"

Днес започва реконструкцията на ул. "Опълченска", което се случва 12 години след изготвянето на проекта. Дейностите стартираха от мостовото съоръжение при река Владайска на кръстовището с бул. Сливница, където вече са въведени и ограничения в движението. Участъкът, който предстои да бъде ремонтиран е до кръстовището на ул. Опълченска с бул...

публикувано на 18.07.24 в 12:22