Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Здравната каса пести от нови лекарства на пазара, извежда в заглавие ТРУД. Достъпът на българските пациенти до нови медикаменти може да бъде ограничен от догодина. Това предупредиха фармацевтични производители и пациентски организации, позовавайки се на последните изменения в Наредба 10 за условията и реда за заплащане на лекарства от НЗОК. За да се гарантира предвидимост и устойчивост на бюджета на здравната каса, бяха приети промени, според които нови медикаменти на българския пазар ще се покриват от НЗОК, само ако има доказан и отчетен ефект от лечението с тях. Периодът за одобрение не е посочен. Той ще е индивидуален за всеки сключен договор с производител, обясни Деян Денев, изпълнителен директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични компании, които произвеждат лекарства без аналог.

Грип по Гергьовден: висока температура, хрема, а после бронхит, предупреждава 24 ЧАСА. В момента има увеличена заболеваемост от остри респираторни грипоподобни инфекции, но не може да се сравняват с честотата при грипната епидемия. Това каза -р Бисер Георгиев, общопрактикуващ лекар в 11-и ДКЦ в София. Боледуват и деца, и възрастни. По-чести са случаите с малките. Започва като типична вирусна инфекция с възпаление на дихателните пътища - първоначално горните, с болка в гърлото, секрети от носа. Може температурата да се повиши в първите дни. Ако не се лекува, инфекцията слиза надолу и засяга долните дихателни пътища с бронхит или пневмония. Възможни са болки в ставите и мускулите, налице е обща отпадналост, каза още д-р Георгиев. Според него лечението не трябва да започва с антибиотици. Препоръчва на пациентите си да приемат общоукрепващи средства и витамини.

"ПСТ Груп": Цените ни са такива, защото ремонтираме европейска столица, четем в СЕГА. "Моля да имате предвид, че влаганото градско обзавеждане е предвидено за обновяването на централна градска част на европейска столица, като съответно са поставени високи изисквания за вида и качеството на влаганите материали." Това акцентират от "ПСТ Груп" в отговори до изданието на редица въпроси, зададени по повод високите цени, на които Столичнат община купува градска мебел за ремонтите в центъра. От фирмата, която обновява пл. "Св. Александър Невски", пл. "Народно събрание", градинките при СУ, "Св. София" и "Кристал" твърдят, че са положили максимални усилия да предложат най-ниските цени, тъй като те били едни от основните образуващи елементи на крайната ни оценка в търга. По повод скандалната цена от 1000 лв. на кошче за боклук, от фирмата обясняват, че не било коректно да се сравняват други кошчета от различен материал, който на всичкото отгоре не отговарял на тръжните изисквания. И все пак защо едно кошче струва 1000 лв. остава без коментар.

Над 2500 нови места в Централните софийски гробища, пише 24 ЧАСА. С четири нови парцела ще се разширят Централните софийски гробища през следващите месеци. Столичната община е обявила обществена поръчка за изграждането на алеите и още 2524 гробни места. В новите парцели е предвидено и поставянето на камери. Прогнозна стойност на поръчката за двете дейности е 994 808 лв. Крайният срок за подаване на оферти е 13 май. Всъщност капацитетът на централния гробищен парк отдавна е изчерпан и там се правят само вторични погребения в гробове, купени за вечни времена. Затова общината планира в следващите години гробището да се разшири с общо 90 дка. Отчуждаването ще се прави на етапи, като през 2018 г. бяха отпуснати 3 млн. лв. за откупуване на имотите.

МВР разрешава чадърите за посещението на папата, информира СЕГА. МВР пусна подробни указания за гражданите, които искат да видят папа Франциск, който ще посети България от 5 до 7 май. Те ще могат да посетят четири основни събития от неговата програма, като контролно-пропускателните пунктове за тях ще са отворени 3 часа преди това. Три от събитията са в София на 5 май 2019 г. В 13 часа светият отец ще произнесе неделната молитва „Царица небесна“ на площад „Свети Александър Невски“, а в 16.45 ч на площад „Княз Александър Първи“ ще отслужи света литургия. На 6 май 2019 г. в 18.15 ч. на пл. „Независимост“ гражданите и гостите на столицата ще могат да присъстват на събитието за мир с участието на представители на различни вероизповедания в България.

Общо 10 улици ще бъдат затворени в село Стряма и в град Раковски на 5 и 6 май заради посещението там на папа Франциск, отбелязва МОНИТОР И трите квартала, от които е  съставено градчето с най-голямата католическа общност у нас, ще бъдат блокирани в двата дни на посещение на светия отец у нас. Местното население вече е било предупредено за изключително строгите мерки за сигурност. Една от тях е магазините да не отварят в двата дни. Хората знаят, че имат забрана да излизат на терасите си, да не отварят прозорци и да не надничат през щори и пердета. Всички, които живеят по маршрута, откъдето ще мине папамобилът, трябва да приберат по гаражите колите си.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

12% ръст на чуждите туристи в София от началото на годината

С 12% са се увеличили пристигналите туристи в София, съобщиха от Министерството на туризма. Регистрираните нощувки за първите шест месеца на годината са малко над 1,3 млн., което е с 10% увеличение спрямо същия период на миналата година, а туристите са близо 580 000, добавят от Столичната община. Най-много туристи пристигат в София от Италия,..

публикувано на 16.07.24 в 14:21

Служители от Агенцията за социално подпомагане на протест за по-високи заплати

Протест на служители от Агенцията за социално подпомагане бе организиран пред сградата на Министерството на труда и социалната политика. Основното искане е за увеличение на заплатите. Това е поредната протестна акция на социалните работници с искане за по-достойно заплащане. Те избраха обедната си почивка, за да излязат на едночасов митинг...

публикувано на 16.07.24 в 12:44
Агенцията за социално подпомагане

Служители от Агенцията за социално подпомагане излизат на протест

Работници и служители от Агенцията за социално подпомагане излизат на протестен митинг пред сградата на Министерството на труда и социалната политика в 12 часа. Организатор е Синдикатът на административните служители „Подкрепа“ за незабавно увеличение на заплатите. Председателят на Синдиката Кремена Атанасова припомни, че по време на последното..

публикувано на 16.07.24 в 08:00

Състави от целия свят на 28-ия Международен фолклорен фестивал "Витоша"

От 15 до 20 юли се провежда 28-ото издание на Международния фолклорен фестивал "Витоша". Съставите, които ще представят своите фолклорни традиции, са от Казахстан, Мексико, Боливия, Северна Македония, Италия, Грузия, Молдова, Индия, както и от България. "Международният фолклорен фестивал "Витоша" е една от емблемите на Столична община, защото той..

публикувано на 15.07.24 в 13:55
Съдебна палата

СГС издаде Европейска заповед за арест на Николай Николов - Паскал

Софийският градски съд разреши да бъде издадена европейска заповед за арест за Николай Николов, по прякор Паскал.  Той е със задочно обвинение за участие в престъпна група за контрабанда, пране пари, подкуп и длъжностни престъпления заедно бившата директорка на Митниците Петя Банкова, бившия главен секретар на МВР Живко Коцев и хасковските..

публикувано на 15.07.24 в 12:14

Фестивалът "София Моно" в парка на Военната академия "Георги С. Раковски"

От 17 до 27 юли,  в парка на Военната академия "Георги С. Раковски" ще се проведе фестивала "София Моно".  Жителите и гостите на столицата ще могат да се насладят на летни театрални вечери. Спектаклите в програмата, изградени върху литературни творби, ще се играят на открита сцена. Спектакълът по текстове на Чудомир "Нашенец“ ще открие фестивала...

публикувано на 15.07.24 в 10:48
Софийски университет

Международна конференция в София събира над 300 изследователи на Библията

Софийският университет "Св. Климент Охридски" посреща над 300 учени от цял свят на традиционната международна конференция на Европейската асоциация за библейски изследвания. Форумът се провежда от 15 до 18 юли в Ректората на университета и предлага богата програма от събития, посветени на различни аспекти на библейските изследвания, съобщава БТА. В..

публикувано на 15.07.24 в 09:46