Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Накъде в София

КИНО
Започва 23-ят международен филмов фестивал "София филм фест". Откриването в зала 1 на НДК ще бъде с документалния филм на  Андрей Паунов "Да ходиш по вода", посветен на проекта "Плаващите кейове" на световноизвестния скулптор от САЩ, роден в България Христо Явашев-Кристо, прочут със своите мащабни инсталации. Сред 12-те филма, които ще участват в конкурса за голямата награда има два български - "Прасето" на Драгомир Шолев и "Снимка с Юки" на Лъчезар Аврамов, както и една съвместна продукция на България, Турция и Германия.

В конкурса за наградата "Джеймисън" са селектирани 12 продукции, сред които има жанрово кино, арт хаус, анимации, а победителят ще получи 6000 евро. Полският режисьор Кшищов Зануси, който ще бъде специален гост на фестивала, ще бъде удостоен с Наградата на София за своя принос към изкуството на киното. Същата награда ще получи и българският рок музикант Кирил Маричков, а в негова чест ще бъде показан филмът "Щурците - 20 години по-късно".  

ВХОД СВОБОДЕН
"Ръководство на въздушното движение" - BULATSA обявява Ден на отворени врата. Желаещите да присъстват могат да подават заявки за включване на специалната форма за регистрация в сайта на РВД. Посетителите ще имат възможност да се запознаят на място с условията, които компанията предлага за кариерно развитие и израстване и да посетят тренажора и оперативната зала, откъдето се обслужва въздушното движение.


ТЕАТЪР

Постановката на Асен Шопов "Железният светилник" е предложението на Театър "Българска армия" на голяма сцена от 19.00 часа. В ролите са Васил Михайлов, Владислав Виолинов, Гергана Данданова, Явор Бахаров, Антоанета Добрева – Нети, Георги Кадурин и др.

В същия час Народен театър "Иван Вазов" показва "Хъшове" под режисурата на Александър Морфов с участието на Валери Йорданов, Руси Чанев, Валентин Ганев, Рени Врангова, Валентин Танев, Захари Бахаров, Христо Мутафчиев, Пламен Пеев, Деян Ангелов, Дарин Ангелов, Димитър Рачков, Владимир Карамазов и др.

"Скачай!" е заглавието в афиша на Театър "София". Режисьор е Калин Ангелов, а на сцената ще излязат Милена Живкова, Сава Пиперов, Йоанна Темелкова, Петя Силянова, Калин Пачеръзки, Николай Димитров, Юлиян Рачков, Симона Халачева, Силвия Петкова и др. Представлението е от 19.00 часа на голямата сцена.

МУЗИКА
Квартет "Големинов" ще зарадва своите почитатели с концерт в Софийската градска художествена галерия с произведения от Хайдн и Шуман. Билети могат да се закупят един час преди концерта, на касата в СГХГ

КНИГИ
В литературен клуб „Перото” от 19.30 часа ще бъде представена стихосбирката „Комореби” на Владислав Христов. "Комореби" е японска дума, означаваща преминаването на слънчевата светлина през листата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Повече контейнери за събиране на текстил

От Столичната община (СО) планират изграждане на система за разделно събиране на текстил, тъй като т. нар. "бърза мода" е много вредна за околната среда. Коментар по темата направи Надежда Бобчева, зам.-кмет по направление "Зелена система, екология и земеползване". По думите й към момента има три фирми, с които СО работи и които са специализирани..

публикувано на 16.07.24 в 15:24

Световни музикални виртуози на една сцена на "Pravets Art Nights"

На 19 и 20 юли 2024 г. в Правец ще се проведе "Pravets Art Nights". Музикалната програма и тази година е дело на Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров. Първият концерт е на 19 юли, а вечерта е посветена на музиката на Гершуин. Заедно с оркестъра на Филхармонията, ще чуем и виртуозния немски пианист Себастиан Кнауер, каза пред Радио..

публикувано на 16.07.24 в 13:21
Никул Георгиев

Независими български музиканти представят проектите си в онлайн поредицата Lampa Sessions

Петима музиканти от българската независима сцена представят своите експериментални  музикални проекти в рамките на Lampa Sessions - авторската oнлайн поредица на творческия  колектив Lampa Collective.  Проектът може да бъде гледан в канала на организацията в YouTube,  слушан в Spotify, а всичко за артистите и техните сесии можете да..

публикувано на 16.07.24 в 12:30

Родопската теснолинейка с атракционни пътувания от Септември до гара Цветино всеки уикенд на юли

Атракционни пътувания с ретро-теснолинейката по живописните маршрути на линията от град Септември до гара Цветино предлагат от БДЖ всеки уикенд на юли. Едно от имената, които стои зад идеята е това на Кристиан Ваклинов. Пред Радио София той разказа, че преди 20 години група ентусиасти, служители на държавните железници, решават с много..

публикувано на 16.07.24 в 11:29

На 16 юли почитаме Света мъченица Юлия

На 16 юли Православната църква чества паметта на Света мъченица Юлия.  Св. Юлия била родом от Картаген. Произхождала от бележит род. Родителите ѝ били християни и ѝ дали християнско възпитание. Когато персийците покорили Картаген, те отвлекли много народ. И малката Юлия била между пленниците. Купил я някой търговец езичник в Сирия. Много настоявал..

публикувано на 16.07.24 в 09:06

Червен код за опасно горещо време в четири области

Червен код за опасно горещо време обявиха за днес от НИМХ за четири области в страната - Плевен, Велико Търново, Русе и Благоевград. Ще бъде слънчево, след обяд над източните райони и Дунавската равнина с незначителна купеста облачност. Ще духа слаб, в Източна България до умерен вятър от изток-североизток, съобщиха от НИМХ. Много горещо, с максимални..

публикувано на 16.07.24 в 07:35
Снимката е илюстративна, архив.

Отлага се началото на ремонта на ул. "Опълченска”

Отлага се началото на ремонта на ул. "Опълченска", съобщиха от Столичната община. Планира се изграждане на три платна за движение, нови тротоари и улично осветление. На 16 юли 2024 г. започва разширението на столичната ул. "Опълченска" Първият етап на разширението на "Опълченска" започва след седмица Живеещи в района на улица..

публикувано на 16.07.24 в 06:10