Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Костадин Николов тръгва на велопоход, за да събере пари за ремонт на дом „Майка и бебе“ в Габрово

Има хора, които са си самодостатъчни. Живеят в собствен свят и това им стига. Има обаче един друг вид индивиди, за които това, че те самите са добре, не означава, че всичко е наред. Те живеят с широко отворени очи за чуждата болка и нуждите на другите. Е, героят ни от последното издание на "Моята история за доброто" е точно от тези - вторите. Мечтае и успява да помага. 

Костадин Николов е роден във Велинград, поставил си е задача да помогне на нуждаещи се в Габрово. За тази цел организира благотворителен велопоход из България и Македония.

Помощта отива не при един, а много други. Другите, които живеят в център „Майки и бебе“ в Габрово. Костадин избира с парите от велопохода да реновира сградата, в която много жени се учат да бъдат майки и много бебета намират подслон, който родителите не могат да им осигурят. В дома живеят хора, които имат нужда от топлота. Топлота, която не успяват да получат, защото за нея пари няма.

Защо дом „Майка и бебе“?
Центърът е социална услуга, която осигурява временно пребиваване на бременни, майки и техните деца.

Там те пребивават за период до шест месеца, през които им се предоставя подслон, психологическа подкрепа, достъп до здравни услуги, консултации, свързани с подобрение на връзката майка - дете, помощ при намирането на работа. Социалните работници в център „Майка и бебе“ полагат постоянни усилия в посока на превенцията на изоставянето на деца.
Какъв е проблемът?

Проблемите са много. Някои от тях са по-прозаични от други. Нещата отново опират до пари. Или по-скоро до тяхната липса.
Представете си, че имате бебе на няколко месеца. Партньорът ви е изоставил съвсем сами. Семейството ви се е отрекло от вас. Отгоре на всичко нямате и пукната пара.

Тук се намесват “SOS детски селища България”, като предлагат временно пребиваване и подкрепа в кризисния център, построен за целта.

Обаче въпросният кризисен център не може да предложи домашен уют и топлота. Защо? Няма пари.
Дограмата е стара и изгнила, стъклата са изпочупени, а баните и общите помещения изглеждат потресаващо. Представете си, че трябва да се грижите за новороденото си в стаи с изронена от влагата мазилка и без необходимото отопление. Поддръжката на елементарна хигиена също е проблемна, тъй като липсват мивки и умивалници.

За да събере пари за ремонта, Костадин тръгва на велопоход, с продължителност близо половин месец и обхват от 1000 километра. Очаква го дълъг път, сили за който му дава идеята, че го прави, за да бъде полезен не на себе си, а на някой друг.

Идеята е на Костадин, приятелите му и работещите в СОС детски селища, към които се обръща за съвет. Реалната помощ, обаче, идва от хората - от непознатите, които даряват добро. Всеки желаещ да помогне, може да го направи чрез сайта "Карай колело, подари добро!"

Реалността в очите на Костадин е друга. В нея всички имаме нужда от мисия. От вярата, че действията ни значат нещо за някого. Всяко дете заслужава да расте в среда на любов, уважение и сигурност. Защото семейната среда предопределя живота ни. Може да ни отнеме вярата или да ни накара да живеем и мечтаем за нея.

Още - чуйте в звуковия файл.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Да отключим всяка една семейна памет

Юлия Спиридонова е една от най-добрите и награждавани български детски писателки, превеждана е на английски и френски. Тя идва от Англия, където живее, на Панаира на книгата. Предстои ѝ среща с децата и представяне на книгата ѝ „Ножицата“ за пътя на една ножица през българската история: "Книгата е необичайна, не е нещо, което ще откриете в детска..

публикувано на 28.05.23 в 09:44
Светла Баева

Никой не обича етикети

Светла Баева, активист и защитник на човешки права, директор кампании във Fine Acts, e поредната млада легенда, открита и представена от Елена Пъневска: "По-силна от думите" е по-голяма наша кампания за представяне на уязвими групи в нашата страна. Никой не обича етикети, важното е да разказвам историите на други хора, каузите им. От 12 години се..

публикувано на 27.05.23 в 16:00

Софийски разкази - д-р Кръстьо Кръстев

Литературният критик д-р Кръстьо Кръстев, след като окончателно се установява в София, в 1892 излиза първия брой на списанието му "Мисъл". То го сплотява с Пенчо Славейков. За спора на кръга "Мисъл" с Иван Вазов, чуйте в звуковия файл: В София учи в Първа мъжка заедно с Тодор Влайков до 1885. Според него, "не е бил амбициозен и е изявявал средни..

публикувано на 27.05.23 в 15:00
Емил Димитров и Мариета

Адресите на любовта - Емил Димитров

Емил Димитров се жени два пъти за втората си жена Шарл Азнавур не успява да кумува на първата сватба, поради снеговалеж През целия си живот, естрадната легенда Емил Димитров издава 30 албума, 55 милиона копия от тях са продадени само в Съветския съюз. В необятната страна той е тотална звезда. Там се залюбва и с първата си съпруга,..

публикувано на 27.05.23 в 13:55

Надбягване за забавление

Първото надбягване за корги в България ще се проведе  точно след Клубната изложба на 28 май, 2023 г. (неделя) от 14:00 ч. в кучешката градинка - поляната зад музей "Земята и хората" в София. Подробности от  Михаела Илиева, член на УС на Клуб “Уелско корги България“ : "Изначално породата произхожда от Уелс, тя е най-малката от овчарските..

публикувано на 27.05.23 в 11:29
Илия “Lmzs” Ръжгев

ОК съм да ме бият по-добри от мен

Българин завоюва първо място на един от най-престижните турнири по видео игри в света – интервю с Илия “Lmzs” Ръжгев, световен соло шампион по League of Legends: "Електронните спортове в последно време се развиват така, че и големи футболни отбори формират свои отбори в е-спорт, дори не на най-високото ниво в испанската дивизия, има и българи, които..

публикувано на 27.05.23 в 11:01

Отбивки не само за влюбени

Кои са най-романтичните места за почивка в България ще научим от новия пътеводител „101 отбивки за влюбени“  в разговор с автора , Иван Михалев: "И за мен е изумително - колкото повече пътувам из България, толкова повече се удивлявам, има останали места! Не е нужно да си влюбен конкретно. Проектът започна заради любов, бяхме се запознали..

публикувано на 27.05.23 в 10:00