Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Деца подаряват „Мечтаната дреха“ за бала на младежи в неравностойно положение

Eдна малка идея, родила се неотдавна, вече се превърна в голяма традиция за поколения напред. В началото на учебната 2016/17 година група ученици от 11 „а“ клас от Професионална гимназия по облекло „Княгиня Мария Луиза“ решават да започнат кампания, в която да вложат уменията, придобити по време на обучението си, но като ги съчетаят със социална кауза, насочена към абитуриенти. Техните учители организират 23-ма ученици и им предлагат да изработят и дарят дизайнерски облекла по индивидуален проект, за да направят незабравима и уникална вечерта на абитуриенти в неравностойно положение.

Три години по-късно каузата обхваща ученици от всички класове. Днес Александра Чакърова и Ралица Георгиева, които завършват преди 3 години, продължават да помагат с напътствия, а дванайсетокласничката София Панайотова се грижи за координацията на процесите. Помощта сплотява и дори сприятелява. Деца от различни социални прослойки се преоткриват и дори създават трайни взаимоотношения. 

Да сбъднеш нечия мечта е благородство, което се помни за цял живот. Да дадеш на някой друг, когато мечтаеш за същото е жест, достоен за уважение.  Децата от Професионалната гимназия по облекло „Княгиня Мария Луиза“ в София помагат на деца в неравностойно положение вече трета година. Шият рокли за бала. Ръцете им сътворяват красота. Красота, която дарява щастие.

Да поискаш помощ не е срамно. Напротив това показва, че си достатъчно зрял, за да осъзнаеш, че доброто, за да дойде, първо трябва да бъде потърсено. Децата от Професионалната гимназия по облекло откликват веднага на поисканата подкрепа, защото за тях да си полза на другия вече е естествен процес, а не грандиозно събитие.

Често сме скептични към мечтите на другите. Подхождаме към тях с недоверие, понякога с присмех. С пренебрежение по своя път към доброто се срещат и нашите герои днес. Това обаче не ги отказва. Напротив, мотивира ги още по-силно. Почти цялата гимназия участва в инициативата. Никол Петрова и Стефания Мангърова са едва 8-и клас, а вече активно помагат за осъществяване на доброто.

На 9 май в музея „Земята и хората“ ще се проведе заключителното ревю на децата. В него със свои модели  ще се включат известни модни дизайнери, бивши и настоящи ученици на Професионалната гимназия по облекло и студенти от Националната художествена академия. Събраните средства ще се използват за осигуряване на обучителни курсове за младежи в неравностойно положение.

Това е мъдростта на децата. Те ни доказват, че когато не сме обременени от предразсъдъци чудесата са възможни...

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Черен лешояд, снимка: Зелени Балкани

Как да опазим изчезващия Черен лешояд в България

Eкологичното сдружение "Зелени Балкани" с тревога оповести, че черният лешояд Ултрон, на когото са възложени надежди, че ще допринесе за завръщането на защитения си вид в България, е бил намерен прострелян в района на Кърджалийско. Птицата е била екипирана със сателитен предавател, който е сигнализирал на природозащитниците за проблема. Тя се е върнала..

публикувано на 29.05.20 в 18:40

Банята в Банкя - архитектурно бижу в стила "Сецесион"

Наесен жителите и посетителите на Банкя ще могат да се радват на реставрирания балнеоложки център - едно архитектурно бижу в стила "Сецесион". Макар и паметник на културата, вече няколко десетилетия тя се рушеше. В края на 2017 година обаче започна проект за възстановяването и на стойност близо 8 млн. лв., като в момента тече финалният етап...

публикувано на 29.05.20 в 18:15
Йорданка Фандъкова

До две седмици представят план за изграждане на многоетажни паркинги в София

До две седмици специална работна група ще представи план за изграждане на паркинги с публично-частно партньорство, правилата и първите терени, които осигуриха някои от районните кметове в столицата. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова , цитирана от БГНЕС. Фандъкова съобщи, че няколко районни кметове вече са осигурили терени, върху които да..

публикувано на 29.05.20 в 17:20

„Преоткрий София“ - нов прочит на основните забележителности в столицата

Две безплатни пешеходни обиколки организират от Free Sofia Tour този уикенд. Под мотото „Преоткрий София“ ще бъдат посетени някои емблематични сгради в столицата. Това разказва Томислав Рашков , зам.-председател на сдружение „365“. “Преоткрий София" е един проект, който наистина ще даде един хубав нов прочит на основните забележителности в нашия град..

публикувано на 29.05.20 в 16:27

Три месеца безплатно място за малка компания... Възможно е

Сред най-засегнатите от кризата с Covid-19 са малките компании и хората със свободни професии. През последните месеци се наложи някои от фирмите да освободят част от персонала си, а за фрийлансърите стана все по-трудно да се реализират в желаната сфера.  Пространството за работа, изкуство и събития КО-ОП стартира кампания, чиято цел е да помогне на..

публикувано на 29.05.20 в 16:05

На 1 юни актьори ще учат децата как се прави музика за представление

За децата е отделено специално внимание в програмата на Софийския театрален салон, организиран от Съюза на артистите в България.  “Как се създава музикална среда в куклен спектакъл” с ръководители - Мишо Шишков - син, и актьорите от Столичния куклен театър - Венцислава Асенова, Камен Асенов и Галина Савова и “Аз и моето тяло” с ръководител - актрисата..

публикувано на 29.05.20 в 15:18

Оцет и сода вместо скъпи и опасни химикали за чистотата вкъщи

Различни изследвания ни показват и доказват, че в голяма част от препаратите, които използваме за почистване на дома има съставки, които сериозно могат да увредят нашето здраве, а и това на природата, която вече отдавна страда от вредното човешко влияние. Необходима ли ни е наистина тежката битова химия, когато може да почистим дома си перфектно само..

публикувано на 29.05.20 в 14:58