Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Растения и дървета, емблематични за българската градина

Снимка: pixabay.com
В последния ден от работната седмица в „Радиоприемница“ беше цветно, в унисон с разцъфващата природа около нас и с настъпващия светъл християнски празник – Цветница.

Покрай всички тези поводи решихме днес да ви разкажем за чудесата на природата, за причудливите форми на дърветата и лечебните свойства на растенията.

Наш гост беше ландшафтният архитект Максим Петков от Ботаническата градина на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, когото попитахме за причудливите форми на дърветата, които понякога виждаме – дали това е естествен процес, или пък резултат от човешка намеса.

Максим Петров разказа, че много неща могат да се отразят на растежа на едно дърво - гръмотевица, болест, вредители и понякога се появяват такива дървета, които наподобяват различни интересни форми.

Максим Петров

Други растения пък са много инвазивни и завземат територия. Оказа се, че естествено разпространените растения у нас не са толкова агресивни и се контролират от самата природа, но Максим Петров посочи, че се появяват чужди видове, като айлант – див орех, което е изключително агресивно дърво и расте бързо, а когато бъде отрязано, изкарва стотици издънки от корените и се получава една малка гора.

Така чуждите видове завземат територията на нашите растения. И макар да познаваме много дървета и храсти от нашето ежедневие, като бялата акация и фитолаката, например, се оказва, че те не са наши видове.

Кои обаче са растенията, които са емблеми в българската градина? На първо място Максим Петков посочи дъба, чиито листа са изобразени на герба на България.

Здравецът е емблематичен за българската градина и присъства в много християнски ритуали. Чемширът също е присъщ за българските територии, но през последните години бе изяден масово от гъсеница, за която Петров посочи, че още е тук и ако не се преборим с нея, ще унищожи каквото е останало.

Максим Петков разказа, че вече много трудно се намират стари български сортове рози, тъй като пазарът е залят с вносни хибриди.

Други, ценни за нашата страна растения и дървета, са малките ябълки със сладък вкус, леската, орехът, дюлята и други плодни дръвчета, които са присъствали на трапезата на българина.

В града обаче тези дървета, макар и приятна гледка в парка, не бива да бъдат прекалено често срещани, защото окапващите плодове гният и привличат насекоми, което е опасно за играещите в зелените площи деца.

Но освен плодни, по нашите земи има и много лечебни растения, а според преданията свети Иван Рилски е използвал шипката, която е стривал на брашно, от което е правил специфичен хляб.

Кои са другите лечебните растения, които се срещат у нас – чуйте от разговора на Добринка Добрева с Максим Петков.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Милка Василева

Специалисти по здравни грижи ще има достатъчно, ако професиите станат привлекателни за младите

Тази седмица се проведе национална среща на главни медицински сестри под надслов „Кадровата криза в здравеопазването – възможно ли е да бъде преодоляна?“.  Колкото и по темата да се говори през последните години, проблемът с недостига на медицински сестри продължава да бъде много остър . Кризата у нас е с 20-годишна давност. Но проблемът..

публикувано на 12.07.24 в 16:34
Христо Панчугов

Христо Панчугов: Не може да има две ДПС-та. Пеевски ще направи своя партия-корпорация

Намесването в лидерския конфликт в ДПС на нова тема – етническата , показва някаква форма на отчаяние . Обикновено тя се повдига, когато има нужда от сплотяване. Интересно кога Доган се сети, че Пеевски и Йордан Цонев са българи? Това коментира пред БНР-Радио София политологът и преподавател в НБУ Христо Панчугов. Според..

публикувано на 12.07.24 в 15:26

Менеа представи новата си песен Weight of the World

Младата изпълнителка Менеа Кефалов, родена в САЩ, с български корени. Менеа завършва музикалното си образование в прочутия колеж Бъркли, а в момента живее в Лос Анджелис. Тя представи пред Радио София новата си песен Weight of the World. Музикантката сподели, че има група, пише песни и ходи по участия. Родителите й са от София и тя често идва тук..

публикувано на 12.07.24 в 14:20

Българка получи международен приз за романа си "Мръсни дни"

Седмици след световната си премиера у нас се появява хитовият фентъзи роман "Мръсни дни" на българката Геновева Димова, която впечатли гигантите от американското издателство TOR, и се превърна в един от най-обещаващите нови гласове на жанровата литература в международен мащаб. Родената във Варна фентъзи стихия, която от години живее и твори в..

публикувано на 12.07.24 в 13:41

Какво трябва да знаем при ремонт на жилището

Лятото е сезонът на ремонтите на домовете. Какви са законовите преустройства на жилищата? Как се случват и какво се изисква за да бъде един ремонт по правилата? От инж. Марин Гергов, председател на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране ще научим как да променим функциите и разположението на помещенията вкъщи, без това да..

публикувано на 12.07.24 в 12:21
Анна Стойкова

Обмисля се създаването на климатичен хъб

Обмисля се да бъде създаден образователен еко център за зелени политики - климатичен хъб. Предложението е на Анна Стойкова и Драгомир Младенов, общински съветници в Столичния общински съвет (СОС). През последните години София се е превърнала в модерен и зелен европейски град с добре поддържани паркове и градини, облагородени междублокови..

публикувано на 12.07.24 в 09:45

Горещо, с възможност за превалявания в отделни райони

Атмосферното налягане ще се понижава и в следобедните часове на деня вече ще бъде малко по-ниско от средното за юли. Днес ще е слънчево и горещо. След обяд над източните райони от страната ще се развива купеста облачност, но само на отделни места в югоизточните райони се очаква да превали краткотраен дъжд. Вятърът ще е слаб източен, в Източна..

публикувано на 12.07.24 в 07:15