Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ако Етажната собственост не си върши работата - общината ремонтира, ние плащаме

Снимка: БГНЕС
Тази седмица темата ни в предаването "Вашият глас" е свързана с междусъседските неволи и етажната собственост.

С екипа ни се свърза нашата слушателка Мария Дучева, тъй като жилището, в което живее, и което се намира в столичния район "Триадица", многократно бива наводнявано. През 2014 местната администрация издава предписание балконът над жилището на Мария Дучева да бъде ремонтиран и течовете да бъдат отстранени. Проблемът, обаче, продължава, а през 2016 г. е установено, че фасадите на блока са в лошо състояние, налице е нарушена мазилка на стените и терасите, има и нарушена цялост на корниза на плоския покрив.

Установява се, че вътрешните сградни ВиК инсталации също се нуждаят от ремонт и подмяна.

Констатациите са, че Етажните собствености на входовете не са предприели действия по обезопасяване и предотвратяване на физическото състояние на блока. Според предписанията в този си вид блокът е опасен за здравето и живота на гражданите и е необходимо да бъдат предприети незабавни мерки за неговото обезопасяване. В районната администрация, обаче, липсват и данни за регистрация на Етажните собствености на входовете на блока.

Две години по-късно се установява, че балконът на Дучева е в особено тежко състояние, мазилката е олющена и падат парчета. Балконът над нейния е ремонтиран, но отново има следи от течове с неизяснен характер. Тъй като външната част на парапета на балкона е обща част на сградата, която няма регистриран домоуправител, районната администрация постановява собственикът от чийто апартамент достъпът е най-удобен, да извърши ремонт за своя сметка и да предяви претенции за възстановяване на средствата от ЕС доброволно или чрез предявяване на иск срещу останалите собственици.

В писмото от районната администрация пише още, че разрешаването на спорове, свързани с причинени имуществени щети, е от компетентността на Съда по местонахождение на имота.

Мария Дучева, обаче, която живее в апартамента най-удобен достъп, а собственик е дъщеря ѝ, казва, че не е по силите ѝ да търси правата си по съдебен път .

Ние се свързахме с Павел Миланов, председател на Асоциацията за регулиране на отношенията в етажната собственост, за да разберем към кого трябва да се обърнем, когато домът ни пострада заради немарливото отношение на съседите и на Етажната собственост. Също и какви мерки трябва да предприеме местната администрация, когато блокът, в който живеем, е опасен за здравето ни и се налага неотложен ремонт, но липсва инициатива за това от страна на собственици и обитатели.

На първо място е необходимо Етажната собственост да обезопаси сградата и да я поддържа в добро техническо състояние. Ако това не се случи, Павел Миланов съветва да се обърнем към районната администрация.

Кметът на общината извършва проверка и издава заповед, с която задължава собствениците да осъществят в определен срок ремонт, но не по-късно от три месеца. Заповедта се съобщава на председателя на управителния съвет (управителя) и може да се обжалва пред административния съд по местонахождението на етажната собственост.

Когато заповедта не е изпълнена в срок или е допуснато предварително изпълнение по нея, неотложният ремонт се извършва от кмета на общината или района в срок до три месеца от изтичане на срока за ремонт. В тези случаи въз основа на заповедта и платежните документи за извършените разходи, се издава изпълнителен лист в полза на общината или района за събиране на вземането по реда на Гражданския процесуален кодекс.

Цялото предаване - чуйте в звуковия файл. 

Ако и вие имате нерешен проблем с институциите в София и не знаете към кого да се обърнете, потърсете ни във фейсбук страницата на Радио София, на имейл glas@bnr.bg, както и на телефон 02/ 93 36 200. Не забравяйте да оставите име и телефон за контакт. Ние ще се свържем с вас.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мият улиците по райони от 8 юни

От 8 юни започва миене на съседни улици в кварталите, които са обособени в карета. Дейностите ще започнат от район “Красно село“ от каре, в което попадат бул. "Генерал М.Д.Скобелев", от бул. "Прага" до пл. "Руски паметник", бул. "Христо Ботев" от бул. "Генерал М.Д.Скобелев" до бул."Македония", бул."Македония" - нечетни номера от пл."Руски паметник"..

публикувано на 05.06.20 в 18:26

София има своето ново пространство за събития - "Платформа А6"

Ново пространство за култура и събития отвори врати в София. "Отвори врати" образно казано, защото всъщност цялото то е на открито. Нарича се "Платформа А6" и е част от Националния дворец на културата. "Платформа", тъй като е абсолютно мултифункционално, "А6" - тъй като се намира до вход А6 на НДК, който е откъм бул. “България”, пояснява Борислав Велков..

публикувано на 05.06.20 в 17:50

Ментална аритметика - да развием логиката и въображението

Безплатни уроци по ментална аритметика се провеждат всеки четвъртък от 15 до 18 ч. в един от детските центрове в сградата на НДК. Историята на този метод води началото си от преди около 5000 хиляди години. Той стимулира развитието на двете полукълба на мозъка, като позволява на децата да развият паметта и вниманието си. Това става с помощта на..

публикувано на 05.06.20 в 16:18

Инфраструктурните ремонти в София за лято 2020 са в ход

Инфраструктурните ремонти в София за лято 2020 вече са в ход.  Първият етап по реализацията на ремонтните дейности в София започна с обновяването на улица “Николай Хрелков”, в квартал Горна Баня. Първите 500 метра от отсечката вече са готови. Пробивът по булевард “Петър Дертлиев”, свързващ Околовръстния път на София и автомагистрала „Люлин“ с..

публикувано на 05.06.20 в 16:06

Доброто хранене - фактор за здрава и сияйна кожа

Храната, която консумираме, може да бъде мощен инструмент за подобряване на външния вид. Ние сме това, с което се храним и здравословното хранене поддържа кожата в най-добра форма и има потенциал да решава конкретни кожни проблеми. От огромно значение за състоянието на кожата, ноктите и косата са алкохола, цигарите, липсата на достатъчно сън, стреса,..

публикувано на 05.06.20 в 15:41

1 СУ „Пенчо П. Славейков” – устремени по пътя към щастието

1 СУ „Пенчо П. Славейков” начерта „Карта на надеждата за Европа“ . Проектът е осъществен в отговор на предизвикателството на Регионалното управление на образованието София-град. В края на месец април беше стартирана изключително интересна инициатива, която сама по себе си вдъхва надежда и оптимизъм. Преподаватели и ученици от училището се..

публикувано на 05.06.20 в 15:11

Дезинфекцията срещу коронавируса на обществени места в София и Самоков

Напълно безвредни за човека и околната среда са препаратите, с които се дезинфекцират контейнери, улици, подлези и други обществени места в София . В това увери директорът на Столичния инспекторат инж. Веска Георгиева. Тя допълни, че стопаните на домашни животни не трябва да се притесняват при разходката на любимците си. Подробна информация..

публикувано на 05.06.20 в 15:06