Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

В студиото на Радио София

Дончо Папазов и дъщеря му Яна говорят дни преди форум за бащинството

В първата семейна конференция “Бащите говорят!” за поканени още Тервел Пулев, Таньо Шишков, семействата Магдалена Малеева и Любомир Ноков, Стефан Командарев и Надя Кожухарова…

Снимка: Лили Големинова
Кога и защо “татко” става най-важната дума в живота на един мъж? За да отговорят на този въпрос, в първата по рода си конференция, посветена на бащинството, ще вземат участие известни личности (и бащи), сред които Дончо Папазов, Тервел Пулев, Таньо Шишков, майката Искра Ангелова, както и семействата Магдалена Малеева и Любомир Ноков, Стефан Командарев и Надя Кожухарова…

Участниците в първата семейна конференция “Бащите говорят!”, посветена на бащинството, ще споделят с публиката своите лични истории за това да бъдеш баща и родител – щастливи, трогателни, но винаги безкрайно вдъхновяващи. Ще разказват, дискутират и споделят, за да разкрият заедно със своята публика какво означава думата “бащинство” в истинския живот, изпълнен с несигурност и предизвикателства.

Специалното събитие, организирано от фондация “Асоциация Анимус”, като част от националната кампания  „Да бъдеш баща”, ще се проведе на 20 април в Сити Марк Арт Център с участието на някои от най-интересните и забележителни мъже и жени в България. Водещи на събитието ще бъдат Мария Чомарова, психоаналитик и директор на “Асоциация Анимус” и Димитър Стоянович, журналист, сценарист и автор на документални и игрални филми.

В Радиокафе днес гости в студиото бяха мореплавателят, океанолог и журналист Дончо Папазов, заедно с дъщеря си Яна, качила се също на яхтата (ненавършила 6 г.), с която семейството обиколи света преди години.

След плаването ми беше омръзнало да ме канят и да разказвам какво е било в океана, но сега за пръв път с татко ще участваме в семейна конференция – отбеляза Яна, – пък и сега вече много хора пътуват и имат свои преживявания…

Дончо Папазов си спомни как навремето са пътували и прекосявали граници с малка Яна, как са преодолявали трудности и морски бури по време на плаването. Как са оприличавали вълните на царици и принцеси, за да не се страхува малкото момиче.

Винаги сме били близки с татко – признава още Яна. – И сякаш ставаме още по-близки. Той много красиво минава през възрастта, става все по-добър и по-готин…

Дончо е покорил Еверест във ветроходството – обиколил е сам света по вода. Наскоро беше преиздадена и книгата за това пътешествие („Невъзможният път“) . Отслабнал е 36 кг. И слава Богу, че не е бил с дете тогава, през тези тежки 164 дни…
И днес не се отказва от плаването, въпреки че тази година навърши 80 години…

Яна признава, че не е станала авантюристка като родителите си, но продължава да обича морето.

Имам си начини да си доставям адреналина, от който имам нужда.

Яхтата „Тивия“ потъва край Созопол, добри яхтаджии от Варна я извадили, ремонтирали и днес е на пристанището на морската ни столица.

Красива е, готова е за нови плавания - усмихва се Яна.

Чуйте разговора на Лили Големинова и Константин Лавсов с гостите - Дончо Папазов и дъщеря му Яна.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

40-ото издание на "Златна роза" е в седмицата след 23 септември

Варна усилено се готви за домакинството на любимия фестивал за българско игрално кино "Златна роза" . Тази година от 23 до 29 септември ще се проведе 40-ото му издание . Първият етап от селекцията е приключил, обяви пред Радио София Кремена Димитрова ( ◄) от Националния филмов център (НФЦ) – организатор на фестивала...

публикувано на 10.08.22 в 17:58

"Тук-Там Кошер" събира българите пчелички на 16 септември

За пореден път българите, които искат да направят нещо за родината, където и да се намират, ще проведат своя форум в "Кошера", организиран от "Тук-Там". За срещата на 16 септември в столичния Интер Експо център се подготвя богата програма. Ще участват представители на над 100 компании, предлагащи свободни позиции, които са насочени..

публикувано на 10.08.22 в 16:21

Новата дарителска платформа Подкрепи.бг вече помага

Нова дарителска платформа в полза на нуждаещите се и организациите, които им помагат, заработи от началото на август. Нейното име и адрес е podkrepi.bg . Зад каузата са се обединили доброволци от IT средите, юристи, счетоводители, маркетолози, медици, НПО представители. Идеята е отпреди повече от година, когато след скандал с "Хелп..

публикувано на 10.08.22 в 15:17
Плаж на о-в Крит, 15 юни 2022 г.

Защо Гърция е толкова привлекателна за туристите?

Гърция е на път на подобри рекорда си за най-добра туристическа дестинация от 2019-а и удължава сезона до 15 ноември. Приходите в бранша вече надминават 20 милиарда евро, по данни на Атинската търговска камара.  Островите изпреварват по туристи континентална Гърция, а голяма част от хотелите са запълнени на 100% до края на август . Какво..

публикувано на 10.08.22 в 14:50

Яжте тези храни поне веднъж седмично и ще се чувствате в кондиция

Диетолозите все повече изоставят забраните и препоръчват разнообразие в храненето. И съветват: за да избегнете хранителни разстройства и да поддържате здравословно тегло, трябва да спрете да делите храните на "добри" и "лоши". И все пак някои от продуктите още имат привилегията да бъдат сочени като добри седмични гости на трапезата...

публикувано на 10.08.22 в 14:11

Какво искат и могат жените в новия роман на Бони Гармъс "Уроци по химия"

Въхновяващата история на  Елизабет Зот  е описана в новата книга  "Уроци по химия" на Бони Гармъс .  Елизабет Зот е химик, но в даден момент от живота си стига до собственото кулинарно телевизионно шоу  "Вечеря в шест“ . Революционен се оказва подходът й към готвенето – „комбинирайте лъжичка оцетна киселина с щипка натриев хлорид“. Романът..

публикувано на 10.08.22 в 13:55

"Vox Populi" създаде сцена за независими продукции в центъра на София

"Студио за документален театър "Vox Populi"  навърши 10 години от създаването си. По повод годишнината екипът откри пространство за култура в градска среда „Контейнер“, до паметника на Съветската армия в София. „На този етап това ще бъде сцена, която ще бъде отворена за независими продукции, като някаква селекция трябва да има. С приоритет са..

публикувано на 10.08.22 в 11:49