Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Данъчни и полиция хукнаха да ревизират къщите за гости, е водещото заглавие в СЕГА. Шест години след замразяването на схемата за вдигане на къщи за гости с пари от европрограмата за развитие на селските райони властта внезапно се активизира по всички нива да проверява има ли нарушения и измами. След като прокуратурата нареди проверка, полицаи, данъчни и служители на фонд "Земеделие" са хукнали по инспекции в цялата страна. Повод за закъснялата активност е скандалът с къщата за гости на бившия вече зам.-министър на икономиката Александър Манолев, когото прокуратурата обвини за злоупотреба с евросредства. От години се знае, че много от обектите, построени с европейски грантове уж за селски туризъм, всъщност са луксозни имения и вили за лично ползване. Институцията, отговорна за правилното разходване на тези средства - Държавен фонд "Земеделие", досега е проверила едва 18% от построените къщи за гости. Резултатите са повече от обезпокоителни - почти всяка трета се ползва изцяло за лични нужди вместо за селски туризъм.

Четвърт България едва свързва двата края, извежда в заглавие ТРУД. Една четвърт от жителите на станата нямат достатъчно пари за да покрият основните си нужди. Най-голям е броят на домакинствата, които имат затруднения с плащането навреме на битовите сметки за ток, вода и парно, с вноските по кредити, както и с наема на жилището. Проблеми с плащането на тези основни разходи за дома имат 27,5% от населението, или близо 862 хил. души, обявиха от НСИ. Всеки пети българин, или точно 20,9% от населението, живее в материални лишения. Това означава, че се ограничава при потреблението на поне четири от девет основни стоки и услуги. Наред с това 22,6% от хората в страната не могат да си позволят консумация на месо, пиле или риба през ден, а 19,6% от населението не могат да посрещнат със собствени средства неочаквани финансови разходи например за ремонт на колата или за подмяна на пералня или хладилник. 26,2% от домакинствата пък се ограничават при отоплението на жилището си, т.е. стоят на студено през зимата заради липса на пари за парно или дърва за огрев.

Столичната община започва проверка на опасните сгради в града, пише МОНИТОР. Проверката идва ден, след като част от фасадата на стара жилищна сграда се срути на ъгъла на улиците „Граф Игнатиев“ и „6 септември“. Огромните късове паднаха на тротоара от терасата на третия етаж. Пристигналите на място полицаи потвърдиха, че няма пострадали хора, както и нанасени материални щети върху паркираните в близост автомобили.

Тол полицията хвана 1400 коли без винетки по Великден, отбелязва СЕГА. Близо 30 хил. автомобила са проверили инспекторите на Националното тол управление в празничните дни от 25 до 29 април, включително. Без винетка са били 1400, като над половината нарушители са били чужденци.  По-голяма част от шофьорите са предпочели да заплатят компенсаторна такса (70 лв. за лека кола), която позволява пътуването да бъде завършено без глоби в рамките на деня. Платени са 1188 компенсаторни такси, от които 707 са на автомобили с чуждестранна регистрация. Над 1100 са събраните такси само от леки автомобили.  Само от четвъртък до понеделник са продадени над 130 хил. е-винетки на стойност над 5.7 млн. лв.

Агенцията по пътна безопасност иска тестове за шофьорите, които са над 60 г., четем в 24 ЧАСА. Причината е в зачестилите катастрофи, предизвикани от водачи в пенсионна възраст. Над 120 са катастрофите през последните две години в Русе с участието на хора над 60 години. Над 100 са ранените, 4 са загиналите. Само тази седмица 95-годишен мъж намери смъртта си на пешеходна пътека, защото беше блъснат от автомобил, управляван от 71-годишен шофьор. Друг водач на същата възраст се преобърна с колата си по таван в центъра на града.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

12% ръст на чуждите туристи в София от началото на годината

С 12% са се увеличили пристигналите туристи в София, съобщиха от Министерството на туризма. Регистрираните нощувки за първите шест месеца на годината са малко над 1,3 млн., което е с 10% увеличение спрямо същия период на миналата година, а туристите са близо 580 000, добавят от Столичната община. Най-много туристи пристигат в София от Италия,..

публикувано на 16.07.24 в 14:21

Служители от Агенцията за социално подпомагане на протест за по-високи заплати

Протест на служители от Агенцията за социално подпомагане бе организиран пред сградата на Министерството на труда и социалната политика. Основното искане е за увеличение на заплатите. Това е поредната протестна акция на социалните работници с искане за по-достойно заплащане. Те избраха обедната си почивка, за да излязат на едночасов митинг...

публикувано на 16.07.24 в 12:44
Агенцията за социално подпомагане

Служители от Агенцията за социално подпомагане излизат на протест

Работници и служители от Агенцията за социално подпомагане излизат на протестен митинг пред сградата на Министерството на труда и социалната политика в 12 часа. Организатор е Синдикатът на административните служители „Подкрепа“ за незабавно увеличение на заплатите. Председателят на Синдиката Кремена Атанасова припомни, че по време на последното..

публикувано на 16.07.24 в 08:00

Състави от целия свят на 28-ия Международен фолклорен фестивал "Витоша"

От 15 до 20 юли се провежда 28-ото издание на Международния фолклорен фестивал "Витоша". Съставите, които ще представят своите фолклорни традиции, са от Казахстан, Мексико, Боливия, Северна Македония, Италия, Грузия, Молдова, Индия, както и от България. "Международният фолклорен фестивал "Витоша" е една от емблемите на Столична община, защото той..

публикувано на 15.07.24 в 13:55
Съдебна палата

СГС издаде Европейска заповед за арест на Николай Николов - Паскал

Софийският градски съд разреши да бъде издадена европейска заповед за арест за Николай Николов, по прякор Паскал.  Той е със задочно обвинение за участие в престъпна група за контрабанда, пране пари, подкуп и длъжностни престъпления заедно бившата директорка на Митниците Петя Банкова, бившия главен секретар на МВР Живко Коцев и хасковските..

публикувано на 15.07.24 в 12:14

Фестивалът "София Моно" в парка на Военната академия "Георги С. Раковски"

От 17 до 27 юли,  в парка на Военната академия "Георги С. Раковски" ще се проведе фестивала "София Моно".  Жителите и гостите на столицата ще могат да се насладят на летни театрални вечери. Спектаклите в програмата, изградени върху литературни творби, ще се играят на открита сцена. Спектакълът по текстове на Чудомир "Нашенец“ ще открие фестивала...

публикувано на 15.07.24 в 10:48
Софийски университет

Международна конференция в София събира над 300 изследователи на Библията

Софийският университет "Св. Климент Охридски" посреща над 300 учени от цял свят на традиционната международна конференция на Европейската асоциация за библейски изследвания. Форумът се провежда от 15 до 18 юли в Ректората на университета и предлага богата програма от събития, посветени на различни аспекти на библейските изследвания, съобщава БТА. В..

публикувано на 15.07.24 в 09:46