Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Както се очакваше, промените в медицинската експертиза, с които миналото лято беше премахната възможността да се трупат проценти за различни заболявания при определянето на степен на неработоспособност, са лишили много хора от инвалидна пенсия, пише СЕГА. Това става ясно от анализ на НОИ, публикуван в информационния бюлетин на осигурителния институт. Анализът на разходите за инвалидни пенсии през 2018 г. показва, че през четвъртото тримесечие на миналата година - точно след реалното влизане в сила на новата наредба на МЗ за медицинската експертиза, разходите за инвалидни пенсии нарастват с 1.6%, което е значително по-ниско от процента на увеличение на пенсиите от 1 юли (3.8%). "Фактически, част от инвалидните пенсии, които са били изплащани през четвъртото тримесечие на 2017 г., вече не се изплащат през четвъртото тримесечие на 2018 г., като намалението не е било компенсирано с по-голям брой новоотпуснати пенсии с по-висок размер", установяват от НОИ.

197 храма са обновени в последните 8 години с пари по Програмата за развитие на селските райони, като инвестициите досега се равняват на над 69,4 млн. лв., сочи информация, предоставена от ДФ „Земеделие“, предоставена на МОНИТОР. Изпълнението на проекти за ремонт на храмове по програмата започва почти цели 5 години след приемането ни в ЕС. Първите договори са връчени седмица преди края на октомври 2011 г. и одобрените субсидии за тях са на обща стойност от 1 951 590 лв., като голяма част от тях са за проекти в Северозападна България.

Учениците, които са показали най-добри резултати на изхода на гимназия, ще бъдат привличани за учители и инженери със стипендии, пише МОНИТОР. Допълнителният стимул вероятно ще бъде заложен в бюджета за следващата 2020-а, заяви просветният министър Красимир Вълчев.„За нас е важно ученици, които са с най-добри резултати на изхода на гимназия да се включват в професионалните направления, в които имаме най-голяма нужда като обществено и икономическо развитие. Обществената възвращаемост и ръстът на БВП би бил най-голям, ако насочим най-добрите ученици към тях.“, каза Вълчев. Той посочи, е важно отличниците на випуска да стават икономисти, социолози и политолози, но също така е трябва да има учители и инженери.

Милиони губи държавната хазна всяка година от сивия сектор в строителството, съобщава от първа страница ТРУД, цитирайки председателя на Камарата на строителите в България (КСБ) инж. Илиян Терзиев. В момента фирмите, които работят на светло, са около 5200, при условие, че в сектора според КСБ дейност упражняват близо 20 000 компании. При оборот от 50- 60 хил. лв. на една такава фирма, държавата губи поне 10 хил. лв. А всяка от “бригадите” извън закона генерира средно по 10-20 хил. лв. печалба. Сами можете да пресметнете колко много са загубите за хазната, допълни Терзиев. Реално две трети от бизнеса е в сивия сектор, каза и членът на УС на КСБ инж. Руен Панчев. Делът на незаконните бригади, които не плащат данъци, легални заплати и осигуровки се очаква да намалее след последните промени в Закона за устройство на територията.

Улесняване на процедурите за наемане на строителни работници от трети страни предлагат от Камарата на строителите в България (КСБ) и по този начин да се преодолее недостига на кадри в отрасъла, продължава темата МОНИТОР. Според председателя на камарата Илиян Терзиев, недостигът им у нас е от години, защото нашите работници бягат на Запад за по-високи заплати. По думите му България е с най-ниска часова ставка от 3,16 евро в цяла Европа за строителния сектор. „Руснаците са с 10 евро, чехите - с 15, а в Швейцария стига и до 56 евро на час. В Румъния минималната заплата в сектора е 750 евро. За това нашите ходят в Германия, където също и има дефицит на строители, защото много се строи“, добави той.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Общините искат година отсрочка за новия модел за такса "Битови отпадъци"

Общините нямат готовност и финансова обезпеченост да преминат към новия модел за определяне и събиране на таксата "Битови отпадъци", който трябва да се прилага от 1 януари следващата година.  Проблемът е бил обсъждан на вчерашното заседание на Управителния съвет на Националното сдружение на общините (НСОРБ) , съобщи председателят на общинския..

публикувано на 12.07.24 в 17:12

В "Междублокови странства" на столичния кв. "Кюлуците"

На неконвенционална аудиоразходка канят столичани и гости от „Девет слона” и сдружение „Съпромат“ тази вечер (19 ч.) в кв. "Кюлуците" с начален пункт градинката на ул. „Панайот Волов“ 13А. По време на разходката ще се наместват намерени обекти и въображаеми разкази на междублоковите странства, които отварят прозорци към миналото и бъдещето на..

публикувано на 12.07.24 в 13:33

Кои са най-желаните специалности в Софийския университет

И тази година специалност " Право " е най-желаната сред кандидатите за прием в Софийския университет "Св. Климент Охридски", следвана от " Психология " на второ място и от " Международни отношения " - на трето. Това показва първото класиране на кандидат-студентите, което излезе вчера. Над 10 300 са кандидатите, подали документи за прием в най-старото..

публикувано на 12.07.24 в 11:10

Кога се репатрират принудително недвижещи се автомобили

Излезли от употреба моторни превозни средства (ИУМПС) могат да се съхраняват в частни имоти, а когато те са на общински площи - трябва или да се преместят, или да се предадат за рециклиране, обясняват от Столичния инспекторат.  Стикерът на ИУМПС, разположени на публично-общински терени, предупреждава собствениците в рамките на 3 месеца да извършат..

публикувано на 11.07.24 в 20:23

СОС назначи 26 "анонимни лица" да управляват 6 общински дружества

С гласовете на ГЕРБ – СДС, БСП, "Има такъв народ", ВМРО и на изключените общински съветници от "Възраждане" от длъжност бяха отстранени съветите на директорите на шест важни за София общински дружества като "Метрополитен София", "Топлофикация София" и "Центъра за градска мобилност".  Инж. Стоян Братоев остава в Съвета на директорите на..

публикувано на 11.07.24 в 17:35
 Пред сградата на Столична община се провежда протест срещу спирането на възстановяването на Мемориала на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк в парка на Националния дворец на културата, 11 юли 2024 г.

Протест заради проекта за Войнишкия паметник

Въпреки отмененото решение, протестиращи се събраха пред сградата на Столичния общински съвет заради решението на кмета Васил Терзиев да се спре проектът за възстановяване на Мемориала от Софийската желязна дивизия. Протестът се организира от граждани и е подкрепен от ВМРО. Те посочиха, че решението на Терзиев може да е оттеглено, но не било..

публикувано на 11.07.24 в 11:05
Досега йеромонах Йоан беше игумен на Руенския манастир

Йеромонах Йоан става протосингел на Софийската св. митрополия по искане на патриарх Даниил

Игуменът на Руенския манастир "Св. Иван Рилски" йеромонах Йоан е назначен за протосингел на Софийската света митрополия. Това става по личната молба на Българския патриарх и Софийски митрополит Даниил на заседанието на  Светия Синод на Българската православна църква. На заседанието е решено за назначаването за първи викарен епископ на..

публикувано на 10.07.24 в 18:37