Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В Центъра за обществена подкрепа „Промяна“ в Костинброд

Да ползваш социална услуга не е признак на слабост, а на интелигентност

В Центъра прилагат и т.нар. хлебна терапия
Снимка: cop.kostinbrod.bg
Едва ли можем да си представим живота без социалните услуги, които подпомагат и разширяват възможностите на хората с проблеми да водят самостоятелен  и автономен начин на живот.

В община Костинброд, която е с население от около 18 000 души, се предлагат няколко вида социални услуги.

Домашният социален патронаж е създаден още през 1989 г. и обслужва социално слаби хора, самотни пенсионери, хора с увреждания и такива без доходи. Услугата се изразява в осигуряване на храна по домовете - топъл обяд, включващ супа, основно ястие, десерт и един хляб. Осъществява се през ден.

В по-ново време са създадени още няколко услуги в Костинброд.
Най-популярната от тях е Дневният център за работа с деца на улицата, за който ви разказахме вчера в Радиоприемница, следва Центърът за социална рехабилитация и интеграция, клубовете на пенсионера и Центърът за обществена подкрепа. Именно за него разказваме повече днес.

Центърът за обществена подкрепа „Промяна“ е услуга в общността. Насочена е към лица, семейства и деца в риск, криза, както и хора, преживели насилие – обясни Анастасия Попова - директор на Центъра. - Все по-разпространена е ситуацията, когато дете става жертва на семейна война. Но най-често в Костинброд са групите с проблеми в поведението спрямо обществено приетото, вкл. неспазване на поведението в училище и правата на другите, агресия, зависимости, бягство от къщи… А също и дефицит в общуването, който не е социален или битов.

Помощ от центъра търсят и родители – при криза във взаимоотношенията с децата, трудности от спецификата на възрастта, възпитателни проблеми и т.н.

За съжаление повечето хора приемат услугата като поправка на нещо счупено или когато нещо им липсва – допълва Анастасия Попова. – Хубавото е, че се отваряме и търсим подкрепа от психолог, социални работници и педагози. Все повече хора осъзнават, че да посетиш такъв център не е признак на слабост, а на интелигентност.

При нас хората намират разбиране, в никакъв случай – упрек или наказание.

Целта на социалната услуга е да направи личността по-независима и самостоятелна.

Чуйте повече по темата в разговора с Анастасия Попова.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

131 хиляди евро за бутилка коняк на 258 години

Бутилка коняк на 258 години, произведена от "Мезон Готие", беше продадена на търг на "Сотбис" за рекордната сума от 118 000 лири (131 000 евро), съобщиха световните агенции. Новият собственик на бутилката е частен азиатски колекционер. Известна като "Големия брат", тя е една от последните три бутилки коняк "Готие" от 1762 г., запазили се до наши дни,..

публикувано на 29.05.20 в 10:34

Част от малките деца възприемат по-добре от хартиен учебник

Някои от малките деца разбират по-добре текста, когато го четат на хартия, а не на екран, показват резултатите от проучване сред повече от 11 деца на 10 години в Норвегия, публикувани в "Дейли мейл". Проведени са два теста, като за единия подрастващите чели текст на екран, а за другия - на хартия. Всяко трето дете (30 процента) се представило по-добре..

публикувано на 29.05.20 в 09:43

Откриват автокино в София

Тази вечер ще бъде открито първото в София пандемично автокино. Началото ще даде българският филм "Завръщане" на режисьора Ники Илиев. Организаторите обещават зрителите да станат свидетели и на първия в столицата автоконцерт. Откриването на пандемичното автокино е от 20.30 ч. на паркинга на един от големите магазини на бул. "Цариградско шосе"...

публикувано на 29.05.20 в 07:58

Пада ограничението за градски транспорт до 22 часа в София

От понеделник пада ограничението градският транспорт в София да се движи само до 22 часа. Това реши на редовното си заседание Столичният общински съвет. Намаленото работно време беше въведено заради извънредното положение във връзка с коронавируса.    Общинските съветници гласуваха и от 1 юни да се възстанови движението на автобусите 63, 66, 103 и 505,..

публикувано на 28.05.20 в 17:10

Световният ден на множествената склероза ще се отбележи онлайн

Заради пандемията от коронавирус, Световният ден на множествената склероза - 30 май , тази година ще бъде отбелязан с онлайн инициативи и срещи между пациенти и специалисти.   В събота е първата онлайн среща, в която ще се включи кинезитерапевт. Ден по-рано пък - в петък, 29 май, в ДКЦ Неоклиник ще се проведат безплатни консултации на..

обновено на 28.05.20 в 16:42
Йорданка Фандъкова

Материалните дарения за София срещу коронавируса - над 414 хил. лева

Столичният кмет Йорданка Фандъкова представи данни за получените дарения от Столичната община за справяне с кризата с новия коронавирус на заседание на Столичния общински съвет. Т я благодари на всички хора и фирми дарители на храна, предпазни средства, дезинфектанти и апаратура:  "Общата стойност на даренията в полза на Столичната община за..

публикувано на 28.05.20 в 16:01

Социално предприемачество и финансова устойчивост в онлайн обучение

До 11 юни се провежда „Пролетната обучителна програма“ на Къщата на гражданските организации. Програмата се организира от Български център за нестопанско право  за трета поредна година, за да мотивира гражданските организации да бъдат по-можещи, знаещи, успешни и устойчиви.   Темите са специално избрани заедно с участниците в програмата..

публикувано на 28.05.20 в 15:45