Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-продаваните албуми на 21-ви век (I част)

Ейми Уайнхаус (1983 - 2011)
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес в предаването ще звучат хитове от най-продаваните албуми на 21-ви век.
Сред тях са ‘Come Away With Me’ на Нора Джоунс, ‘Oops, I Did it Again’ – Бритни Спиърс, ‘Back to Black’ – Ейми Уайнхаус, ‘The Fame’ – Лейди Гага, ‘American Idiot’ – Green Day, ‘Laundry Service’ – Шакира, ‘Life for Rent’ – Dido, ‘Music’ – Мадона и ‘Back to Badlan’ – Джеймс Блънт...

Ще бъдат представени емблематичните и успешни албуми от първото десетилетие на нашия век - от 2000 до 2009 година.
Време, което си спомняме живо и се характеризира от следните събития:
Глобализацията е основно явление. Интернетът допринася за нея чрез социалните мрежи и покупки онлайн. Наблюдава се икономически растеж в Индия и Китай, които стават конкуренти на Европа и САЩ. Намаляват, обаче, енергийните ресурси и настъпва глобалната финансова криза. Спомняме си и терористични актове като този на 11 септември 2001 г. на Световния търговски център в Ню Йорк.
Европейският съюз се разширява, приемат се нови членове, включително България и Румъния през 2007 г. Започва войната в Ирак, която продължава от 2003 до 2011 година.
През 2008 г. за пръв път за президент на САЩ е избран афроамериканец - Барак Обама.
През 2005 г. Ангела Меркел е първата жена, избрана за канцлер в Германия...

На фона на тези събития музиката е много разнообразна. В нея доминират рапът и хип-хопът. Еминем достига продажби от 32 млн. копия. Изгряват звездите на Бритни Спиърс и Бионсе. В Англия най-продаваният артист е Роби Уилямс. През 2009 г. умира Майкъл Джексън.

„Настроение с Лили“ се излъчва всеки четвъртък от 20 ч. на вълните на Радио София и онлайн.

Приятно слушане.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Виктор Теодосиев и Константин Илиевски

Симфоничният оркестър на БНР закрива с концерт своя 75-и сезон

В петък (05.07.24 г.) Симфоничният оркестър на БНР закрива с концерт своя 75-и сезон. Събитието е в зала "България" от 19.00 ч. Главният диригент на състава Константин Илиевски, който ще бъде на пулта, е избрал три произведения: "Елегия" от Пламен Джуров, Концерт за валдхорна и оркестър №1 от Рихард Щраус и Симфония №7 от Антон Брукнер. Солист..

публикувано на 04.07.24 в 13:41
Инес Симеонова

Инес Симеонова - за първи път солист на Нов симфоничен оркестър

В първия ден на юли Нов симфоничен оркестър ще представи една класическа (във всеки смисъл на тази дума) програма . Започва с увертюра  „Егмонт“ на Бетовен и завършва с една симфония, солидна и монументална като катедрала – Четвъртата на Брамс. Между тях красиво е разположен един от концертите на Моцарт (номер 21 в до мажор) – тук солист..

публикувано на 28.06.24 в 11:02

Музиканти от 10 държави ще участват в третото издание на джаз фестивала "Д-р Емил Илиев“ в Боровец

Музиканти от 10 държави ще участват в третото издание на международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев“ в Боровец през август.  Директорът на фестивала Татяна Илиева обясни: "Фестивалът няма и никога не е имал комерсиална цел. Единствената цел на събитието е много благородна - да се подпомогне развитието на летния планински туризъм в курортния комплекс..

публикувано на 27.06.24 в 10:05

Музикалната кулминация тази седмица е на сцената на Sofia Live Fest

Четвъртото издание на Sofia Live Festival вече „чука на вратата“. От 21 до 23 юни  (този уикенд) на Арена София (Колодрума) в Борисовата градина ще могат да се видят, чуят и снимат изпълнители като американското хип-хоп дуо Atmosphere , магнетичната Selah Sue , нидерландската култова изпълнителка Kovacs , американският диджей и..

публикувано на 18.06.24 в 11:41

Лили Иванова получи огърлие "Златен век"

Лили Иванова получи огърлие "Златен век" от Министерството на културата на концерта си във Велико Търново. То ѝ бе връчено от служебния министър Найден Тодоров за нейните заслуги към българската музика, която, както той посочи, е немислима без нея. Това съобщи БТА. Да бъде човек на концерт на Лили Иванова е като да открие четирилистна..

публикувано на 04.06.24 в 11:24