Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В студиото на Радио София

Дончо Папазов и дъщеря му Яна говорят дни преди форум за бащинството

В първата семейна конференция “Бащите говорят!” за поканени още Тервел Пулев, Таньо Шишков, семействата Магдалена Малеева и Любомир Ноков, Стефан Командарев и Надя Кожухарова…

Снимка: Лили Големинова
Кога и защо “татко” става най-важната дума в живота на един мъж? За да отговорят на този въпрос, в първата по рода си конференция, посветена на бащинството, ще вземат участие известни личности (и бащи), сред които Дончо Папазов, Тервел Пулев, Таньо Шишков, майката Искра Ангелова, както и семействата Магдалена Малеева и Любомир Ноков, Стефан Командарев и Надя Кожухарова…

Участниците в първата семейна конференция “Бащите говорят!”, посветена на бащинството, ще споделят с публиката своите лични истории за това да бъдеш баща и родител – щастливи, трогателни, но винаги безкрайно вдъхновяващи. Ще разказват, дискутират и споделят, за да разкрият заедно със своята публика какво означава думата “бащинство” в истинския живот, изпълнен с несигурност и предизвикателства.

Специалното събитие, организирано от фондация “Асоциация Анимус”, като част от националната кампания  „Да бъдеш баща”, ще се проведе на 20 април в Сити Марк Арт Център с участието на някои от най-интересните и забележителни мъже и жени в България. Водещи на събитието ще бъдат Мария Чомарова, психоаналитик и директор на “Асоциация Анимус” и Димитър Стоянович, журналист, сценарист и автор на документални и игрални филми.

В Радиокафе днес гости в студиото бяха мореплавателят, океанолог и журналист Дончо Папазов, заедно с дъщеря си Яна, качила се също на яхтата (ненавършила 6 г.), с която семейството обиколи света преди години.

След плаването ми беше омръзнало да ме канят и да разказвам какво е било в океана, но сега за пръв път с татко ще участваме в семейна конференция – отбеляза Яна, – пък и сега вече много хора пътуват и имат свои преживявания…

Дончо Папазов си спомни как навремето са пътували и прекосявали граници с малка Яна, как са преодолявали трудности и морски бури по време на плаването. Как са оприличавали вълните на царици и принцеси, за да не се страхува малкото момиче.

Винаги сме били близки с татко – признава още Яна. – И сякаш ставаме още по-близки. Той много красиво минава през възрастта, става все по-добър и по-готин…

Дончо е покорил Еверест във ветроходството – обиколил е сам света по вода. Наскоро беше преиздадена и книгата за това пътешествие („Невъзможният път“) . Отслабнал е 36 кг. И слава Богу, че не е бил с дете тогава, през тези тежки 164 дни…
И днес не се отказва от плаването, въпреки че тази година навърши 80 години…

Яна признава, че не е станала авантюристка като родителите си, но продължава да обича морето.

Имам си начини да си доставям адреналина, от който имам нужда.

Яхтата „Тивия“ потъва край Созопол, добри яхтаджии от Варна я извадили, ремонтирали и днес е на пристанището на морската ни столица.

Красива е, готова е за нови плавания - усмихва се Яна.

Чуйте разговора на Лили Големинова и Константин Лавсов с гостите - Дончо Папазов и дъщеря му Яна.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Възстановената църква „Св. Пантелеймон“ в Охрид, където се съхраняват мощите на Св. Климент Охридски

Християните почитат Св. Пантелеймон и Св. Седмочисленици

Православната църква почита Св. Пантелеймон и Св. Седмочисленици на 27 юли. Св. Пантелеймон бил от град Никомидия (в днешна Турция). Той бил езичник и носел името Панталеон (от гръцки - Лъв във всичко), а когато се покръстил, приел името Пантелеймон (от гръцки - Всемилостив). Бил ученик на знаменития тогава лекар Евфросин, след което..

публикувано на 27.07.21 в 08:28

Раздават вода за пиене, оросяват столични булеварди

Във връзка с високите температури , които се очакват днес,  Столичната община организира раздаване на безплатна минерална вода на три пункта от 13.00 часа: на Орлов мост при  езерото Ариана; на площадното пространство при храма „Света Неделя“ и в градината на НДК при пилоните.  Водата ще се предоставя до изчерпване на..

публикувано на 27.07.21 в 08:10
При тези температури най-приятно е да усещате морския бриз

Става още по-горещо

Ще бъде слънчево и днес. Ще духа слаб, предимно източен вятър. Затоплянето ще продължи и преобладаващите максимални температури ще са между 32° и 37° . Над Черноморието ще бъде слънчево. Ще духа бриз. Максималните температури ще са между 28° и 31°. Температурата на морската вода е около 26°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала. Над..

публикувано на 27.07.21 в 07:50

Препоръките за гмуркане на Крикор Сренц по българското крайбрежие

Вече всеки здрав човек, който има желание да се гмурне под вода , може да го направи със съответната екипировка. Това занимание става все по-популярно и достъпно и по българското Черноморие, дори модерно, каза пред Радио София Крикор Сренц , председател на водолазен клуб „Нептун“ Пловдив, който е водолазен инструктор. Според него, за..

публикувано на 26.07.21 в 21:23

За звездните системи... и още нещо разказват учени в кино „Кабана“

Летните безоблачни нощи карат мнозина от нас не само да мечтаят, да реят мислите си към различни романтични дестинации, но и да отправят погледа си в небето. В него можем не само да видим частица от милиардите звездни системи в нашата галактика, но и да си зададем въпроси, като например: Как е била създадена слънчевата система? Какво..

публикувано на 26.07.21 в 17:08

Черноморието ни още не може да стигне туристическия сезон от 2019-а

На фона на лятото през 2020 г. туристическите обекти по българското Черноморие сега са отворени, но оживлението, което се забелязва, не може да ни кара да мислим, че е стигнат максимумът. Това заяви пред Радио София Еньо Енев , зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). По думите му на юг от Бургас..

публикувано на 26.07.21 в 16:16

Пазителката на неостаряващите книги от метростанция "Софийски университет"

Може би 80 на сто от излизащите от Софийския университет не забравят азбуката, благодарение на телефоните си, но 20 процента могат да се спрат и да разгледат някоя книга, да я купят. Може да изглежда малко крайно това твърдение, но пред Радио София го изложи жена, която в подлеза на университета продава книги и мнението й можем да приемем...

публикувано на 26.07.21 в 15:40