Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андрей Стоилов: Телевизията и блоговете издигнаха в култ готварската професия

Снимка: http://bapc.bg

Храненето е не само едно от най-важните неща за човека, но много често е и начин на живот. Професиналните готвачи са тези, от които зависи храната ни да е вкусна, да ни носи наслада и да е съобразена с нашите възприятия.

Андрей Стоилов - председател на Българската асоциация на професионалните готвачи, каза пред Радио София, че българските готвачи са на много добро ниво, следват всички световни тенденции и самите те показват възможностите си, участвайки в редица състезания. Но за стигнат върха, младите готвачи трябва да имат много страст и желание да учат и да се развиват. Тежка и трънлива е работата на професионалния готвач, но носи много голямо удоволствие от постигнатото за всички, които са я избрали, категоричен е Стоилов. Нашумелите напоследък готварски предавания по телевизията и многото популярни кулинарни блогове в интернет допринесоха професията готвач да бъде издигната в култ през последните години. Тя става обект на постоянно внимание и хората стават все по любопитни какво се крие зад вратите на кухнята. Заедно с това днес готвачите вече имат съвременно и красиво облекло и дори възниква мода за готвачи.

По отношение на здравословното хранене, Андрей Стоилов посочи, че най-лесните стъпки са да бъде намалено количеството на солта и да се избягва директното пържене. Друг важен аспект е, че през последните 10-15 години значително е било разнообразено менюто в ресторантите. Намират се разнообразни продукти от цял свят, използват се различни срезове от телешко месо, поднесени по различен начин.

Андрей СтоиловНа 19 и 20 април в Пловдивския панаир ще бъде организирана Националната кулинарна купа, организирана от Българската асоциация на професионалните готвачи. Това е най-голямото състезание на кулинарите в България, уточни председателят на асоциацията. Обикновено на това събитие се събират над 100-120 участници, като то включва и Панорамата на професионалните училища по туризъм, хотелиерство и готварство. По време на Националната кулинарна купа се провеждат различни дисциплини като "Най-добър готвач" или "Кулинарен отбор".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
пианистката Росица Банова

Изживяването на сцена не се повтаря

Гостува пианистката Росица Банова, която живее и работи в Китай - дъщеря на писателя, драматург и преводач Банчо Банов и на балерината Росица Банова: "Колкото повече остарявам толкова по ми е приятно да се връщам. Учих 2 години в НМА и спечелих стипендия за Америка. Александър Йосифов каза на баща ми, че трябва да се насоча към музиката. От баща си..

публикувано на 14.07.24 в 12:03
Вяра Мацева в Бергамо - Порта Нуова

Тук сме за малко и трябва да дадем най-доброто от себе си

Пътешествие от Милано до Палермо с Вяра Мацева – юрист, поет, треньор по аеробика. Представяме и нейната нова стихосбирка „Размисли на сърцето“: "Днес е празникът на Палермо. Италия е за всякакви случаи - море, планина, хубава храна, хората са добронамерени, забележителности от различни епохи. Чувствам се като у дома си. Темпераментът се движи от..

публикувано на 14.07.24 в 10:55
д-р Йорданка Господинова

Не да добавяме години към живота си, а живот към годините си

С д-р Йорданка Господинова – треньор по здравословно хранене, един от първите хранителни коучове в България, говорим за здравословното хранене през летния сезон и какъв хранителен режим е добре да спазваме: "Денят трябва да статира с вода. Имаме циклично, сезонно хранене. Да се научим да слушаме и разбираме тялото си. Първо трябва да мислим за..

публикувано на 14.07.24 в 10:11

Историята оживява - Учителят Петър Дънов - слово първо

Срещаме ви с личност, даваща смисъл и надежда на духовното начало у човека.  Той вярва, че любовта, истината, правдата, мъдростта и добродетели са качествата, които човек трябва да изработи в себе си, за да бъде най-добрата си същност.  Този човек наричат Учителя!  Да представиш Петър Дънов - Учителя, създателя на Обществото на Всемирното бяло..

публикувано на 13.07.24 в 16:00
Ючбунар

Софийски разкази - квартал Ючбунар

В  Софийски разкази днес говорим за квартал Ючбунар: "Ючбунар-Три кладенци е по "Пиротска", до "Димитър Петков". Един от важните му символи е църквата "Св.Николай Софийски". На мястото, където е убит, бликат три извора. Легендите водят до 16 в., когато идва да рабти в София. Отказва да приеме исляма, бил е бит до смърт в "Търницата", част от..

публикувано на 13.07.24 в 15:00
Змей Горянин

Адресите на любовта - писателят Змей Горянин и Соня Змеицата

Съпругата му, Соня Змеицата, го вкарва в любовен триъгълник с Елин Пелин и Васил Стоилов Светлозар Димитров, с псевдоним Змей Горянин, днес е известен на малцина, изкушени от литературата, но през 20-те, 30-те и 40-те години на ХХ век е един от най-популярните писатели. Съпругата му Соня, от знатния род Мушанови, е една от всепризнатите..

публикувано на 13.07.24 в 14:00

Елате да научите делфински

Подводна експедиция "потегля" тази събота от Музейко точно в 12 часа.  Емблематичният формат "Професия под лупа" е посветен на делфините и Черно море. Модератор на събитието е доц. д-р Владимир Божилов, астрофизик и научен експерт в Музейко, който ни гостува в студиото заедно с Мария Лазарова (Green Advertising): "Музейко" е най-големият научен..

публикувано на 13.07.24 в 11:57