Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Проф. Досю Досков: За да говори нормално детето, трябва активно общуване с човек без говорни и гласови дефекти

Който иска добре да говори и да пее, трябва да се научи да диша като йога - диафрагмено, обяснява известният УНГ-специалист и фониатър

Детето до 2 години и половина имитира това, което види и чуе
Снимка: pixabay.com
Гласът е уникална проява и символ на човешката индивидуалност, той е интересен акустичен феномен, обусловен от природни дадености и трябва внимателно да бъде развиван и пазен.

Проф. Досков се грижи за човекшия глас десетки годиниВ това ще се убедите, ако чуете разговора с проф. Досю Досков. Той е дългогодишен специалист по УНГ и фониатър, около 45 години е ръководител на единствената в България Клиника по заболявания на гласа и гласова рехабилитация в болница „Царица Йоанна-ИСУЛ“.

Грижата по опазването на човешкия глас започва още от раждането на детето – обяснява проф. Досков. Първите акустични изяви са плачът, детския смях, гукането.

Развитието на говора и певческия глас става до 2-2,5 години. То е възможно само ако има развит център на слуха и нормално нервно-психическо развитие.
Детето започва да възприема много информация чрез слуха – от майката, от бабата, от околния свят.

Много е важно да има добра и честа комуникация в първите години. И понеже детето развива своите способности на базата на фиксиране и имитиране на това, което вижда и чува, важно е кой и как му говори – не става дума само за диалект, а и човекът, който обучава трябва да няма говорни и гласови дефекти (например да е с дрезгав глас или да заеква).

Ако няма развитие до втората година и не говори срички, думи, изречения - детето задължително трябва да се изследва в специализирана лаборатория.

До 7-годишна възраст детето има диапазон една октава. Не е правилно да се насилва гласът, да се принуждава детето да имитира любими певици. Това е нефизиологично и може да доведе до увреди на гласа.

Тук ролята на вокалните педагози е първостепенна. Това, както и умението да се диша с диафрагмата, се учи в НАТФИЗ и в Консерваторията.

Има една стара максима: Който иска добре да говори и да пее, трябва да се научи добре да диша.

Този глас (и образ) е труден за имитация Снимка: ЕПА/БГНЕСЗа възпроизвеждане на звук през устата участват 40 мускула. Участват 3 системи – дихателната, фонаторна и резонаторна. Гласовите гънки (струни) се състоят от 95% мускул и 5% лигавица.

Човешкият глас има 4 качества: диапазон – тонов и силов, издръжливост (времетраене) и тембър. От 4-те единствено тембърът е постоянна величина.

Уврежданията се дължат най-често на неспазване на хигиената на гласа, подчертава проф. Досков

Момченцата трябва да внимават през пубертета и да не напрягат много гласа си – да няма силно пеене, викове и крясъци. Защото иначе процесът на мутация на гласа (при която той пада с една октава) може да продължи с години, а това води до присмиване, до депресия…

Проф. Досков обърна внимание и на чистотата на въздуха, който дишаме, както и на рефлуксната болест.

Храната и алкохолът например по-малко влияят на гласа (освен ако не предизвикват рефлукс), но фактори като алергени във въздуха могат да навредят на човек с гласово-речева професия – певец, артист, учител, свещеник, екскурзовод…(човек вдишва и издишва средно 16 пъти в минута).

Чуйте повече от проф. Досков в приложения звуков файл от предаването "Часът на здравето".

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вече може да си запазим час за ваксиниране онлайн

От 17 часа днес вече може да си запазим час за ваксиниране. Това обяви на пресконференция здравният министър проф. Костадин Ангелов, който заедно с представители на „Информационно обслужване“ показа електронния регистър за ваксинация, съобщава БГНЕС. Платформата ще работи с една седмица напред, затова може да се запази час най-рано на 11-и март...

публикувано на 04.03.21 в 18:50

Предстои деветото издание на наградата “Бисерче вълшебно”

Основната мисия и кауза, с която са се заели организаторите на наградата “Бисерче вълшебно” от Фондация “Детски книги” - да се насърчи четенето и функционалната грамотност при децата и подрастващите. Предстои деветото поредно издание на наградата, в която деца от 5-16 години отново ще изберат книгите, написани за тях и публикувани през 2020 г...

публикувано на 04.03.21 в 18:39

„Убийство без убийство“ - най-новото заглавие в афиша на Театър 199

„Убийство без убийство“ е най-новото българско заглавие в афиша на Театър 199 . Можем да гледаме спектакъла на 6 март от 19.30 часа. Пиесата разкрива Андрей Филипов - авторът на пиесата, в напълно нова светлина и дава поле на режисьора Емил Бонев да разгърне в максимална степен пластовете на смеха. Пиесата е написана в добрите..

публикувано на 04.03.21 в 18:17

Алпинистът Дойчин Боянов представи справочна книга за Витоша

Алпинистът Дойчин Боянов представи книга “Витоша - спортно-туристически сборник” . Книгата събира на страниците си почти всички възможности за спорт, които предлага планината Витоша. Книгата представя информацията като сборник. Може да се разбере повече за: някои основни характеристики на маршрутите основна информация за 25 спорта, които могат да..

публикувано на 04.03.21 в 17:36

Атанас Димитров, БХРА: Ако Столичната община сега подаде ръка, бизнесът някога ще се отплати

След затварянето на заведенията около една трета, за съжаление, няма да отворят никога повече. Други 10%, заради несигурността, се въздържат да отворят и след 1 март, въпреки разрешението. Това обяви пред Радио София Атанас Димитров, зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).  По думите на..

публикувано на 04.03.21 в 16:14

Няколко съвета в борбата с главоболието

Всеки изпитва главоболие - от лека, но пробождаща болка от дехидратация до блокиращата мигрена. Когато усетят главоболие хората обикновено бързат да вземат обезболяващо средство, но по-добрият вариант е да разберат причините за него, пише Би Би Си и разкрива три основни начина за справяне с проблема. Мястото, където е локализирана болката , може да ни..

публикувано на 04.03.21 в 15:54

ВСС прие концепция за задължителна съдебна медиация по граждански и търговски дела

Висшият съдебен съвет прие Концепция за въвеждане на задължителна съдебна медиация по граждански и търговски дела.  Концепцията е разработена във връзка със стратегическата цел, заложена в Актуализираната стратегия за продължаване на съдебната реформа, получила е и подкрепа от изпълнителната и законодателната власти, което реално гарантира..

публикувано на 04.03.21 в 13:03