Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Накъде в София

МУЗИКА

Първият самостоятелен концерт на Михаела Филева с участието на трио Тринити - Славина, Миглена и Божана започва в 19.30 часа в зала 1 на НДК. Кариерата на изпълнителката започва след участието й в музикален риалити формат през 2011 г. От тогава досега тя има десетки популярни сингли, дуети и два  албума зад гърба си. (Билетите за концерта са изчерпани)

Руският певец Григорий Лепс излиза на сцената на зала "Арена Армеец". Концертът е част от световното турне на артиста "Ты чего такой серьeзный?" ("Защо си толкова сериозен?"). Легендарният музикант, композитор, продуцент и филантроп от грузински произход ще изпълни хитовете си "Натали", "Я тебе не верю", "Самый лучший день", "Я счастливый", "Зеркала", "Лондон", "Лабиринт", "Водопадом", "Ну и что", "Плен" и песните от последния му албум.

Премиерен спектакъл на операта "Дон Жуан" от Моцарт представя Софийската опера от 19.00 час. Диригент е Ерих Вехтер от Германия. Участват Радостина Николаева, Петър Найденов, италианецът Вито Прианте и др.

В Зала "България" от 19.00 часа е концертът на Веско Пантелеев-Ешкенази и Мартин Пантелеев с диригент Мартин Пантелеев. Двамата братя Веско и Мартин се включват в 90-ия юбилеен сезон на Софийската филхармония, а концертът е посветен на нейния основател Саша Попов. Мартин Пантелеев ще се включи и като солист в Концерта за две цигулки на Бах. В програмата още - Шакона "Червената цигулка" от Корлиано, "Севдана" на Георги Златев-Черкин и Симфоничната сюита "Бай Ганьо" от Веселин Стоянов.

В зала 6 на НДК от 20:00 часа Ангел Заберски /пиано/, Стоян Янкулов – Стунджи /ударни/ и Борис Таслев /контрабас/ ще представят най-новия музикален проект на триото „Like Jazz – Volume 2“. Концертът е част от турнето на музикантите от Ангел Заберски Трио – „Малко нощна музика“. Препратката към една от най-романтичните класически пиеси не е случайна. Селектирани са едни от най-популярните и същевременно романтични класически теми от Бах, Шопен, Паганини, Рахманинов, Лист, Брамс, Пучини и Чайковски. Верни на стила си, музикантите са заложили на елегантността на джаза и романтичната импровизация.

ТЕАТЪР

"Нощта на 16 януари" от Айн Ранд може да гледате от 19.00 часа в Театър "София". Режисьор е Пламен Марков. Неустоима, целеустремена, бляскава, стремителна, жестока, талантлива, веща като героите си и безкрайно саморазрушителна, Ранд трябва да бъде разбрана, за да спечели доверието ви.

В Младежки театър “Николай Бинев” от 19.00 започва пиесата “Някои го предпочитат...” на режисьора Венцислав Асенов. Инфлация, несигурно бъдеще, икономическа криза, корумпирана полиция и подкупна съдебна система. Оправия няма никаква, надежда  – още по-малко...

ИЗЛОЖБИ

В Галерия "Credo Bonum" от 18.30 ч. ще бъде открита изложбата "Когато планината не идва при мен, а аз не мога да отида при нея" на художника Димитър Солаков.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Принудителните извалявания в помощ на земеделието

България трябва да започне опити с извалявания от потенциални облаци, което е в интерес на земеделието и напояването. Това заяви Георги Стоянов, председател на Български фермерски съюз (член на голямата европейска организация "КОПА КОДЖЕКА"). Експериментите са свързани с измененията на климата и недостига на вода в някои райони на станата...

публикувано на 16.07.24 в 17:40

Крайградските зони на София ще бъдат застроени

Ограниченията за строителство в крайградски зони на София падат от 2025 година, като огромни терени в крайградската зона на София ще сменят предназначението си. В земеделски земи ще може да се строи, а във вече урегулираните ще бъде позволено по-високо и по-плътно застрояване. Малка част от тях е предвидена за паркове. В Общия устройствен план..

публикувано на 16.07.24 в 16:51
Десислава Алексиева и Петко Славов

Музикално поетични събития "Live на червения диван" завладяват София от утре

В горещите летни дни Столична община, съвместно с FOX book café и музиканта и писател Петко Славов, представят "Live на червения диван" – серия от литературно-музикални вечери на открито с вход свободен. От 17 юли до 6 септември 2024 г. гостите и жителите на лятна София ще могат да се насладят на четири представления на открито с..

публикувано на 16.07.24 в 15:41

Повече контейнери за събиране на текстил

От Столичната община (СО) планират изграждане на система за разделно събиране на текстил, тъй като т. нар. "бърза мода" е много вредна за околната среда. Коментар по темата направи Надежда Бобчева, зам.-кмет по направление "Зелена система, екология и земеползване". По думите й към момента има три фирми, с които СО работи и които са специализирани..

публикувано на 16.07.24 в 15:24

Световни музикални виртуози на една сцена на "Pravets Art Nights"

На 19 и 20 юли 2024 г. в Правец ще се проведе "Pravets Art Nights". Музикалната програма и тази година е дело на Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров. Първият концерт е на 19 юли, а вечерта е посветена на музиката на Гершуин. Заедно с оркестъра на Филхармонията, ще чуем и виртуозния немски пианист Себастиан Кнауер, каза пред Радио..

публикувано на 16.07.24 в 13:21
Никул Георгиев

Независими български музиканти представят проектите си в онлайн поредицата Lampa Sessions

Петима музиканти от българската независима сцена представят своите експериментални  музикални проекти в рамките на Lampa Sessions - авторската oнлайн поредица на творческия  колектив Lampa Collective.  Проектът може да бъде гледан в канала на организацията в YouTube,  слушан в Spotify, а всичко за артистите и техните сесии можете да..

публикувано на 16.07.24 в 12:30

Родопската теснолинейка с атракционни пътувания от Септември до гара Цветино всеки уикенд на юли

Атракционни пътувания с ретро-теснолинейката по живописните маршрути на линията от град Септември до гара Цветино предлагат от БДЖ всеки уикенд на юли. Едно от имената, които стои зад идеята е това на Кристиан Ваклинов. Пред Радио София той разказа, че преди 20 години група ентусиасти, служители на държавните железници, решават с много..

публикувано на 16.07.24 в 11:29