Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

1 май преди 1989-а: Пропаганда, патос и всенародни тържества

Снимка: Иво Иванов, личен архив

1 май е Международен ден на труда и официален празник или неработен ден в повече от 80 държави. На тази дата много страни отбелязват обществените и икономически постижения на организираното работническо движение, борбата за по-голяма държавна защита за работещите.

Историята на празника се свързва с международното социалистическо движение през XІX век и работническите протести за  елементарните социални права, като едно от основните искания е въвеждането на 8-часов работен ден. Това искане е издигнато най-напред от работниците в Австралия на 21 април 1856 г. и оттогава Денят на труда се чества в страната всяка година. Каменоделци и строители от Мелбърн спират работа и тръгват на протестно шествие, завършило с демонстрация пред сградата на парламента. Така те стават първите, които отстояват правото си на достоен труд и почивка, а протестът им получава широка подкрепа от трудовите хора по света. На 1 май 1886 г. профсъюзите в САЩ провеждат мащабна национална стачка, в която участват над 300 000 работници от цялата страна с искане за въвеждане на официален 8-часов работен ден.

Първи май в България...Първият опит за честване на Първи май в България е през 1890 г. по инициатива на Българското типографско дружество в София, а през 1893 г. е първото масово отбелязване на празника в София, Пловдив и Видин. През 1939 г. с указ на цар Борис III Първи май е обявен за официален празник, а след политическите промени от 9 септември 1944 г. Денят на труда става един от най-тачените и почитани празници у нас. През следващите 45 години той традиционно се отбелязва с мащабни манифестации в цялата страна.

...в миналото...В предаването ни "Радиоприемница" на 1 май ви върнахме назад във времето с помощта на Златния фонд на БНР, за да си припомним как е звучал празникът в годините преди у нас да започнат демократичните промени. Времето на манифестациите, всенародните тържества, вълненията около същността на този празник - свободния и съзидателен човешки труд, както и на възторженото отношение към него отдавна е отминало. Времената се менят, а с тях и ценностите и нравите.

Спомените за миналото, дори то да е оставило сериозни белези, постепенно избледняват. Връщаме се към него, когато искаме да сравним сегашния си живот и да се запитаме дали сме извлекли поуките, дали носим в себе си истинска промяна и готовност да се борим за нея или повече робуваме на стереотипи, на клишета и на чужди влияния...

... и днес

Чуйте отново в "Радиоприемница": 1 май през годините със свидетелствата от Златния фонд на БНР за празнично слово на Тодор Живков, едно от най-популярните имена навремето - героят на социалистическият труд Найда Манчев, поетесата Елисавета Багряна, актьорите Емилия Радева  и Апостол Карамитов, както и изявените журналисти от близкото ни минало Божана Димитрова и Боян Бонев.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Какво трябва да знаем при ремонт на жилището

Лятото е сезонът на ремонтите на домовете. Какви са законовите преустройства на жилищата? Как се случват и какво се изисква за да бъде един ремонт по правилата? От инж. Марин Гергов, председател на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране ще научим как да променим функциите и разположението на помещенията вкъщи, без това да..

публикувано на 12.07.24 в 12:21
Анна Стойкова

Обмисля се създаването на климатичен хъб

Обмисля се да бъде създаден образователен еко център за зелени политики - климатичен хъб. Предложението е на Анна Стойкова и Драгомир Младенов, общински съветници в Столичния общински съвет (СОС). През последните години София се е превърнала в модерен и зелен европейски град с добре поддържани паркове и градини, облагородени междублокови..

публикувано на 12.07.24 в 09:45

Горещо, с възможност за превалявания в отделни райони

Атмосферното налягане ще се понижава и в следобедните часове на деня вече ще бъде малко по-ниско от средното за юли. Днес ще е слънчево и горещо. След обяд над източните райони от страната ще се развива купеста облачност, но само на отделни места в югоизточните райони се очаква да превали краткотраен дъжд. Вятърът ще е слаб източен, в Източна..

публикувано на 12.07.24 в 07:15
Д-р Силвия Стоянова

За хората със светли очи слънчевите очила са задължителни през лятото

Наред с алергиите и летните грипове, горещите месеци крият рискове и за здравето на очите ни. Неправилното и дълго излагане на слънце в пиковите часове на жегите може да доведе до появата и развиването на очни заболявания, а самолечението – до усложняването им. "Хората без проблеми със зрението не се замислят, но слънцето е изключително вреден..

публикувано на 11.07.24 в 17:45
Инж. Ангел Джоргов

Оптимизират транспорта в Община Самоков, купуват 5 електробуса

Община Самоков ще изработи План за организацията на транспортната схема , чрез който ще се оптимизира транспортното обслужване и ще се повиши качеството на услугата. "Искаме да улесним хората които работят, които посещават курортите, както и учениците. В момента се прави проучване като част от проект за оптимизация – линии на градския..

публикувано на 11.07.24 в 16:50

Какво е да отразяваш Европейското първенство по футбол?

Какво е да отразяваш Европейското първенство по футбол? Специалните пратеници на БНТ в Германия Десислава Францова и Бюлент Мюмюнов се заеха с тази нелека задача. Гост в предаването "Радиокафе" беше Десислава Францова. По думите й след завръщането все още свиква с това, че не движи с карта и GPS, а и още се адаптира към температурите тук...

публикувано на 11.07.24 в 15:14

Защо ДДС за пакетните туристически услуги трябва да е 9% до края на 2024 г.

Туроператорите настояват за удължаване и данък добавена стойност от 9% за пакетните услуги да остане до края на годината. Временната мярка за 9% ДДС беше приета в подкрепа на бизнеса по време на ковид кризата. Но от 1 юли ставката на ДДС върху туристическите пакети се върна на 20%. Това беше оповестено в края на миналата година, когато..

публикувано на 11.07.24 в 14:50