Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Щастието да си в полза на другия

Днес ще ви разкажем за една сбъдната мечта. Мечта по неволя, която помага на десетки хора с физически проблеми. Албена Алексиева губи зрението си, когато е на 13 години след прекаран остър вирусен менингит. Животът й така се развива, че години по-късно основава първата и единствена у нас фондация, която обучава кучета водачи за незрящи.

Албена основава фондация „Очи на 4 лапи“. За близо 15 години чрез дейността си фондацията е помогнала на десетки хора с различни проблеми. За този период от време близо 70 кучета водачи са влезли в семействата на нуждаещите се и са преобърнали изцяло съществуването им. Първите опити да се обучават кучета водачи започват в края на XVIII век в клиника за незрящи в Париж. Снимка

Най-модерната история на тези кучета обаче започва в края на Първата световна война, когато немски лекар се заема да обучава четириноги, които да помагат на войници, загубили зрението си на фронта. Кучето водач е независимостта на незрящия човек. То дава увереност на незрящия, спокойствие и сигурност, че няма да се нарани, че може да излезе сам, без да разчита на друг човек. Дава му вяра, че е способен да води пълноценен живот, въпреки физическата ограниченост, с която, за жалост, няма как да се справи.

Мартина Маринова 15 години вече отговаря за обучението на кучетата. Посвещава им цялото си време. Превръща ги във водачи, кучета асистенти и истински приятели на незрящите. Връзката между човека и кучето се изгражда на основата на партньорството. Стопанинът не е господар, а другар на кучето, което пък го прави пълноценен човек.

Кучетата водачи променят битието не само на ползвателите, но и на обучителите им. През живота на Мартина Маринова са преминали десетки четириноги. Всяко едно е оставило трайна следа в съзнанието ѝ.

Грижата за кучето водач започва още от първата година, когато най-важно е обучението му. Това е и времето, в което можем да пуснем в дома си щастието, което носи всяко бебе. Щастие, което всеки ден преживява Мартина.

Да мечтаеш за другите - това е благородство! Благородство, което малцина притежават, но имат ли го, с него могат да променят съдби.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Човек е загинал при катастрофа между три трамвая в София

Един мъж е загинал и над 10 души са ранени при катастрофа между три трамвая на бул. "Искърско шосе" в столицата, съобщава БГНЕС.  Инцидентът е станал малко преди 12.00 ч. след спирката на трамвай 20 в ж.к. „Дружба“.  Всичко е започнало от повреден трамвай, който е успял да се отмести на собствен ход. Двата трамвая след него са спрели, за да го..

обновено на 23.01.20 в 20:04

Над 400 семейства в район „Младост“ се готвят за протест заради забавено саниране

Над 400 семейства в район „Младост“ се готвят за протест на 26 януари заради забавяне на санирането на блоковете им по Националната програма за енергийна ефективност. Те са поканили районния кмет арх.Стефан Стефанов да присъства на общото събрание на членовете на Сдружението на собствениците, за да даде обяснение защо процедурите се бавят вече..

публикувано на 23.01.20 в 19:59

Решението за водата за Перник се бави

на икономиката, на регионалното развитие и на екологията да поискат от Столичния общински съвет разрешение вода от Белмекенската каскада да премине през язовир „Бели Искър“ и ВиК мрежата на София и да се насочи към Перник . Едва през следващата седмица обаче общинските съветници ще могат да разгледат в комисия искането, а окончателното..

публикувано на 23.01.20 в 18:22
Андон Балтаков

Андон Балтаков: Нужен е пряк контакт с младата аудитория

Първата задача на новия генерален директор на Българското национално радио Андон Балтаков е всички екипи да разберат концепцията му и начина, по който тя ще рефлектира върху ежедневния трудов процес - правенето на журналистика или музикални предавания. Важен елемент ще бъде всички решенията да бъдат обсъждани и работещите в Радиото да бъдат наясно с..

обновено на 23.01.20 в 17:30
Пламен Петров

Сирак Скитник не е знаел какво е радиото, но е знаел какво трябва да бъде

Българското национално радио на 25 януари ще отбележи своя 85-годишен юбилей. Тогава ще бъдат връчени наградите за журналистика “Сирак Скитник”. Връщайки лентата назад към историята и личността на първия директор на БНР Сирак Скитник - талантлив художник, критик, поет, театрал, общественик, решихме още веднъж да напомним кой е той. “Сирак Скитник..

публикувано на 23.01.20 в 16:49

Доц. Людмил Георгиев показва 125 фуражки за годишнина на военноморския ни флот

125 фуражки, барети, шапки пилотки могат да бъдат разгледани до края на месеца в Мраморното фоайе на Столичната библиотека . Документалната изложба е озаглавена "141 години от създаването на Българския военноморски флот след Руско-турската освободителна война" /щрихи в дати и снимки/, а неин автор е доц. д-р Людмил Георгиев ...

обновено на 23.01.20 в 16:47
Дончо Барбалов

20 млн. лв корекция в проектобюджета на Столичната община

С корекция от 20 млн.лв. е внесеният за разглеждане от общинските съветници проектобюджет на Столичната община за 2020 г. Стойността му вече е 1.72 млрд. лв, като основните акценти остават инфраструктурата и екологията. Именно инвестициите в районите, като ремонт и изграждане на улици и тротоари, съставляват 95% от капиталовата програма на..

публикувано на 23.01.20 в 16:35