Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Какво трябва да свършат любителите градинари през пролетта

Астрономическата пролет вече е факт, а мартенското време, макар и променливо, като цяло е значително по-меко от това през предходните зимни месеци. Именно сега започва преходът от зимен покой на овощните дръвчета към възобновяване на вегетацията т.е. набъбват пъпките. В този период в овощната градина се извършват едни от най-важните агротехнически мероприятия.

Затова и нашите майсторски съвет днес са насочени към любителите градинари. Макар и да не са сложни сами по себе си, дейностите, които трябва да извършат те през март, не са никак малко, а имат и своите тънкости. Каква е поредността на работата в овощната градина в началото на активния период и с какво трябва да се съобразяват градинарите, ще ни обясни доц. Димитър Сотиров от Института по земеделие в Кюстендил.
Не по-малко важни са мерките за растителна защита, които трябва да предприемат градинарите през този период. Още във времето от набъбване до разпукване на пъпките на овощните дръвчета се провежда пръскане с мед-съдържащи препарати за борба срещу ранно кафяво гниене и съчмянка по костилкови, мехурки по сливата, къдравост по праскова и струпясване по ябълка и круша. Провежда се третиране с регистрираните минерални масла за борба със зимуващите форми на неприятелите по овощните дървета (листни въшки, щитоностни въшки, акари, листозавивачки и пъпкозавивачки).

Растителната защита обаче се води почти през цялата година. Повече подробности за основните пръскания в различните периоди и насоки за разрешените за употреба препарати ни дава доц. Анелия Борисова от Института по земеделие в Кюстендил.

ВИЖТЕ ОЩЕ

И криптовалутата помага в битката с рака, когато има дарители, отворени за каузи

“Животът е това, което се случва, докато сме заети да правим други планове" - това е казал преди години Джон Ленън. Ние днес ще ви разкажем една история, която прекрасно онагледява неговите думи. История за случайните срещи в точния момент и правилните действия в най-подходящото време. Докато героите ни днес - Велислав Драмалиев и Полина Лъжанска..

публикувано на 16.12.19 в 14:04

"Отначало" - Chaz’n’Byanka с трети сингъл

Новият музикален проект Chaz’n’Byanka предизвиква отново с третия си сингъл озаглавен "Отначало". Парчето е записано и миксирано от Димитър Ганчев - Майт, музиката, аранжиментът и текстът са на Chaz'n'Byanka, а мастърингът е направен от Юлиян Янев (JJ Mastering). Chaz’n’Byanka е съвместен проект на певицата Василина Бянкова и Любомир Боянов. Те..

публикувано на 16.12.19 в 13:08

СГХГ приема "Усещане за любов" на Бойка Велкова и Ивайло Захариев

Актьорите Бойка Велкова и Ивайло Захариев създават "Усещане за любов" в първия по рода си музикално-поетичен акт у нас. Събитието ще се състои тази вечер в сградата на Софийската градска художествена галерия от 19.00 часа. Зрителите имат възможността да съпреживеят някои от най-емблематичните творби на световната любовна лирика, драматургия,..

публикувано на 16.12.19 в 12:03

Ученици от Националната финансово-стопанска гимназия в помощ на сираци

Възпитаници на Националната финансово-стопанска гимназия в София организират традиционен коледен базар, който ще се проведе на 17, 18 и19 декември (от 8.30 до 17.30 ч.) в червената сграда с кула (жк. "Лозенец", ул. "Розова долина" 1). Освен това учениците от екип "Вдъхновителите" инициират кауза за събиране на дрешки, учебници и книги в гимназията,..

публикувано на 16.12.19 в 09:25

Накъде в София

ТЕАТЪР От 11.00 часа започва коледният спектакълът за деца и родители “Снежен сън” в Нов театър - НДК. Актьорите Бойка Велкова и Ивайло Захариев създават "Усещане за любов" в първия по рода си музикално-поетичен акт у нас. Събитието ще се състои тази вечер в сградата на Софийска градска художествена галерия от 19.00 часа. Зрителите имат..

публикувано на 16.12.19 в 08:52
Д-р Камен Недев

Д-р Камен Недев: Брахитерапията при рак на простатата запазва еректилната функция и качеството на живот на пациентите

Ракът на простатата е на второ място по честота при мъжете в България, като засяга предимно мъже над 50-годишна възраст. В повечето случаи се развива с много бавни темпове. Ранният рак на простатата в 1-ви и 2-ри стадии се ограничава до простатната жлеза, затова адекватната и навременна терапия е от изключително значение за успешното лечение. Нов вид..

публикувано на 15.12.19 в 12:45
10 от 22-те четириноги помощници могат да спасяват при всякакви инциденти

Техниката и 540 правоспособни планински спасители са готови за зимния сезон

Планинската спасителна служба е напълно готова за зимния сезон – както личният състав, така и материалната база и техниката. Това съобщи пред Радио София директорът на ПСС Емил Нешев . Надяваме се да има по-малко травматизъм е да сне се налага много нашата намеса. В момента в страната работят 540 правоспособни планинските спасители, от..

публикувано на 14.12.19 в 11:05