Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Над 2,1 млн. лева годишно са разходите за социални услуги на Община Самоков

Люба Кленова: С всяка мисъл и дейност трябва да създаваме достъпна среда

Център за настаняване от семен тип в Самоков
Снимка: http://www.buildingoftheyear.bg

Социалната политика на общините в Софийска област беше обект на внимание в предаването ни "Радиоприемница" в четвъртък.

Заместник-кметът на Община Самоков Люба Кленова обясни пред Радио София, че основните социални услуги са съсредоточени в град Самоков, като има изнесени центрове и в селата. Социалните услуги са предимно под формата на държавно делегирана дейност, като по-малка част като финансов ресурс е местната дейност. Регионалният корпус за предоставяне на социални услуги е създаден по Оперативната програма за развитие на човешките ресурси в периода 2016-2019 година. Дейността му е насочена към семейства с малки деца, помощ при включване в детска градина и започване на първи клас, семейно планиране, семейни казуси и здравни консултации.

В Самоков работи Център за настаняване от семеен тип, който е открит през ноември 2014 година. Капацитетът му е 14 деца, които живеят в среда, близка до семейната. Децата се изграждат като личности и получават качества, за да могат да се включат пълноценно в обществото след това. Центърът се радва на подкрепа и от страна на бизнеса, който помага с материали и облекло за децата.

Община предоставя и услугата "Личен асистент", от която в периода до 2019 година са се възползвали 182 потребители на място, 81 души са получавали топъл обяд, а Центърът за социална рехабилитация и интеграция, който е с капацитет 40 лица, предлага различни видове консултации и професионално ориентиране, както и физически занимания за хората с увреждания. Два са домовете за възрастни хора в общината - един в град Самоков и един в село Ковачевци. Освен това възрастните хора в общината могат да се възползват от домашния социален патронаж, което включва разнасяне на храна по домовете, хигиенизиране - лично или на дома и осъществяване на социални контакти. До месец януари 2020 година предстои да завърши изграждането на Център за обществена подкрепа за деца и Дневен център за деца с увреждания. В тях ще бъдат обхванати дневните грижи за деца и ще бъде оказвана помощ на родителите.

Общинските структури за социални услуги работят много активно и с представители на неправителствени органицзации. В рамките на това сътрудничество чуждестранни семейства посещават Дневния център за настаняване от семеен тип и работят с децата, като готвят или изработват нещо заедно. По този начин децата се чувстват по-специални, защото точно те са тези, които имат най-много нужда от внимание.

Общите годишни разходи за социални дейности възлиза на над 2,1 милиона лева при бюджет на общината 47 милиона лева. Полагат се постоянни усилия за добрата работа и на общинската болница в Самоков, както и за развитие на достъпна и адекватна среда, която да е в услуга на гражданите с известни ограничения, подчерта Люба Кленова.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мият улиците по райони от 8 юни

От 8 юни започва миене на съседни улици в кварталите, които са обособени в карета. Дейностите ще започнат от район “Красно село“ от каре, в което попадат бул. "Генерал М.Д.Скобелев", от бул. "Прага" до пл. "Руски паметник", бул. "Христо Ботев" от бул. "Генерал М.Д.Скобелев" до бул."Македония", бул."Македония" - нечетни номера от пл."Руски паметник"..

публикувано на 05.06.20 в 18:26

София има своето ново пространство за събития - "Платформа А6"

Ново пространство за култура и събития отвори врати в София. "Отвори врати" образно казано, защото всъщност цялото то е на открито. Нарича се "Платформа А6" и е част от Националния дворец на културата. "Платформа", тъй като е абсолютно мултифункционално, "А6" - тъй като се намира до вход А6 на НДК, който е откъм бул. “България”, пояснява Борислав Велков..

публикувано на 05.06.20 в 17:50

Ментална аритметика - да развием логиката и въображението

Безплатни уроци по ментална аритметика се провеждат всеки четвъртък от 15 до 18 ч. в един от детските центрове в сградата на НДК. Историята на този метод води началото си от преди около 5000 хиляди години. Той стимулира развитието на двете полукълба на мозъка, като позволява на децата да развият паметта и вниманието си. Това става с помощта на..

публикувано на 05.06.20 в 16:18

Инфраструктурните ремонти в София за лято 2020 са в ход

Инфраструктурните ремонти в София за лято 2020 вече са в ход.  Първият етап по реализацията на ремонтните дейности в София започна с обновяването на улица “Николай Хрелков”, в квартал Горна Баня. Първите 500 метра от отсечката вече са готови. Пробивът по булевард “Петър Дертлиев”, свързващ Околовръстния път на София и автомагистрала „Люлин“ с..

публикувано на 05.06.20 в 16:06

Доброто хранене - фактор за здрава и сияйна кожа

Храната, която консумираме, може да бъде мощен инструмент за подобряване на външния вид. Ние сме това, с което се храним и здравословното хранене поддържа кожата в най-добра форма и има потенциал да решава конкретни кожни проблеми. От огромно значение за състоянието на кожата, ноктите и косата са алкохола, цигарите, липсата на достатъчно сън, стреса,..

публикувано на 05.06.20 в 15:41

1 СУ „Пенчо П. Славейков” – устремени по пътя към щастието

1 СУ „Пенчо П. Славейков” начерта „Карта на надеждата за Европа“ . Проектът е осъществен в отговор на предизвикателството на Регионалното управление на образованието София-град. В края на месец април беше стартирана изключително интересна инициатива, която сама по себе си вдъхва надежда и оптимизъм. Преподаватели и ученици от училището се..

публикувано на 05.06.20 в 15:11

Дезинфекцията срещу коронавируса на обществени места в София и Самоков

Напълно безвредни за човека и околната среда са препаратите, с които се дезинфекцират контейнери, улици, подлези и други обществени места в София . В това увери директорът на Столичния инспекторат инж. Веска Георгиева. Тя допълни, че стопаните на домашни животни не трябва да се притесняват при разходката на любимците си. Подробна информация..

публикувано на 05.06.20 в 15:06