Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

15 000 българи умират годишно заради мръсния въздух, по данни на Световната здравна организация. Страната ни е на първо място в Европейския съюз по замърсяване на въздуха с фини прахови частици, пише СЕГА. По данни на Световната здравна организация нивата на замърсяване на въздуха в България са близки до тези в Киргизстан, Таджикистан и Грузия. Данните бяха изнесени на форум за чистотата на въздуха и последствията върху здравето ни.  Само при едно вдишване поглъщаме почти 20 млн. фини прахови частици, а пулмологът д-р Александър Симидчиев добавя: "Един човек, който живее докъм 75 години, общо поглъща в белия си дроб около 4 килограма. Това е една тухла четворка". Праховите частици с диаметър по-малък от 2,5 микрометра проникват дълбоко в белите дробове. Въздействат ни на клетъчно ниво. След това достигат до всички останали органи и системи в тялото ни. По европейски стандарт нивата на фини прахови частици не бива да надвишават 25 микрограма на кубичен метър. Здравните препоръки обаче показват, че безопасни са до 10 микрограма.

Да се увеличи броят на избираемите часове в училища и да се предвиди възможност всяка година децата да учат различен предмет. Това ще предложи на образователното министерство председателят на Сдружението на директорите в средното образование и директор на столичното 51 СОУ „Елисавета Багряна“ Асен Александров, разказва МОНИТОР. Той обясни, че в момента само около 10% от часовете за учениците от 8-и до 10-и клас са избираеми, но според него броят им трябва да нарасне драстично – 5-6 седмично. Изборът им пък трябва да се случва година за година. „По този начин децата могат да разберат къде им е сила“, заяви Александров. Той разграничава тези избираеми предмети от клубовете по интереси, които също са по желание от учениците.

Въпреки хвалбите на управляващите за намаляване на административната тежест и тази година офисите на Агенцията по вписванията (АВ) в края на март бяха задръстени от десетки хиляди собственици и пълномощници на фирми, които трябва да подадат задължителната годишна декларация за липса на дейност. Декларации се изискват и от няколко десетки хиляди неправителствени организации (НПО). Това се случва за втора поредна година, без да има смислено обяснение защо се налага този тормоз. Крайният срок за внасяне на документа за "неактивност" по чл. 38, ал. 9, т. 2 от Закона за счетоводството изтича в края на месеца. Както обикновено, натоварването е най-голямо в столицата. Между 1.45 ч. и два часа стоене на крак отнема подаването на декларация за фирмите без дейност в централния офис на Агенцията по вписванията в София, установи СЕГА. Документите се приемаха на 13 гишета, като обработката отнемаше между 3 и 5 мин. на човек. Все пак е създадена организация бременни жени и майки с малки деца да бъдат обслужвани с предимство.

Никакъв интерес не проявяват циганите, че държавата е дала 1 млрд, . лева за тяхната интеграция с бюджет от различни програми и системи, пише ТРУД. Този и други факти, свързани с неуспялата интеграция, бяха съобщени по време на кръгла маса за циганизацията в България, организирана от заместник министър-председателя по обществен ред и сигурност Красимир Каракачанов. „Близо 1 млрд. лева са разходвани за интеграция на циганския (ромския) етнос с професори, академици, интелектуалци, артисти, представители на НПО-та и граждани. Каракачанов отчете, че прякото финансиране от държавния бюджет за периода 2007 – 2018 г. е малко над 196 млн. лева, а външно финансиране по оперативни програми – над 618 млн. лева. Те са изразходвани от 500 цигански НПО-та, които са „направени само да реализират парите от тези програми и после нищо особено не било свършено”.

По петима шофьори на ден са били глобявани заради износени гуми, с които са шофирали през зимата. Това показва справка на „Национална полиция“, цитирана от МОНИТОР. Според цифрите за зимния период, в който Пътна полиция е следила за каране с гуми, които са с не по-малко от 4 мм грайфер, със санкции от поне по 50 лева са се сдобили 613 души в цялата страна. Това е станало от 15 ноември 2018 година до 1 март 2019-а. „При осъществен контрол от страна на Пътна полиция за периода от 15 ноември 2018 година до 1 март 2019 година са издадени 141 наказателни постановления на водачи, за които е констатирано, че са се движили в нарушение на чл. 139, ал 1, т. 4. ЗдВП. Той гласи, че „Движещите се по пътя пътни превозни средства трябва да бъдат с гуми, предназначени за зимни условия, или с гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм през периода от 15 ноември до 1 март“, уточняват от КАТ.

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) и приходната агенция (НАП) изведнъж решиха да разровят "от игла до конец" луксозните апартаменти на представители на властта, купени от строителната фирма "Артекс" на значително по-ниски цени, съобщава от първа страница СЕГА. След около месец ще има резултат от проверката. Анализът на НАП ще е готов до две седмици. Председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев заяви, че "идеята не е да претупаме нещата, ние изискваме всички документи, свързани с покупко-продажбата на жилища от фирма "Артекс" за 3-4 години назад". "Ще анализираме дали има и други лица, които също са купували от тази фирма. Ще се направи всеобхватна проверка, като се изискват всички разрешителни, издавани на фирмата за години назад, включително за небостъргача ("Златен век"), както и законопроектите, които са внесени и биха я облагодетелствали", обясни Георгиев и допълни, че "очевидно около тази фирма има притеснителни сигнали. Дали те ще се докажат, ще ви кажа, когато приключим".

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Борис Костадинов - директор

Проверяваме пациентското си досие през мобилен телефон от септември

От 1 септември здравноосигурените ще имат достъп до пациентското си досие през мобилен телефон, без да е нужен квалифициран електронен подпис. За целта хората трябва да посетят офис на РЗИ, на Здравната (НЗОК) каса или на "Информационно обслужване". При осигурен такъв достъп те ще получават напомнящо известие на какви профилактични прегледи имат..

публикувано на 13.08.24 в 12:52

Пловдив - културен европейски център

През 2024 година се навършват 39 години от създаването на инициативата "Европейска столица на културата" (ЕСК) и 10 години от обявяването на Пловдив за ЕСК за 2019 г. През 1985 г. тогавашният министър на културата на Гърция – Мелина Меркури се застъпва за избора на Европейски град на културата и първият носител на титлата става Атина. 14 години..

публикувано на 13.08.24 в 12:21
Джордж Харисън и Пол Маккартни

Ако детето си служи с предпочитаната ръка, ще се справя по-добре

Точно преди 40 години Международната конфедерация на леворъките хора обявява 13 август за техен празник , в знак на протест срещу десноръките, които често ги приемали за странни. Днес се знае, че те са 10-15% от хората , а това никак не е малко. Десетки проучвания показват, че леворъките са по-креативни, гневят се по-лесно, но и..

публикувано на 13.08.24 в 11:29
Диана Андреева

Промените в Закона за предучилищното и училищно образование нарушават правата на децата

Промените в Закона за предучилищното и училищно образование , гласувани от парламента на 7 август т.г., са популистки и нарушават правата на децата. Текстовете са неясни и подлежат на широко тълкувание, което позволява използването им като средство за натиск срещу всеки човек и гражданска организация, смятат от Националната мрежа за децата..

публикувано на 13.08.24 в 09:36

Отново горещини

Днес ще бъде слънчево, след обяд и горещо с незначителна купеста облачност. Ще духа слаб, в източните райони - до умерен вятър с източна компонента. Максималните температури ще са между 35° и 40°, в София - около 35° . По Черноморието ще бъде слънчево. Ще духа до умерен вятър от югоизток. Максималните температури ще са между 30° и 34°...

публикувано на 13.08.24 в 07:20
инж.Недислав Веселинов( в средата)  с Роман и Яна

Пикът на Персеидите ни очаква днес

Звездният пик на Персеидите предстои тази вечер. За събитието разказа в предаването "Добър вечер, София", инж. Недислав Веселинов. "Тази вечер ще можем да наблюдаваме по 60 падащи звезди на час, посочи той и обясни, че източник на персеидите е прах от кометата "Суифт Тътъл", която на всеки 130 години обикаля слънчевата система, попадайки в близост..

публикувано на 12.08.24 в 17:33

BESCO организира първото издание на "Hall of Fame - Зала на славата на българските предприемачи"

Българската  предприемаческа асоциация (BESCO) организира първото издание на "Hall of Fame -  Зала на славата на българските предприемачи" , което ще се проведе на 11 ноември тази година, съобщиха от неправителствената организация, която  обединява стартъпи, инвеститори, правителство, институции и други заинтересовани страни, свързани с..

публикувано на 12.08.24 в 16:40