Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благовестка Томова:

Красотата на Рила отличава "Боровец" от останалите зимни курорти

Благовестка Томова

Боровец е първият зимен курорт на Балканите, макар че първоначално е бил летен или "летовище". Нашето пътуващо "Радиокафе" обаче спря там през зимата и един от гостите ни е Благовестка Томова, председател на местния Съюз на хотелиерите и собствениците. Самата тя е "дете на две планини, едната - най-високата и най-суровата, Рила, другата - може би най-поетичната, най-широко разстланата - Родопите". Така, малко неочаквано поетично, започва разговора ни с дамата, родена в Самоков, енергична, скиорка, разбира се (кой в Самоков не е), усмихната.

Наистина ли е толкова сурова Рила, питам аз. "Ами сурова е, - отговаря Благовестка, - само че Боровец е някак сгушен в сърцето на Рила. Тук зимата е мека, приятна, с много снеговалеж и прекрасни условия за ски". Именно на Боровец в България започва да се развива ски спортът, тук са първите ски писти и съоръжения. Независимо че до София си имаме Витоша, дълги години именно Боровец беше курортът на софиянци. "И това сега връща, за наша радост, мнозина от тях тук, вече с децата им" - с усмивка вметва Благовестка Томова. Усмивката вероятно е и защото настоящият сезон е доста по-силен от предишния. Гостенката ни има добра база за сравнение,защото работи в Боровец вече 20 години. Пазарът продължава да е разпределен най-вече между гостите от Великобритания (традиционнo обичащи Боровец от десетилетия) и от страната. Цялостната картина, разбира се, е по-пъстра - има хора от Македония, Турция, Гърция, Сърбия. Новата (модерна, според Благовестка Томова) визия на Боровец се определя от концесионера, който стопанисва пистите и от реновацията на големите хотели (тук говорим за една от най-големите инвестиции в сектора и за хотел, който изглежда като най-добрите образци за голям хотел в престижен европейски курорт, неслучайно и при посещението ни всички, ама всички стаи за заети).

"Туризмът е странно животно - казва Благовестка,  - за да работиш добре в тази сфера, трябва да ти е страст, да си много отдаден и да си честен с гостите. И една усмивка и благодаря от госта на финала превръщат уморителния ден в празник". А денят на Боровец започва рано. Първо, заради магията на планината, тук се наспиваш по-бързо, второ - един хотел трябва да се буди рано, а и повечето гости бързат към пистите. Какво отличава Боровец от останалите зимни курорти. "Красотата на Рила!" - категорична е гостенката в нашето студио - "в крайна сметка хотелите са само съпътстващ елемент, ние добавяме комфорт и вкусна кухня към споменатата магия на планината".

Иначе времената сега са много по-конкурентни, но пък сървенованието между големите три и по-малките създава една положителна атмосфера, "можем да преценим къде сме и как да вървим напред с по-иновативни решения и да откликваме на все по-взискателните гости". Една от посоките е превръщането на Боровец в четирисезонен курорт. "Изхождайки от факта, че първоначално той е бил летовище, лятна резиденция на цар Фердинанд, ние продължаваме да се развиваме в тази посока. През лятото планината е много красива, предлагаме различни активности - от пешеходни турове до красиви местностии и изкачване на първенеца на Балканите, Мусала, през байк-трасето (20 км), което привлича млади туристи, катерене и алпинизъм, та до каяка в язовир Искър и тандемен полет с парапланер, конната езда и тениса."

Като профил и преди, и сега Боровец си е по-скоро семеен курорт, цени се спокойствието, наличието на писти с различна трудност през зимата (за всяко ниво и за всеки член от семейството). Стигаме и до проблемите, свързани като че ли най-вече с инфраструктурата и пътя, по който се стига дотам. "Да, с това се борим вече 5-6 години, алармирали сме всички институции от които зависи това, наистина довеждащата инфраструктура е в много лошо състояние. Тя е част от републиканска пътна мрежа, имаме уверенията, че това ще се промени, но, за съжаление нещата стават много бавно. Това е едно от разочарованията на нашите гости, които слизайки от самолета, имат другиочаквания и след като се доберат дотук, нашата задача е бързо да им оправим настроеннието, което ни коства много усилия". Съществува и проблемът с много автомобили в самия курорт, особено през най-натоварените месеци става трудно за паркиране. "Може би трябва да се мисли за изнасянето на паркингите извън центъра, както е в повечето големи курорти по света. Но в тази насока имаме върху какво да работим, добре е, че сме единодушни и че имаме подкрепата на общината надявам се съвсем скоро да имаме решение".

А самоковлии какви са, казват по-сурови били, продължавам с любопитство аз. "Сурови, да, но спечелиш ли ги веднъж, ти стават приятели за цял живот". 

За какво мечтае Боровец? "Боровец мечтае да има мъдростта да съхраним това, което сме наследили от предците си, да сме иновативни и да го оставим красив и след 100 и няколко години" - думи на Благовестка Томова, председател на Съюза на хотелиерите и собствениците в курорта, за която любимото място на Боровец е хотела, който ръководи, в който е започнала работа преди доста години, първоначално като счетоводител и е изминала целия път до високата позиция, която заема. С много сърце и отстояване на принципите и силата да докаже, че една дама, макар и крехка на вид, може да е добър управител.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
пианистката Росица Банова

Изживяването на сцена не се повтаря

Гостува пианистката Росица Банова, която живее и работи в Китай - дъщеря на писателя, драматург и преводач Банчо Банов и на балерината Росица Банова: "Колкото повече остарявам толкова по ми е приятно да се връщам. Учих 2 години в НМА и спечелих стипендия за Америка. Александър Йосифов каза на баща ми, че трябва да се насоча към музиката. От баща си..

публикувано на 14.07.24 в 12:03
Вяра Мацева в Бергамо - Порта Нуова

Тук сме за малко и трябва да дадем най-доброто от себе си

Пътешествие от Милано до Палермо с Вяра Мацева – юрист, поет, треньор по аеробика. Представяме и нейната нова стихосбирка „Размисли на сърцето“: "Днес е празникът на Палермо. Италия е за всякакви случаи - море, планина, хубава храна, хората са добронамерени, забележителности от различни епохи. Чувствам се като у дома си. Темпераментът се движи от..

публикувано на 14.07.24 в 10:55
д-р Йорданка Господинова

Не да добавяме години към живота си, а живот към годините си

С д-р Йорданка Господинова – треньор по здравословно хранене, един от първите хранителни коучове в България, говорим за здравословното хранене през летния сезон и какъв хранителен режим е добре да спазваме: "Денят трябва да статира с вода. Имаме циклично, сезонно хранене. Да се научим да слушаме и разбираме тялото си. Първо трябва да мислим за..

публикувано на 14.07.24 в 10:11

Историята оживява - Учителят Петър Дънов - слово първо

Срещаме ви с личност, даваща смисъл и надежда на духовното начало у човека.  Той вярва, че любовта, истината, правдата, мъдростта и добродетели са качествата, които човек трябва да изработи в себе си, за да бъде най-добрата си същност.  Този човек наричат Учителя!  Да представиш Петър Дънов - Учителя, създателя на Обществото на Всемирното бяло..

публикувано на 13.07.24 в 16:00
Ючбунар

Софийски разкази - квартал Ючбунар

В  Софийски разкази днес говорим за квартал Ючбунар: "Ючбунар-Три кладенци е по "Пиротска", до "Димитър Петков". Един от важните му символи е църквата "Св.Николай Софийски". На мястото, където е убит, бликат три извора. Легендите водят до 16 в., когато идва да рабти в София. Отказва да приеме исляма, бил е бит до смърт в "Търницата", част от..

публикувано на 13.07.24 в 15:00
Змей Горянин

Адресите на любовта - писателят Змей Горянин и Соня Змеицата

Съпругата му, Соня Змеицата, го вкарва в любовен триъгълник с Елин Пелин и Васил Стоилов Светлозар Димитров, с псевдоним Змей Горянин, днес е известен на малцина, изкушени от литературата, но през 20-те, 30-те и 40-те години на ХХ век е един от най-популярните писатели. Съпругата му Соня, от знатния род Мушанови, е една от всепризнатите..

публикувано на 13.07.24 в 14:00

Елате да научите делфински

Подводна експедиция "потегля" тази събота от Музейко точно в 12 часа.  Емблематичният формат "Професия под лупа" е посветен на делфините и Черно море. Модератор на събитието е доц. д-р Владимир Божилов, астрофизик и научен експерт в Музейко, който ни гостува в студиото заедно с Мария Лазарова (Green Advertising): "Музейко" е най-големият научен..

публикувано на 13.07.24 в 11:57