Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Павлина и Люба изслушват и съпреживяват, но не се съгласяват с насилието

По данни на европейско изследване, всяка четвърта жена в България е жертва на насилие. За жалост броят на жените и децата, които са претърпели някакъв тормоз, се увеличава.

Подкрепа в най-тежките си моменти някои от тях откриват в хората, които стоят на телефоните на денонощна гореща линия на фондация “Анимус”. Те са около 30 доброволци, които посвещават всяка свободна минута да помагат, подкрепят и успокояват. Павлина Кръстева е посветила около две години от живота си на тази кауза, Люба Станева - близо една, но и двете не съжаляват за нито един отделен миг в полза на човек в нужда.

Насилието, което като черна лавина повлича и проваля хиляди съдби, съсипва психиката на много хора и обрича живота им на болка и тъга. Павлина и Люба не могат да спрат това насилие, но се стараят да овладеят емоциите на жертвите.

Трудно е, защото се срещат очи в очи с насилието. То се случва навсякъде - в дома, в детската градина и училището, на улицата, в приятелския кръг, в местата за детска грижа, в правораздавателните институции. Павлина и Люба го изживяват всеки ден, без да са преки участници в него.

Един разговор може да продължи от две минути до над един час. От 2017 година горещата телефонна линия премина на  24-часов режим, т.е. непрекъснато има някой, който чака да помогне на човек в беда. Макар да не виждат резултатите от усилията си на практика, Павлина и Люба знаят, че са полезни. По какъв начин дейността им като доброволци променя живота на непознати, но и на тях самите.

Двете жени умеят да изслушат, съпреживеят и разберат, но не и да се съгласят. Не възприемат насилието - това, с което ежедневно се срещат десетки жени и с което се борят. Да помогнеш е въпрос на избор. Вариантите са да подминеш болката или да се изправиш очи в очи с нея и да се опиташ да я пребориш. Решението е лично и лежи на съвестта на всеки. Павлина и Люба са предпочели да се борят. Това ги прави добри и полезни, макар че не си го признават.

Често помощта, която оказват Павлина, Люба и техните колеги доброволци, е първата и понякога единствената възможност на пострадалите да потърсят подкрепа.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Освежаващо за актьорите

Млади легенди: актрисата Гергана Димитрова разказва за  ПроТекст 12 :  "Идеята е от 2007, част е от проект на организация "36 маймуни". В 2007 почти нямаше свободна сцена. Имахме част от себе си, която е протест - нямаше пространства за млади режисьори и актьори, които да реализират собствени идеи. Основната идея бе да представяме нова драматургия...

публикувано на 10.06.23 в 16:00

Софийски разкази - Елисавета Багряна

Младите години на първата родена в София поетеса, Елисавета Багряна, разказани от самата нея пред Блага Димитрова и Йордан Василев цели пет години в средата на 60-те: Самата Багряна разказва, че къщата им е била на "Раковски", след "Гургулят", с градина чак до празно място към "Фритьоф Нансен". Има над 15 вида рози, които подрязва, а есен - завива...

публикувано на 10.06.23 в 15:00
Жана Стоянович

Адресите на любовта - Жана Стоянович

Актрисата Жана Стоянович хваща мъжа си проф. Кръстю Мирски в изневяра и…двамата умират от смях Любовният живот на актрисата Жана Стоянович е бляскав, шеметен, пъстър и неотменна част от бохемска София. Едва 22-годишна тя се омъжва за 8 години по-възрастния Кръстю Мирски. „ Беше ужасно красив, римлянин, с бяла коса, 30-годишен. И като се..

публикувано на 10.06.23 в 14:00
Калина Спасова и Йоанн Стоев

Откачалки в най-добрия смисъл

„Изпитът“, нов YouTube реалити формат на НАТФИЗ ни превежда през митичния процес по приемане на нови студенти в най-креативния университет в България и разкрива какво се случва зад кулисите – интервю с двамата водещи на предаването, Калина Спасова и Йоанн Стоев: "Казвам се Калина Спасова, от Хасково съм и съм на 23. Уча филмов и..

публикувано на 10.06.23 в 12:00

Дори и да не сте сигурни, може и да се запалите

Нова зала в София ще даде възможност на ученици да се учат и да създават видео игри напълно безплатно.  Първите кратки въвеждащи курсове на фондация DevHubOne ще се провеждат цяло лято и са подходящи за всеки ученик. Само четири месеца след финала на тазгодишния Благотворителен #гудгейм стрийм , в който се включи и Радио София, каузата, за която..

публикувано на 10.06.23 в 11:00

100 деца показват знания по първа помощ в състезание на БМЧК

Национално състезание на ученически екипи по първа помощ , организира Българският младежки Червен кръст (БМЧК) на 10 юни в базата в село Лозен . В състезанието ще участват 100 деца от цялата страна на възраст от 12 до 14 години , разпределени в 25 отбора. Чрез различни симулативни задания в отделните пунктове ще бъде..

публикувано на 09.06.23 в 20:17

Какво показа националният конкурс за най-добър младежки стартъп?

Приключивторото издание на националния конкурс „Най-добър младежки стартъп в България” . Той се организира от Фондът на фондовете и СУ „Св. Климент Охридски”. Състезанието включваше 6-седмична обучителна програма , в рамките на която участниците придобиха ценен опит преди финалното представяне на идеите си пред инвеститорите...

публикувано на 09.06.23 в 19:33