Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Доц. Хариета Манолова: При аутистичните разстройства няма еднакви случаи, всяко дете има свой път на развитие

Индивидуалният подход при терапията е много важен, необходими са ежедневни занимания - поне 20 часа седмично, казва психологът

Снимка: БГНЕС
Теориите за възникването на аутистичните разстройства, за развитието им и изобщо разбирането за тях са доста противоречиви до 80-те години на миналия век, когато се налага разбирането, че детският аутизъм не е психотично разстройство, нито пък ранна форма на шизофрения, каквито описания е имало в миналото, а най-вече дефицит на комуникационните способности. Това съвсем естествено води до сериозна промяна в терапевтичните стратегии, като интервенциите се "преместват" извън психиатричните клиники и медицинската дейност, обобщават специалистите от Клиниката по детска психиатрия „Свети Никола“ към Александровска болница. Под тяхно ръководство у нас се реализира двугодишен проект за ранна диагностика, благодарение на който да разпознават аутизма бяха обучавани лични лекари и учители от детски градини и ясли в цялата страна.

Стигматизира ли се това състояние у нас, какво е значението на ранната диагностиката и адекватна навременна терапия, за да бъдат преодолени дефицитите - потърсихме мнението на клиничния психолог доц. Хариета Манолова:

"Колкото по-рано, толкова по-добре. Мога да кажа, че благодарение на усилията и на специалистите, но и на родителите, сензитивността към проблема нараства. Това го забелязваме по децата, водени от родителите в клиниката на все по-ранна възраст. При нас вече идват родители, които искат консултиране на техните деца, дори и при под 2-годишна възраст, което е много радостно. Тогава не може и не би трябвало да се поставя диагноза "аутистично разстройство", но може да се забележи проблем в развитието и да се набележат мерки. Това правим ние психолозите - когато забелязваме задръжка или изоставяне в някоя от областите  даваме препоръки на родителите по какъв начин да се стимулира развитието на детето и при какви специалисти, което дава резултат".

Доц. Манолова посочи, че в най-ранната бебешка възраст, индикация за евентуално развитие на такова разстройство, може да бъде липсата на реакция от детето при влизане на майката в помещението или избягването на контакт с нея. В малко по-късна възраст индикация може да липсата на желание за имитация на действията на по-възрастните - нещо, което по принцип правят децата.

При аутистични разстройства психолозите забелязват и т.н. "перманентност на обекта" - феномен, описан за първи път от Фройд, посочи специалистът:

"Малкото дете, между 8-месечна и едногодишна възраст, губи интерес към предмет, който вече не е в полезрението му - покрит с кърпа, или скрит зад шкаф. Не опитва да го намери, а губи интерес. Това е първият когнитивен конструкт, който е основа за интелигентността и развитието на мисленето. Това е първата представа за обекта - че той съществува, дори и извън нашето полезрение. И е тясно свързана с емоционалната сфера - присъствието и отсъствието на майката (т.е. детето да знае и да се успокоява, че майката не е "изчезнала", че съществува и ще се върне при него). Това е нещо, което при аутистичните деца се развива чак след 4-годишна възраст".


Доц. Манолова отбеляза, че често специалистите не са запознати в детайли и подробности за проявленията на аутизма в най-ранната възраст. Тя посочи, че предстои въвеждане на скрининг за рисковете за развитие на подобни разстройства, който да се прилага от личните лекари.

Характерното за аутистичното разстройство е това, че е с различна тежест при различните деца и затова индивидуалният подход в терапията е много важен. Активността на родителите - също.

Психологът отбеляза, че често родителите търсят алтернативните методи, а те може да бъдат и опасни за детето. Необходими са ежедневни занимания с детето - поне 20 часа седмично. Терапиите са изнесени от психиатричните заведения - извършват се в различни дневни центрове, но все още тези услуги не са достатъчни, посочи специалистът.  

Още подробности - чуйте в разговора с клиничният психолог доц. Хариета Манолова от Клиниката по детска психиатрия „Св. Никола“!


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Стипендията" мотивира деца от домове да постигат целите си

Ново предизвикателство отправя Фондация „Подарете книга“. Всяко едно от децата от детските домове, с които работят от организацията, има възможност да си постави цел от предварително даден списък с идеи и заедно с доброволец да работят за постигането ѝ. Всяко дете, постигнало целта си в срок, ще получи еднократна стипендия от 100 лв.  Тази вечер в..

публикувано на 22.10.20 в 09:06

Започва Седмицата на ООН в България - “Заедно да градим нашето бъдеще”

От днес до 25 октомври ще има поредица от инициативи във връзка със Седмицата на ООН . Организатор на събитието е Дружеството на обединените нации в България. Тази година събитието минава под мотото “ Заедно да градим нашето бъдеще ”. “Инициативата е по случай 75 години от създаването на Организацията на обединените нации . На 24 октомври е приет..

публикувано на 21.10.20 в 18:16

Тревожни сценарии за образователното равнище на ромите

Съществуват няколко клишета по отношение на ромите, свързани с термините - роми, джипси, гюпти. Навсякъде в публичното пространство тези хора са представени под общ знаменател, това води до единна политика и не дава резултат, смята доц. д-р Георги Бърдаров - доктор по география на населението и селищата. Р омите, обаче, са различни групи и..

публикувано на 21.10.20 в 16:58

Невена Басарова: Децата се учат на етикет от примера на родителите

Това, което светът преживява през 2020 година налага пренаписване на правилата за поведение. Първото, което подлежи на ревизия е ръкуването, отбеляза студиото на Радио София Невена Басарова , специалист по по етикет. И обясни вариантите на поздрав, с които хем да сме обезопасени, хем да проличи, че нямаме нищо лично към събеседника при..

публикувано на 21.10.20 в 16:37

Как преодолял Covid-19 дарител на плазма може да спаси трима болни

Съществува доказано ефективен начин за лечение на Covid-19, който се прилага при пациенти в тежко и средно тежко състояние, но той работи само и единствено на принципа на солидарността. Става дума за преливането на кръвна плазма от пациенти, които вече са преболедували и са изградили антитела срещу вируса. Процедурата е изключително..

обновено на 21.10.20 в 15:52
Христо Петров, пенсионер

Разказ от "първи лица" от ядрото на кризата Covid

Изложба, озаглавена "Хора по време на карантина", показва историите на десет човека, намиращи се в ядрото на кризата COVID-19. Сред тях са медицинска сестра от отделение, в което са настанени хора с вируса, начален учител, пилот, загубил работата си. Мястото, на което е разположена изложбата, е оградата на 120-о основно училище "Г. С. Раковски". Тя..

публикувано на 21.10.20 в 15:51

Снежният леопард Никс дойде в София

Столичната зоологическа градина вече разполага с единствения на Балканите много рядък вид от семейство Котки – снежен леопард .  Мъжкият барс, както още наричат този вид, е пристигнал у нас от зоопарка в чешкия град Ихлава. Животното е младо, на възраст 2 години и 5 месеца и се казва Никс . Това е първият снежен леопард, който пристига у нас...

публикувано на 21.10.20 в 15:25