Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

ИТ бизнесът влиза в училище, учениците с часове в галерии, извежда в заглавие МОНИТОР. Правителството одобри 17 национални програми за развитие на образованието през 2019 година, за които ще бъдат осигурени 76 000 000 лв. от държавния бюджет. Благодарение на една от тях представители на ИТ бизнесът ще влизат в училищата, а на друга учениците учениците ще могат да провеждат часове си в галерии. По „ИТ бизнесът преподава“ предвижда изграждане на връзка с ИТ бизнеса по три модула - представители на технологични фирми ще организират семинари за учениците от 1-и до 10-и клас, в гимназиалната степен представители на бизнеса да преподават съвместно с учителите, както и да се даде възможност на учителите да опреснят и надградят знанията си чрез краткосрочни стажове и участие в проекти на ИТ фирми.

Поредна нова придобивка на "Графа" разгневи софиянци, пише СЕГА. Поредно дизайнерско решение, появило се при станалия легендарен ремонт на столичната улица „Граф Игнатиев", предизвика неодобрение сред минувачите и коментари в социалните мрежи по адрес на проектантите и Столичната община. Става дума за стена от черен камък на площад "Гарибалди", изникнала след махането на загражденията във вторник. По предната част на стената се стича вода, а пред нея е изградено също черно корито, пълно с камъни. Като цяло ансамбълът създава усещане за надгробен паметник. Във Фейсбук вчера се появи покана за участие в инициатива "Масово поставяне на цветя на Паметника на Незнайния архитект". Само за няколко часа за участие в поклонението се записаха близо 1000 потребители.  От Столичната община съобщиха за "Сега", че решението за поставяне на водната стена е на проектанта на ремонта - архитектурното бюро "А.Д.А", и че изборът е направен след конкурс от жури, съставено от професионалисти.

Децата до 18-годишна възраст да не плащат такса за входа, предлага гражданин с идеята, че така се бори лошата демография, четем в МОНИТОР. В момента малчуганите до 6 години са освободени от тази такса.По повод отглеждането на домашни любимци в блоковете – тема, която често предизвиква конфликти, има идея за малките кучета да се плаща по-малка сума, отколкото за едрите породи. „Моля да бъде преразгледан и променен член 51 от Закона за управление на етажната собственост, тъй като не може да е съизмеримо кученце, тежащо 2-3 до 5-6 килограма от мини породите с песове от по 40-50 и повече килограма, нито в замърсяването на входа, нито в амортизацията на асансьора!“, пише в предложението. Според неговия автор, повечето стопани на мини породи си носят кутретата в ръце и е безумно в ЗУЕС „песовете и ювелирните кученца да са под общ знаменател“.

Как да се пенсионираме, избираме до 2023 г., отбелязва ТРУД.  Желаещите да се пенсионират по стария ред ще трябва да представят данни за доходите си през три последователни години от последните 15 преди 1997 г., когато осигурителният им доход е бил най-висок, както и документи за брутното трудово възнаграждение или доход за 1997, 1998 и 1999 година. Тези, които вече са подали заявления за пенсиониране или имат отпусната пенсия от началото на 2019 г., ще имат право да поискат преизчисляване по стария ред. Срокът за това е до 6 месеца, след влизане в сила на закона, обясни социалният министър Бисер Петков. По думите му около 1300 души ще бъдат ангажирани с извършване на индивидуална оценка на потребностите на хората с увреждания. Тя ще се прави във всички 146 дирекции “Социално подпомагане”.

Шефовете на БНТ и БНР ще получат 5-годишни мандати, пише СЕГА. Депутатите от ГЕРБ Тома Биков и Евгени Будинов и Велислава Кръстева от ДПС внесоха промени в Закона за радио и телевизия, които ще позволят мандатите на шефовете на БНТ и БНР и на членовете на управителните съвети да са петгодишни вместо предвидените в момента три години. Ако предложенията бъдат приети, действието започва от обнародването им в „Държавен вестник”. Съгласно Закона за радио и телевизия шефовете на БНТ и БНР могат да управляват най-много два пъти по три години. Мотивите на ГЕРБ и ДПС са, че в Европа периодът за управление на повечето обществени медии е по-дълъг от три години.

Нови мерки за опазване и подобряване на Национален парк "Рила", научаваме от 24 ЧАСА. Национален парк "Рила" предвижда да се подобрят местообитанията на животинските и растителни видове в защитените територии. Мерките са част от проект на стойност близо 12 млн. лeва. Част от дейностите по него предвиждат да се регламентира маршрутът, по който туристите ще могат да достигат до Седемте рилски езера. Ще бъдат предприети и мерки, за да се намали бракониерството в защитените територии.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

12% ръст на чуждите туристи в София от началото на годината

С 12% са се увеличили пристигналите туристи в София, съобщиха от Министерството на туризма. Регистрираните нощувки за първите шест месеца на годината са малко над 1,3 млн., което е с 10% увеличение спрямо същия период на миналата година, а туристите са близо 580 000, добавят от Столичната община. Най-много туристи пристигат в София от Италия,..

публикувано на 16.07.24 в 14:21

Служители от Агенцията за социално подпомагане на протест за по-високи заплати

Протест на служители от Агенцията за социално подпомагане бе организиран пред сградата на Министерството на труда и социалната политика. Основното искане е за увеличение на заплатите. Това е поредната протестна акция на социалните работници с искане за по-достойно заплащане. Те избраха обедната си почивка, за да излязат на едночасов митинг...

публикувано на 16.07.24 в 12:44
Агенцията за социално подпомагане

Служители от Агенцията за социално подпомагане излизат на протест

Работници и служители от Агенцията за социално подпомагане излизат на протестен митинг пред сградата на Министерството на труда и социалната политика в 12 часа. Организатор е Синдикатът на административните служители „Подкрепа“ за незабавно увеличение на заплатите. Председателят на Синдиката Кремена Атанасова припомни, че по време на последното..

публикувано на 16.07.24 в 08:00

Състави от целия свят на 28-ия Международен фолклорен фестивал "Витоша"

От 15 до 20 юли се провежда 28-ото издание на Международния фолклорен фестивал "Витоша". Съставите, които ще представят своите фолклорни традиции, са от Казахстан, Мексико, Боливия, Северна Македония, Италия, Грузия, Молдова, Индия, както и от България. "Международният фолклорен фестивал "Витоша" е една от емблемите на Столична община, защото той..

публикувано на 15.07.24 в 13:55
Съдебна палата

СГС издаде Европейска заповед за арест на Николай Николов - Паскал

Софийският градски съд разреши да бъде издадена европейска заповед за арест за Николай Николов, по прякор Паскал.  Той е със задочно обвинение за участие в престъпна група за контрабанда, пране пари, подкуп и длъжностни престъпления заедно бившата директорка на Митниците Петя Банкова, бившия главен секретар на МВР Живко Коцев и хасковските..

публикувано на 15.07.24 в 12:14

Фестивалът "София Моно" в парка на Военната академия "Георги С. Раковски"

От 17 до 27 юли,  в парка на Военната академия "Георги С. Раковски" ще се проведе фестивала "София Моно".  Жителите и гостите на столицата ще могат да се насладят на летни театрални вечери. Спектаклите в програмата, изградени върху литературни творби, ще се играят на открита сцена. Спектакълът по текстове на Чудомир "Нашенец“ ще открие фестивала...

публикувано на 15.07.24 в 10:48
Софийски университет

Международна конференция в София събира над 300 изследователи на Библията

Софийският университет "Св. Климент Охридски" посреща над 300 учени от цял свят на традиционната международна конференция на Европейската асоциация за библейски изследвания. Форумът се провежда от 15 до 18 юли в Ректората на университета и предлага богата програма от събития, посветени на различни аспекти на библейските изследвания, съобщава БТА. В..

публикувано на 15.07.24 в 09:46