Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Премиера в Народния театър „Иван Вазов"

Режисьорът Деян Пройковски: "Братя Карамазови" е пътуване в дълбочината на нашите сърца

4
Снимка: Народен театър „Иван Вазов“

В 19 часа на голямата сцена в Народния театър „Иван Вазов“ е премиерата на спектакъла „Братя Карамазови“ от Достоевски. Това е първият реализиран проект на Асоциацията на Балканските национални театри, създадена по идея на директора на Народния театър Мариус Донкин. 

Постановката е на известния македонски режисьор Деян Пройковски, който е и автор на сценичния вариант и преводач на текста. 

"Още от самото начало, когато решихме да работим по „Братя Карамазови“, си говорихме, че искаме да направим представление за човека днес, за това в какво вярва, за въпросите, свързани с Бога и вечния живот. Самото представление е едно дълго пътуване в търсене на отговор на това, което ни вълнува като хора. Казват, че за да намери истинските отговори, човек не трябва да пътува физически, а да се научи как да пътува в своето сърце. Те се намират в неговата дълбочина. Затова и ако трябва да кажа в едно изречение какво са нашите „Братя Карамазови“ – това е пътуване в дълбочината на нашите сърца", казва Деян Пройковски.

Актьорският състав включва едни от най-добрите български актьори – Владимир Пенев, Деян Донков, Велислав Павлов, Димитър Николов, Валери Йорданов, Йордан Биков, Йосиф Шамли, Ана Пападопулу, Александра Василева, Жорета Николова, Радина Кърджилова и други.

"Успяхме да направим представление, което говори на съвременен сценичен език. Един много силен и мащабно визуален спектакъл с впечатляващо актьорско присъствие", допълва още режисьорът. 

Сценограф на „Братя Карамазови“ е Валентин Светозарев, получил най-високото отличие за култура на Санкт Петербург за създаването на музейната част в къщата-музей на Достоевски – там, където руският класик пише „Братя Карамазови“. 

Автор на музиката в спектакъла е македонският композитор Горан Трайкоски, написал музиката и към номинирания за „Оскар“ филм на Милчо Манчевски „Преди дъжда“. 

Билети за премиерното представление на „Братя Карамазови“ вече няма. Следващите възможности да гледате спектакъла са 11 и 17 май и 9 и 22 юни.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Стела Джамбазова

Световен ден на Червения кръст и Червения полумесец

Преди 193 години, на този ден е роден големият човеколюбец Жан-Анри Дюнан - идеолог и създател на международното червенокръстко движение. Как преминава един ден под знака на помощта, ще научим от Стела Джамбазова, председател на  Българския младежки червен кръст (БМЧК): "Да отделя един час на ден не е нещо голямо за мен, а за другите може да е много..

публикувано на 08.05.21 в 09:38
Веселин Веселинов-Еко

На 13-ти май започва 8-то издание на Music Elevator

На 13-ти май започва 8-мото издание на Music Elevator, когато емблематичните ZONE - C и LA MIGRA се качват в една вечер на сцената на Sofia Live Club с музика на световно ниво. Започват точно в 19.30 ч. и гарантират, че всяка минута от програмата ще си заслужава. ZONE-C - групата, създадена в сърцето на София и събрала на едно място култови джазмени, е..

публикувано на 07.05.21 в 18:12

Може да има размествания, но не и в предпочитанията за определена партия

След станалите резултати от парламентарните избори за много хора бяха очаквани предсрочните избори, които са обявени за 11 юли 2021 г.. “След изборите всички очи бяха насочени към “Има такъв народ” и действията на лидера ѝ Слави Трифонов. В момента, в който се разбра, че тази партия ще реши да върне мандата, още тогава стана ясно, че се върви към..

публикувано на 07.05.21 в 17:14

Емилия Генова: Всеки цвят, всеки спомен трябва да бъде изразен

В своята вдъхновяваща рубрика “Хубава работа” Олга Василевска ни среща с Емилия Генова, млад и креативен дизайнер, който е в началото на своята кариера.  Тя мечтае да прави дрехи още от четиригодишна. Завършва университет по изкуство в Италия. Обучението там не дава достатъчно простор и свобода на мечтите й, поради което Емилия се чувства..

публикувано на 07.05.21 в 15:27

Заради Covid-19 има отлив на хората от София към селата

В резултат на разпространението на Covid-пандемията през 2020-та година е отчетен отлив на населението от София към селата в близост до столицата, посочва в интервю пред БГНЕС Магдалена Костова от Националния статистически институт (НСИ). “Предвид ограниченията, които бяха наложени за пътуване, имаме ниска емиграция, т.е. малък брой хора са..

обновено на 07.05.21 в 15:07

„Новата прическа на Вики“ - за домашното насилие като болест на обществото

Съществува една рядка категория книги, които стискат за гърлото от първата до последната страница. „Новата прическа на Вики“ е като ритник в слънчевия сплит. Цветелина Цекова отваря кутията на Пандора и разкрива неудобната истина за домашното насилие. Историята на главната героиня пресъздава действителни събития и съвсем не е единствена по рода..

публикувано на 07.05.21 в 14:07
Журналистът Георги Любенов

Георги Любенов: Радиото е отдаденост

“Отдаденост - това е начинът, по който се настройва човек да работи в радиото. Човек си дава сметка, че по различен начин конструира своята работа в радиото. Специално при мен, радиото ме научи на съвсем други неща - на динамика в поведението, на динамика в разговора, на бързина в мисълта, да намериш точната дума за секунди, т.е. феноменът на..

публикувано на 07.05.21 в 13:57