Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Щастието да си в полза на другия

Днес ще ви разкажем за една сбъдната мечта. Мечта по неволя, която помага на десетки хора с физически проблеми. Албена Алексиева губи зрението си, когато е на 13 години след прекаран остър вирусен менингит. Животът й така се развива, че години по-късно основава първата и единствена у нас фондация, която обучава кучета водачи за незрящи.

Албена основава фондация „Очи на 4 лапи“. За близо 15 години чрез дейността си фондацията е помогнала на десетки хора с различни проблеми. За този период от време близо 70 кучета водачи са влезли в семействата на нуждаещите се и са преобърнали изцяло съществуването им. Първите опити да се обучават кучета водачи започват в края на XVIII век в клиника за незрящи в Париж. Снимка

Най-модерната история на тези кучета обаче започва в края на Първата световна война, когато немски лекар се заема да обучава четириноги, които да помагат на войници, загубили зрението си на фронта. Кучето водач е независимостта на незрящия човек. То дава увереност на незрящия, спокойствие и сигурност, че няма да се нарани, че може да излезе сам, без да разчита на друг човек. Дава му вяра, че е способен да води пълноценен живот, въпреки физическата ограниченост, с която, за жалост, няма как да се справи.

Мартина Маринова 15 години вече отговаря за обучението на кучетата. Посвещава им цялото си време. Превръща ги във водачи, кучета асистенти и истински приятели на незрящите. Връзката между човека и кучето се изгражда на основата на партньорството. Стопанинът не е господар, а другар на кучето, което пък го прави пълноценен човек.

Кучетата водачи променят битието не само на ползвателите, но и на обучителите им. През живота на Мартина Маринова са преминали десетки четириноги. Всяко едно е оставило трайна следа в съзнанието ѝ.

Грижата за кучето водач започва още от първата година, когато най-важно е обучението му. Това е и времето, в което можем да пуснем в дома си щастието, което носи всяко бебе. Щастие, което всеки ден преживява Мартина.

Да мечтаеш за другите - това е благородство! Благородство, което малцина притежават, но имат ли го, с него могат да променят съдби.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Рая Иванова (вляво) и Виктор Кирков (първият вдясно) с екипа на „Ритъмът на столицата

Рая Иванова и Виктор Кирков - хората, които дават надежда на „Отбора на надеждата“

Българският рефер Рая Иванова ръководи женския финал на европейското първенство по футбол за хора в неравностойно положение European Life Goals Games 2021, което се проведе миналата седмица в град Утрехт. С безкомпромисните си действия на терена Иванова спечели уважението на ръководителя на съдиите Пол Нахтегаал, на организаторите и на..

публикувано на 28.09.21 в 18:44

"Обичам те през май", признава Ана-Мария Герасимова

Тя е изключително позитивна и лъчезарна, студентка по “Право”у пише стихове, прави музика, харесва кънтри и джаз Казва,че свири на пиано от четири годишна далеч преди да може да чете. Тя е Ана-Мария Герасимова.   Попитахме я кога и как разбира кое от многото неща с които се занимава да направи – дали да напише песен, или стих:  “Точно това..

публикувано на 28.09.21 в 18:00

Сменяме адресната регистрация електронно във всички столични райони през 2022 г.

София е първият град в България, в който може да се прави и промени адресната регистрация електронно и през мобилен телефон. Системата беше представена и засега ще се прилага тестово в „Студентски град“. Причината е, че там има най-голям интерес към услугата – над 10 000 промени на адресна регистрация се правят всяка година. До края на..

публикувано на 28.09.21 в 17:51

Октомври започва с „Артмаратон на свободните духом”

Първото издание на най-новото артистично събитие на българската сцена „Артмаратон на свободните духом” ще се проведе от 1 до 4 октомври в София. Своеобразният празник на изкуствата е първата обществена инициатива на Свободен артистичен съюз (САС) – създадената през 2020 г. организация, обединяваща свободните духом хора на изкуството от..

публикувано на 28.09.21 в 17:08

Росен Даскалов: Следващата година ще произвеждаме електромобила серийно

Първият български лекотоварен електромобил за градски условия е със световни иновации по отношение на фотоволтаичните панели, които са вградени в товарното пространство, така че при слънчево време машината да връща до 20% от капацитета на батерията за ден. Автомобилът е дело на компанията на българина Росен Даскалов и беше..

публикувано на 28.09.21 в 16:24

Български средношколци кандидатстват за обменна програма на САЩ

До  1 ноември 2021 г. български ученици могат да кандидатстват за обменна програма Кенеди Лугар (YES - Youth exchange and study) , предоставяща стипендии за едногодишен престой и обучение в Съединените щати.  Кандидатстването е напълно безплатно, като желаещите следва да попълнят електронен апликационен формуляр . Комисия в САЩ ще..

публикувано на 28.09.21 в 14:24

Презентации и демонстрации удивляват посетители на Маратон на вкусовете

Вкусове от близо и далеч, кулинарни магьосници, предаващи знанията си и истински шедьоври - всичко това очаква посетителите на Маратон на вкусовете , който ще завладява сетивата ни от 29 септември до 2 октомври в Интер експо център (ИЕЦ). В четирите дни ще има и богата съпътстваща програма, каза пред Радио София директорът на ИЕЦ Ивайло..

публикувано на 28.09.21 в 13:54