Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Накъде в София

ИЗЛОЖБИ


В 18.00 часа в галерия „Райко Алексиев“ ще бъде открита изложба на Цвятко Остоич.

Цвятко Остоич е известен преди всичко с работата си в областта на графичния дизайн, най-вече в оформлението на книгата.

В тази изложба обаче – формално тя може да бъде наречена юбилейна, защото следва 60-ия рожден ден на художника – ще видим и другите страни от неговото творчество. Заедно с изящните акварели и рисунките, рисувани през последните 10 години, Цвятко Остоич за първи път показва свои фотографии, макар отдавна да е навлязъл в дълбоките води на това изкуство.

МУЗИКА

Японският пианист Котаро Фукума пристига за 22-то издание на Международния фестивал за съвременна клавирна музика ppIANISSIMO. Световноизвестният музикант ще изнесе клавирен рецитал в София с участието на българския вокален ансамбъл DAI MONTI VERDI (с диригент Северин Василев). Kонцертите сa на 29, 30 и 31 март в Първо студио на БНР - 19:00 ч.

*** *** ***

Корейският ансамбъл „Самулнори Со Йънг“ към Институт Седжонг – София ще отпразнува 3-годишния си юбилей с концерт „ОРИСИЯ“ на 29-ти март 2019 г. от 19:00 ч. на сцената на Голяма зала - Младежки театър „Николай Бинев“, София.

„Самулнори Со Йънг“ е основан през 2016 г. в София като корейски частен фолклорен ансамбъл, който се състои от 12 инструменталисти (изпълняващи на 4 вида ударни инструменти -джинг, куенггуари, джанггу, бук) и танцьори (сангмодолиги). Създаването на ансамбъла се реализира по повод на образователната програма за преподавателите на Корейското училище в София и с подкрепата на Националната академия за корейска традиционна музика, под ръководството на директора на ансамбъла проф. Со Йънг Ким – преподавател по кореистика в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. 

*** *** *** 

На 29 март в „София лайв клуб“ ще бъде изнесен втори концерт на певицата Нина Николина с новия ѝ проект „Нина Николина Live“.

КИНО

Кино "Люмиер Лидл" представя от 18.00 ч. премиера на документалния филм "Място на силата", заснет от украинската режисьорка с български произход Татяна Станева за родното й село Чушмелий (Криничное) в Бесарабия. Основната цел на филма е да покаже как са се запазили българите отвъд границите на тяхната прародина, какво им е коствало това и кои са най-наболелите проблеми на бесарабската общност днес.

ТЕАТЪР

От 19.30 часа в сатиричния театър „Алеко Константинов“ ще се състои представлението „Земя, последно повикване“.  Репетицията на една театрална трупа, протичаща сред врява и препирни, внезапно е прекъсната от появата на жена, твърдяща че идва от бъдещето, с мисията да предупреди света за неизбежния крах на живота на Земята. Сред подмятането на ободряващи шеги между скептичните актьори, място намират и размислите върху реалната перспектива за екокатастрофа. Чрез ирония и лекота, пред публиката е поставен въпросът за вероятното разрушително за екосистемите бъдеще, застрашаващо живота на Земята такъв, какъвто го познаваме.

ОПЕРА

От 20.00 часа в зала 1 на НДК ще бъде представена  най-новата суперпродукция на Русенската опера  - „Набуко“ от Джузепе Верди.

На сцената на зала 1 ще присъстват над 150 артисти: войници, офицери, жреци, народ. Властните и неудържими в силата си вавилонски завоеватели изпълват сцената с неустоима енергия и покоряващ блясък. Трагичните образи на поробените юдеи затрогват до сълзи с неописуемо вълнение, особено при един от гениалните музикални моменти – Хорът на евреите, безжалостно прогонени в пустинята от настъпващата безпощадна асиро-вавилонска армия.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мият улиците по райони от 8 юни

От 8 юни започва миене на съседни улици в кварталите, които са обособени в карета. Дейностите ще започнат от район “Красно село“ от каре, в което попадат бул. "Генерал М.Д.Скобелев", от бул. "Прага" до пл. "Руски паметник", бул. "Христо Ботев" от бул. "Генерал М.Д.Скобелев" до бул."Македония", бул."Македония" - нечетни номера от пл."Руски паметник"..

публикувано на 05.06.20 в 18:26

София има своето ново пространство за събития - "Платформа А6"

Ново пространство за култура и събития отвори врати в София. "Отвори врати" образно казано, защото всъщност цялото то е на открито. Нарича се "Платформа А6" и е част от Националния дворец на културата. "Платформа", тъй като е абсолютно мултифункционално, "А6" - тъй като се намира до вход А6 на НДК, който е откъм бул. “България”, пояснява Борислав Велков..

публикувано на 05.06.20 в 17:50

Ментална аритметика - да развием логиката и въображението

Безплатни уроци по ментална аритметика се провеждат всеки четвъртък от 15 до 18 ч. в един от детските центрове в сградата на НДК. Историята на този метод води началото си от преди около 5000 хиляди години. Той стимулира развитието на двете полукълба на мозъка, като позволява на децата да развият паметта и вниманието си. Това става с помощта на..

публикувано на 05.06.20 в 16:18

Инфраструктурните ремонти в София за лято 2020 са в ход

Инфраструктурните ремонти в София за лято 2020 вече са в ход.  Първият етап по реализацията на ремонтните дейности в София започна с обновяването на улица “Николай Хрелков”, в квартал Горна Баня. Първите 500 метра от отсечката вече са готови. Пробивът по булевард “Петър Дертлиев”, свързващ Околовръстния път на София и автомагистрала „Люлин“ с..

публикувано на 05.06.20 в 16:06

Доброто хранене - фактор за здрава и сияйна кожа

Храната, която консумираме, може да бъде мощен инструмент за подобряване на външния вид. Ние сме това, с което се храним и здравословното хранене поддържа кожата в най-добра форма и има потенциал да решава конкретни кожни проблеми. От огромно значение за състоянието на кожата, ноктите и косата са алкохола, цигарите, липсата на достатъчно сън, стреса,..

публикувано на 05.06.20 в 15:41

1 СУ „Пенчо П. Славейков” – устремени по пътя към щастието

1 СУ „Пенчо П. Славейков” начерта „Карта на надеждата за Европа“ . Проектът е осъществен в отговор на предизвикателството на Регионалното управление на образованието София-град. В края на месец април беше стартирана изключително интересна инициатива, която сама по себе си вдъхва надежда и оптимизъм. Преподаватели и ученици от училището се..

публикувано на 05.06.20 в 15:11

Дезинфекцията срещу коронавируса на обществени места в София и Самоков

Напълно безвредни за човека и околната среда са препаратите, с които се дезинфекцират контейнери, улици, подлези и други обществени места в София . В това увери директорът на Столичния инспекторат инж. Веска Георгиева. Тя допълни, че стопаните на домашни животни не трябва да се притесняват при разходката на любимците си. Подробна информация..

публикувано на 05.06.20 в 15:06