Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Цената на кръвта в София на черно удари 600 лв. за една бележка, ако е от редките АВ и В групи, пише МОНИТОР. Тези за групи О и А вървят от 200 до 350-400 лева, показва проверка пред два хематологични центъра в столицата - Националния център по хематология и този в Университетската болница „Света Анна“. Търговците са наясно с нуждите на отделните болници, както и колко милилитра кръв са нужни за дадена операция. За по-голяма убедителност дори споменават и имена на хирурзи от различните софийски болници. За коремна операция се изискват най-много бележки – 4. През лятото цената им пада почти наполовина, тъй като тогава плановите операции в болниците спират заради горещините, оперират само по спешност и търсенето намалява. Каква цена ще поискат от „купувача“ дилърите на кръв преценяват на място според облеклото и марката на автомобила, с който е дошъл. Ако нуждаещият се е с по-лъскаво возило и марково облекло, се заковава най-високата цена.

БНБ е наложила надзорни мерки на пет български банки заради нарушения през миналата година, информира СЕГА. Това става ясно от годишния отчет на централната банка за 2018 г., който бе внесен на 30 април в Народното събрание. Кои са банките нарушители, в доклада не се споменава. Известно е, че през миналата година "Банков надзор" извърши девет инспекции на място, за да се проследи как са изпълнени дадените предписания при последните стрес тестове, последвали краха на КТБ. Така излиза, че повече от половината проверявани са получили нови надзорни мерки. Проверките са били насочени по-специално към концентрацията на кредити. "Ангажираността на ръководствата на някои банки в управлението на кредитния риск още не е достатъчна", посочва БНБ. "Запазва се необходимостта някои банки да подобрят цялостния си подход към процеса на вътрешен анализ на рисковете и адекватността на капитала", е записано в доклада.

Министърът на земеделието Румен Порожанов избра папагалска тактика, за да се брани по болезнената тема "къщи за гости", съобщава от първа страница СЕГА. Вече дни наред той повтаря едни и същи числа в опит да отклони вниманието от самия себе си. Порожанов бе шеф на Държавен фонд "Земеделие" точно когато беше бумът на къщите за гости, финансирани с европари по Програмата за развитие на селските райони - 2011- 2015 г. Оказа се, че много от обектите, глътнали общо 200 млн. лева, всъщност не се ползват за селски туризъм, а са китни частни вили и имения и някои са свързани с чиновници от земеделското министерство, включително и от фонд "Земеделие", който е отпускал парите. Има стотици сигнали за нарушения, медии от години разказват за конкретни къщи за гости, но държавните контролни механизми се пробудиха от дълбокия си сън едва когато гръмна скандалът със зам.-министъра на икономиката Александър Манолев и прокуратурата го обвини за злоупотреба с европейски пари заради частно имение с минерален басейн.

Местни големци, роднини на чиновници и общински съветници са се уреждали с къщи за гости, изградени с европейски средства по Програмата за развитите на селските райони, показва проверка на ТРУД. В същото време раздадените пари от фонд “Земеделие” са проверявани също от служители на фонда. От общо 746 къщи за гости на стойност 202 милиона лева, построени с европари, едва при 62 са установени нередности. А наложените корекции са за едва 10 милиона лева, които все още не са върнати. Повечето от тези, които са се облажили, са строителни предприемачи и роднини на разни чиновници или съветници в местните общински съвети, твърдят местните. Тук най-известен е Димитър Гамишев, който стана депутат от ГЕРБ през 2017 г., но изгърмя и напусна парламента, след като се разбра, че е прехвърлил фирмата си със задължения от 200 хиляди лева на малоимотен гражданин. Гамишев е известен с това, че къщи за гости има снаха му и жена му в селата Лещен и Гайтаниново.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Общините искат година отсрочка за новия модел за такса "Битови отпадъци"

Общините нямат готовност и финансова обезпеченост да преминат към новия модел за определяне и събиране на таксата "Битови отпадъци", който трябва да се прилага от 1 януари следващата година.  Проблемът е бил обсъждан на вчерашното заседание на Управителния съвет на Националното сдружение на общините (НСОРБ) , съобщи председателят на общинския..

публикувано на 12.07.24 в 17:12

В "Междублокови странства" на столичния кв. "Кюлуците"

На неконвенционална аудиоразходка канят столичани и гости от „Девет слона” и сдружение „Съпромат“ тази вечер (19 ч.) в кв. "Кюлуците" с начален пункт градинката на ул. „Панайот Волов“ 13А. По време на разходката ще се наместват намерени обекти и въображаеми разкази на междублоковите странства, които отварят прозорци към миналото и бъдещето на..

публикувано на 12.07.24 в 13:33

Кои са най-желаните специалности в Софийския университет

И тази година специалност " Право " е най-желаната сред кандидатите за прием в Софийския университет "Св. Климент Охридски", следвана от " Психология " на второ място и от " Международни отношения " - на трето. Това показва първото класиране на кандидат-студентите, което излезе вчера. Над 10 300 са кандидатите, подали документи за прием в най-старото..

публикувано на 12.07.24 в 11:10

Кога се репатрират принудително недвижещи се автомобили

Излезли от употреба моторни превозни средства (ИУМПС) могат да се съхраняват в частни имоти, а когато те са на общински площи - трябва или да се преместят, или да се предадат за рециклиране, обясняват от Столичния инспекторат.  Стикерът на ИУМПС, разположени на публично-общински терени, предупреждава собствениците в рамките на 3 месеца да извършат..

публикувано на 11.07.24 в 20:23

СОС назначи 26 "анонимни лица" да управляват 6 общински дружества

С гласовете на ГЕРБ – СДС, БСП, "Има такъв народ", ВМРО и на изключените общински съветници от "Възраждане" от длъжност бяха отстранени съветите на директорите на шест важни за София общински дружества като "Метрополитен София", "Топлофикация София" и "Центъра за градска мобилност".  Инж. Стоян Братоев остава в Съвета на директорите на..

публикувано на 11.07.24 в 17:35
 Пред сградата на Столична община се провежда протест срещу спирането на възстановяването на Мемориала на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк в парка на Националния дворец на културата, 11 юли 2024 г.

Протест заради проекта за Войнишкия паметник

Въпреки отмененото решение, протестиращи се събраха пред сградата на Столичния общински съвет заради решението на кмета Васил Терзиев да се спре проектът за възстановяване на Мемориала от Софийската желязна дивизия. Протестът се организира от граждани и е подкрепен от ВМРО. Те посочиха, че решението на Терзиев може да е оттеглено, но не било..

публикувано на 11.07.24 в 11:05
Досега йеромонах Йоан беше игумен на Руенския манастир

Йеромонах Йоан става протосингел на Софийската св. митрополия по искане на патриарх Даниил

Игуменът на Руенския манастир "Св. Иван Рилски" йеромонах Йоан е назначен за протосингел на Софийската света митрополия. Това става по личната молба на Българския патриарх и Софийски митрополит Даниил на заседанието на  Светия Синод на Българската православна църква. На заседанието е решено за назначаването за първи викарен епископ на..

публикувано на 10.07.24 в 18:37