Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Щастието да си в полза на другия

Днес ще ви разкажем за една сбъдната мечта. Мечта по неволя, която помага на десетки хора с физически проблеми. Албена Алексиева губи зрението си, когато е на 13 години след прекаран остър вирусен менингит. Животът й така се развива, че години по-късно основава първата и единствена у нас фондация, която обучава кучета водачи за незрящи.

Албена основава фондация „Очи на 4 лапи“. За близо 15 години чрез дейността си фондацията е помогнала на десетки хора с различни проблеми. За този период от време близо 70 кучета водачи са влезли в семействата на нуждаещите се и са преобърнали изцяло съществуването им. Първите опити да се обучават кучета водачи започват в края на XVIII век в клиника за незрящи в Париж. Снимка

Най-модерната история на тези кучета обаче започва в края на Първата световна война, когато немски лекар се заема да обучава четириноги, които да помагат на войници, загубили зрението си на фронта. Кучето водач е независимостта на незрящия човек. То дава увереност на незрящия, спокойствие и сигурност, че няма да се нарани, че може да излезе сам, без да разчита на друг човек. Дава му вяра, че е способен да води пълноценен живот, въпреки физическата ограниченост, с която, за жалост, няма как да се справи.

Мартина Маринова 15 години вече отговаря за обучението на кучетата. Посвещава им цялото си време. Превръща ги във водачи, кучета асистенти и истински приятели на незрящите. Връзката между човека и кучето се изгражда на основата на партньорството. Стопанинът не е господар, а другар на кучето, което пък го прави пълноценен човек.

Кучетата водачи променят битието не само на ползвателите, но и на обучителите им. През живота на Мартина Маринова са преминали десетки четириноги. Всяко едно е оставило трайна следа в съзнанието ѝ.

Грижата за кучето водач започва още от първата година, когато най-важно е обучението му. Това е и времето, в което можем да пуснем в дома си щастието, което носи всяко бебе. Щастие, което всеки ден преживява Мартина.

Да мечтаеш за другите - това е благородство! Благородство, което малцина притежават, но имат ли го, с него могат да променят съдби.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

С 1% започва всяка промяна

100 подкрепени каузи и 1 милион лева събрани за благотворителност за за 8 години е постижение, което си заслужава да бъде отличено и споделено. Повод за това има сдружението "Един процент промяна". За тази вечер организацията е поканила дарители, бенефициенти, както и вдъхновители, сред които и Джон-Пол Флинтофф - писател,..

публикувано на 24.04.24 в 12:44

"Ти знаеш" е новата песен на LATIDA

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 24.04.24 в 12:43
Яна Спиридонова с група Цинга-Манга Фънк -

So te kerav, Baby, питат "Цинга Манга Фънк" в новата си песен, която ще представят в концерт

Група "Цинга Манга Фънк" – колоритни и забавни, гостуваха в почти пълен състав в "Добър вечер, София", за да ни поканят на концерт на 24 април 2024 г., където ще представят и нова песен - So te kerav, Baby (Какво да правя, мила). На гости ни бяха вокалистката Ева, бас- китарисът Христо, китаристът Ангел и барабанистът Кирил. Събрани от всички..

публикувано на 24.04.24 в 11:06
Снимки: Район Кремиковци

Планираните ремонти в район "Кремиковци" вече започват

Планираното за район "Кремиковци" започна да се случва. Подготвят се и се обявяват обществени поръчки за ремонт на сградите на кметствата в кв. "Враждебна" и кв. "Кремиковци". Вече се санира читалището в гр. Бухово. Ремонтират се тротоари, възстановяват се детски площадки - там, за където има средства. Предвижда се асфалтиране на улиците, по..

публикувано на 24.04.24 в 09:39
Като не вали е по-хубаво

И слънце, и гръмотевици

Днес ще бъде предимно слънчево. Ще има временни увеличения на облачността и в следобедните часове на места, главно в планинските райони ще превали краткотраен дъжд. Ще има и гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад, който ще се ориентира от югозапад. Максималните температури ще бъдат между 19° и 24°, в София – около 20°...

публикувано на 24.04.24 в 07:20

"Форум", 23.04.24: Настроения и очаквания преди изборите

Гости тази седмица в предаването "Форум" бяха Тодор Терзиев и Арман Бабикян. Темите, на които те се спряха в днешния 23 април са: Политическите акценти от деня Настроения и очаквания преди изборите Ден преди изтичането на срока за подаване на документи за участие в европейските и националните избори от страна на политическите сили,..

публикувано на 23.04.24 в 19:11