Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

От Института за икономически изследвания при БАН:

Трябват ни 44 години на запазени темпове растеж, за да стигнем БВП на ЕС

Снимка: архив
Икономическият растеж на БВП на България е сред най-ниските измежду новите страни-членки на ЕС, отбелязаха експерти от Института за икономически изследвания при БАН. Темпът през 2018 г. намалява до 3,1%, а през 2017 г. е бил 3,6%. Въпреки забавянето, растежът остава над средния за страните от ЕС, но е сред най-ниските от новите страни членки.

От Института посочиха, че за постигането на дългосрочен и траен растеж, са нужни структурни промени в икономиката.

Направените проучвания за 2018 г. и прогнозите за 2019-а не са особено обнадеждаващи. Според проф. Александър Тасев - директор на Института, това е отражение на държавното управление през последните 30 г. и липсата на устойчивост по отношение на икономиката ни.

Доц. Виктор Йоцов- ръководител на проекта, прогнозира, че ще има леко забавяне на икономическия растеж през 2019 г., а евентуално той може да се възстанови през следващата година. Забелязва се и изменение във факторите, които влияят на растежа - от износа към вътрешното потребление.

Ако се запазят същите темпове на развитие, каквито са в момента, за да достигнем половината от средното ниво за ЕС, ще ни трябват 27 години, а за достигане на нивото – 44 години.

Потреблението на домакинствата през изминалата година се увеличава с 6,3%, подкрепено от продължващото нарастване на доходите, увеличаване на заетостта и повишено доверие на потребителите. Същевременно, анализът, посветен на пазара на труда показва намаляване на заетостта през 2018 г. и задълбочаване на негативните тенденции за изчерпване на работната сила, заради демографския фактор.

Макар българската икономика да е силно зависима от чужди инвестиции, важно е тя да постигне дългосрочен и траен растеж от минимум 5% годишно, за да се осигури и растеж на доходите, и благосъстоянието на населението.

За това са нужни както структурни промени в икономиката, така и прилагане на дългосрочна държавна политика, подчертават от Института за икономически изследвания при БАН.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
ВИЖТЕ ОЩЕ

46 млн. лева за 44 хиляди студенти в "Студентски практики - 2"

46 милиона лева са осигурени от Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, за втората фаза от изпълнението на проекта "Студентски практики" . По време на първата фаза на проекта от края на 2016 година до декември 2018 година са били обучени над 46 хиляди студенти от висшите училища в страната, обясни пред Радио София..

публикувано на 25.02.20 в 17:50

Деца направиха мартенички и украсиха дърво

Традиционната "Работилница на Баба Марта" се проведе днес в сградата на общината в район „Възраждане“ на бул. „Александър Стамболийски“. Деца на различни възрасти изработиха мартенички и украсиха Дървото на Баба Марта пред входа на районната администрация. Малчуганите представиха и впечатляваща хореография като бяха облечени в народни носии. На 2..

публикувано на 25.02.20 в 17:29

СЕТА - рискове и ползи за малкия бизнес

Ратифицирането на първо четене в края на януари на Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада и Европейския съюз, по-известно като СЕТА, предизвика поредица от протести. Според недоволстващите подписването на търговската спогодба ще наруши правата на българските граждани и ще постави корпорациите и едрия бизнес над държавата в..

публикувано на 25.02.20 в 16:31

"Софийска вода" ще разкопава бул. "Сливница", сменя тръби

На 3 март ще започнат ремонтни дейности за обновяване на тръбопровода под бул. "Сливница". До края на април поетапно ще бъдат сменяни тръби, което ще доведе и до частично ограничаване на движението, съобщи Петьо Велев от "Софийска вода". Булевардът няма да бъде затворен, а ще бъде ограничавано движението в една или две ленти в различни отсечки. Друг..

публикувано на 25.02.20 в 16:09

Ивелина Арабаджиева: Когато хората се обединят, хубавите неща са възможни

В безизходицата си от живота в карловското село Горни Домлян, една майка решава да обособи място, където децата от селото да могат да се учат и да се занимават с различни дейности. Проектът на Ивелина Арабаджиева се казва "Щастливей" и се осъществява с помощта на "Българския фонд за жените". „Това е начин майките с малките си деца..

публикувано на 25.02.20 в 15:51

Изкуствен интелект и компютърно зрение - бъдещето във футбола

Една българска компанията е създала разработка, която помага за развитието на млади футболисти, използвайки изкуствен интелект и по-точно алгоритми за компютърно зрение и машинно знание. В приложеното решение се използват обикновени камери, с които се снимат деца-футболисти и след това върху получения видеоматериал се прилагат разработените алгоритми...

публикувано на 25.02.20 в 15:03

Задава се третото издание на фестивала "(не)Възможното образование"

Учители, родители, психолози, директори на учебни заведения и всички, които се интересуват от съвременното образование ще бъдат основни участници в събитията, включени в програмата на третото издание на фестивала "(не)Възможното образование" . Той ще се проведе на 6, 7, 12 и 14 март в София и предвижда 4 кинопрожекции с дискусии и 5 работилници...

публикувано на 25.02.20 в 14:24