Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рене Бекер: Трябва да уважаваме земята и тя ще ни се отплати

Върху културите влияят и циклите на луната и звездите, обяснява консултантът по биодинамично земеделие

Рене Бекер
Снимка: Лили Големинова
Специален гост в сутрешното "Радиокафе" на Радио София е Рене Бекер, който идва от Франция, за да консултира първия колеж по биоземеделие у нас. От години се занимава не просто с биоземеделие, а с биодинамично земеделие, за което има специални сертификати, единни за цяла Европа, контролът е много сериозен, изискванията - по-високи, а продуктите - наистина био.

"Земята трябва да се третира с уважение, без химически продукти, а с органични обогатители - естествен тор или компост. Работи се също с билки, които се пръскат върху растенията. И много внимателно следим (както земеделците са правели някога) циклите на луната и звездите. Това много силно влияе върху биоземеделието. От 10 хиляди години, откакто съществува земеделието, хората са наблюдавали небето, за да разберат как работи земята."

Рене Бекер не е от семейство с традиции в земеделието. Напротив, роден и израснал е в Париж. Но от млад започва да се интересува от екология и от това, с което се храним. "Помня как през 70-те започнаха да се използват твърде много консерванти. Тогава реших да се преместя от Париж в провинцията. Започнах да уча, да посещавам различни курсове и семинари по биодинамиката на земеделието."
Самият той си купува голяма ферма (100 хектара), започва да отглежда животни (крави, овце, кози и много пчели), отглежда зеленчуци, плодни дръвчета, бадеми, зърнени култури ("и затварям целия кръг до печенето на хляба").
Продава продуктите (хляб, сирене, масло, мляко, мед) директно на пазара, няма посредник, затова и цената в крайна сметка не е толкова по-висока от един не-био продукт. Рене Бекер е убеден, че тези продукти трябва да са достъпни за всеки, не само за по-заможните, защото "всеки има право да се храни с добра и здравословна храна".

Корените на биодинамичните лозя слизат много по-надълбоко в почвата, в сравнение с корените на третираните с химикалиБиодинамичното земеделие започва да става изключително популярно във Франция покрай виното. "В момента има 300 биодинамични сертифицирани лозя и винарни (иначе тези, които са само био, са двойно повече). Във Франция, знаете, виното е традиция и част от нашата култура. Търси се добрият вкус, финесът. Допреди няколко години качеството е било общо снижено и виното започна лошо да ферментира, - разказва Рене Декер, - а като се прилага биодинамичното земеделие, виното ферментира много лесно и естествено и има по-добър вкус, което много се цени във Франция. Ще ви дам един пример - корените на биодинамичните лозя слизат много по-надълбоко в почвата, докато корените на тези, третирани с химикали, остават много плитко под повърхността). В биодинамичното земеделие се търси качеството, не количеството. Но тъй като се получава по-хубаво вино с по-добър вкус, то се продава по-скъпо и така биодинамичното земеделие става и икономически изгодно."

С Рене Бекер говорим за същността на биодинамичното земеделие, за това колко време е необходимо, за да стане един терен "достоен" за биодинамично земеделие, защо в България все още няма много такива земи и в кои европейски държави е развито.

"Хубавото е, че младите се интересуват все повече от биодинамичното земеделие и точно в това се състои моята работа - да формирам отношение към биоземеделието у младите хора, да ги образовам. Аз пътувам из цяла Франция и всяка седмица имам по 15-20 младежи, с които провеждам курсове и семинари."
Рене Бекер вярва, че за да променим и запазим земята, трябва да променим съзнанието си. И това трябва да стане от най-ранна възраст - "ако децата познават процесите, ако виждат как от едно зрънце пониква стрък или как се отглежда едно животно, те като пораснат, няма да одобрят 200 животни да се гледат натъпкани в едно съвсем малко пространство. Трябва да ги научим да уважават природата".

Чуйте разговора на Лили Големинова с Рене Бекер.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложбата „Разкази по… Коледа“ - интересен поглед към няколко теми около Рождество Христово

Чрез изложбата „Готови ли сте за…/Разкази по… Коледа“, екипът на Националния етнографски музей предлага на посетителите съвременен и атрактивен прочит на един от най-светлите празници в годината.  Експозицията проследява как обичаите в старата българска традиция добиват с времето нови форми под напора на историческите промени, моди и политически решения...

публикувано на 23.12.24 в 09:51

Хлябът има огромна символика в нашата култура

Хлябът има огромна символика в нашата култура и е събирателен образ на почти всички традиционни ценности, казва Атанаска Терзийска от “Мрежа хлебни къщи София ”. Пред Радио София тя обясни, че има определени характеристики на обредните хлябове - те трябва да бъдат замесени с бяло брашно, което се пресява три пъти. Освен това се приготвя с домашен..

публикувано на 23.12.24 в 09:11

Посадиха над 30 хил. дръвчета на територията на Столична община за 2024 г.

Над 30 000 дръвчета са засадени на територията на Столичната община през 2024 г.  Отчетен е и 30% ръст на дърветата, които са прихванати след засаждане, заради подобрения в поливните дейности.  Повече от 1 000 едроразмерни дървета са засадени през 2024 г. - от общо 4200 нови в градската среда, съобщава БГНЕС.  През пролетта са засадени 700 дървета..

публикувано на 23.12.24 в 08:37

Започват преговорите за подписване на Колективния трудов договор в столичния „Автотранспорт“

През днешния ден в Столичната община, започват преговорите за подписване на Колективния трудов договор между работниците и ръководството на столичния „Автотранспорт“. Новината беше обявена в петък от кмета на София Васил Терзиев, който се срещна с протестиращите от столичния автотранспорт. Тогава столичният градоначалник увери, че заплатите и..

публикувано на 23.12.24 в 08:15

Седмицата започва с облачно време и валежи от сняг

В ранните часове на деня от запад-северозапад облачността ще продължи да се увеличава, но все още ще е без валежи. Над източните райони ще преобладава ясно време. Ще духа до умерен южен вятър. Минималните температури ще са предимно между минус 3° и 2°, в София – около минус 4°, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология. През..

публикувано на 23.12.24 в 07:40
Коледното село Чавдар

Коледното село Чавдар - всичко опира до човека

Днес гостуваме на коледното село Чавдар. Защо наричат това място швейцарското село Чавдар? Първи гости са ни братята Тодор и Петър Нешкови от Чавдар, собственици на бутикова мандра: "Всичко постигнато е с уоритост и желание, поставили сме летвата доста високо и хората очакват много от нас. Работим като екип по доста тежки теми - горски фонд и др...

публикувано на 22.12.24 в 10:54

Софийски разкази - Бохемски куиз - История на София

Куизът е с водещите в Радио София - Божидар Янев и Боян Бочев. Кой от тях познава по-добре историята на столицата?  Предаването е посветено на предстоящия куиз на Бохемска София на 23 декември. 

публикувано на 21.12.24 в 15:00