Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Да помогнеш на някого, да искаш да помогнеш на всички

2
Снимка: 24 часа

За доброто точно време няма. То винаги идва в най-правилния момент, когато необходимостта от него е най-голяма. Че доброто у нас съществува го доказват десетките българи, които ежедневно правят нещо полезно за някой друг. Днес ще ви срещнем с много от добротворците, чиито истории сме ви разказвали по време на обзора от седмицата. Тези дни те получиха грамоти и медали по време на церемонията „Достойните българи“. През изминалата година една детска мечта трогна цяла България и десетки доброжелатели помогнаха за сбъдването й.

10-годишната Сара Илиева трогна хиляди българи с желанието си да спечели нов медал за България на голямата олимпиада по математика в Тайланд. За отрицателно време нужните 2000 евро бяха събрани и детето замина на състезание.

Българските деца са способни и умеят да вършат значими дела. Поредното доказателство идва от единайсетокласниците от 32-о училище в София, които събраха пари за трансплантация на бъбрек на своя съученичка. Достойно дело, повод за гордост и за тяхната директорка.

Човещината е начин на живот. Живота си, извършвайки добро, губи 54-годишният Румен Архипов. Шофьорът на училищен бус получи инфаркт зад волана, но спаси 10 деца като овладя колата да не се преобърне.

„Тате на 11 март щеше да навърши 55 години, а остана завинаги на 54. Твърдеше, че се чувства като тийнейджър, радваше се на света като непораснало дете. Той беше необикновен, намираше как да ни насърчи и подкрепи. Треперя от вълнение. Колкото и да го описвам няма да добиете и бегла представа колко стойностен човек беше той. Ако имаше как щеше да направи света едно по-добро място за всички. Тате винаги настояваше да търсим прошка, да искаме извинение и да благодарим. В тези месеци нашето семейство не събра сили да благодари на полицай Румен Костадинов, човекът, който опита да върне тате към живота. Безкрайно благодарим и молим за прошка“, каза дъщерята на Румен Архипов - Оля.

Да помогне на всички мечтае младият лекар Шеип Панев, който работи в болница "Пирогов" и лекува безплатно възрасни хора от северозападна България.Във времето, когато немалко български лекари заминават за чужбина, младият медик Шеип Панев e избрал да остане и да бъде полезен у нас. Българите, които избират да останат и да помагат като него, не са малко. Просто рядко чуваме за тях. Но веднъж разказано, доброто е способно да привлече още добро след себе си и като лавина да завладее още добри сърца и да промени повече човешки животи.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Светла Баева

Никой не обича етикети

Светла Баева, активист и защитник на човешки права, директор кампании във Fine Acts, e поредната млада легенда, открита и представена от Елена Пъневска: "По-силна от думите" е по-голяма наша кампания за представяне на уязвими групи в нашата страна. Никой не обича етикети, важното е да разказвам историите на други хора, каузите им. От 12 години се..

публикувано на 27.05.23 в 16:00

Софийски разкази - д-р Кръстьо Кръстев

Литературният критик д-р Кръстьо Кръстев, след като окончателно се установява в София, в 1892 излиза първия брой на списанието му "Мисъл". То го сплотява с Пенчо Славейков. За спора на кръга "Мисъл" с Иван Вазов, чуйте в звуковия файл: В София учи в Първа мъжка заедно с Тодор Влайков до 1885. Според него, "не е бил амбициозен и е изявявал средни..

публикувано на 27.05.23 в 15:00
Емил Димитров и Мариета

Адресите на любовта - Емил Димитров

Емил Димитров се жени два пъти за втората си жена Шарл Азнавур не успява да кумува на първата сватба, поради снеговалеж През целия си живот, естрадната легенда Емил Димитров издава 30 албума, 55 милиона копия от тях са продадени само в Съветския съюз. В необятната страна той е тотална звезда. Там се залюбва и с първата си съпруга,..

публикувано на 27.05.23 в 13:55

Надбягване за забавление

Първото надбягване за корги в България ще се проведе  точно след Клубната изложба на 28 май, 2023 г. (неделя) от 14:00 ч. в кучешката градинка - поляната зад музей "Земята и хората" в София. Подробности от  Михаела Илиева, член на УС на Клуб “Уелско корги България“ : "Изначално породата произхожда от Уелс, тя е най-малката от овчарските..

публикувано на 27.05.23 в 11:29
Илия “Lmzs” Ръжгев

ОК съм да ме бият по-добри от мен

Българин завоюва първо място на един от най-престижните турнири по видео игри в света – интервю с Илия “Lmzs” Ръжгев, световен соло шампион по League of Legends: "Електронните спортове в последно време се развиват така, че и големи футболни отбори формират свои отбори в е-спорт, дори не на най-високото ниво в испанската дивизия, има и българи, които..

публикувано на 27.05.23 в 11:01

Отбивки не само за влюбени

Кои са най-романтичните места за почивка в България ще научим от новия пътеводител „101 отбивки за влюбени“  в разговор с автора , Иван Михалев: "И за мен е изумително - колкото повече пътувам из България, толкова повече се удивлявам, има останали места! Не е нужно да си влюбен конкретно. Проектът започна заради любов, бяхме се запознали..

публикувано на 27.05.23 в 10:00

Таралеща

Групите "Таралеща" и "Джендема" канят всички малки и пораснали деца на празничен концерт по случай деня на детето. А ние, в предаването "Добър вечер, София", отново сме в приятната компания на група "Таралеща": Марта Тодорова, Илко Градев, Дани Огнянов, Александър Михайлов, за да ни разкажат за предстоящото първоюнско приключение, което..

публикувано на 26.05.23 в 20:15