Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Накъде в София

"Анна Каренина"
Снимка: http://sofiatheatre.eu

НАУКА

Софийският фестивал на науката 2019, който е част от Календара на културните събития на Столична община, се открива днес в "София Тех Парк". Фестивалът повдига въпросите какви тайни крият черните дупки, може ли изкуственият интелект да има предразсъдъци и разглежда куриозните истории зад някои големи научни открития

КНИГИ

Официалната церемония за връчването на Националната литературна награда за български роман на годината "13 века България" започва в 18.00 часа в Клуб Перото в НДК. Организатор е Националният дарителски фонд "13 века България". За наградата са номинирани романите: "Тяло под роклята" от Галин Никифоров, "Свети Вълк" от Елена Алексиева, "Остайница" от  Рене Карабаш, "Ръкавици за студената война" на Румяна Захариева, "Когато капят кестените" от Стефан Коспартов, "Животът няма втора половина" на Христо Карастоянов.

ТАНЦ

12-и Международен фестивал за съвременен танц и пърформанс "Антистатик" ще срещне българската публика с работата на артисти от Канада, Израел, Бразилия, Франция и Германия, както и с участници от новата програма "Център/Изток" от Хърватия, Словения и Румъния.Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община

МУЗИКА

Район "Студентски" на Столичната община ще отбележи Деня на Европа с проект "Музиката на Европа". Инициативата ще запознае децата от подготвителните групи на  шестте детски градини на територията на района с живота и творчеството на едни от най-великите и известни класически музиканти на Европа като Моцарт, Карл Мария фон Вебер, Антонин Дворжак, Антонио Вивилди, Камий Сен Санс и Парашкев Хаджиев. Целта на проекта е да провокира интереса на най-малките към класическата музика и нейната красота.

ТЕАТЪР

Народният театър "Иван Вазов" представя от 19.00 часа на голямата сцена "Калигула" от Албер Камю. В ролите ще видим Деян Донков, Елена Петрова, Албена Ставрева, Биляна Петринска и др. Изминалите над 2000 години от смъртта на Гай Цезар Германик, по- известен като Калигула, не могат да заличат образа му на жесток, необикновен и тираничен римски владетел. Смело може да се твърди, че той е една от най-противоречивите исторически фигури с необикновенна и ексцентрична диктатура...

"Анна Каренина" през режисьорското виждане на Николай Поляков е предложението на Театър "София". Началото е в 19.00 часа на голямата сцена с участието на София Маринкова, Юлиян Малинов, Милена Живкова, Мартин Гяуров, Юлиян Рачков, Мила Банчева, Ириней Константинов, Лора Мутишева. Трупата разказва историята на едни хора, които „не могат да се шегуват със сърдечните работи”, по думите на един от героите. Лични, сърдечни работи, случващи се обаче пред очите на безмилостното Общество. Една груба и жестока сила, сила неясна, маскирана и потайна, която безцеремонно управлява живота им.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. Стоян Везенков

Доц. Стоян Везенков: Екранът приспива и състарява мозъка

Дори и да е под голям стрес, човек няма да се разболее сериозно, ако има здрав сън. Сънят е ключов за благосъстоянието на човека и има съществена роля за ученето на способности, на знания. За мозъка сънят е по-важната част от денонощието , коментира пред БНР-Радио София доц. д-р Стоян Везенков . Той е доктор по невробиология, магистър по..

публикувано на 22.07.24 в 17:19
Жителите на общината разпространяват в социалните мрежи карта с местата на евентуалните сондажи

Ще има ли сондажи за добив в Община Своге?

По казуса в отговор до БНР-Радио София от МОСВ разясняват : "Съгласно Закона за подземните богатства (ЗПБ), министърът на енергетиката е компетентен орган за процедурите по предоставяне на разрешения за търсене и/или проучване на подземни богатства, за сключване на договори за търсене и/или проучване, за одобряване на цялостните и..

публикувано на 22.07.24 в 15:13
Предвижда се да има повече

В СОС решават за по-стриктно разделно изхвърляне и събиране на отпадъците

Повече контейнери за разделно събиране на боклуци в Столичната община и засилен контрол върху сметоизвозващите фирми, предлагат общински съветници от ПП-ДБ-Спаси София. Докладът с промените ще бъдат разгледан в Комисия по екология утре, 23 юли, както и на заседанието на Столичния общински съвет на 25-и, четвъртък. Контейнерите за разделно..

публикувано на 22.07.24 в 14:25

Районът на Терминал 1 на летище София е блокиран заради забравен сак

Блокиран е районът на Терминал 1 на летище София заради забравен сак. Екипи на полицията правят оглед. Не се допускат автомобили пред сградата на терминала, а хората, които са били вътре, са изведени. След като проверката приключи, полицията ще съобщи подробности. От летище София уточниха, че полетите не са засегнати.

публикувано на 22.07.24 в 13:46
Фрагмент от корицата

Нова книга за знатни копривщенски фамилии, допринесли за подема на града

Възрожденският град Копривщица отбеляза своя празник на духа, един празник на историята и на фамилиите в града.  Многоуважаваната Райна Тотева е познат деятел, дългогодишен учител по литература и български език, автор на исторически изследвания за поета Димчо Дебелянов и за копривщенските кенета (тънки дантели, шити върху конски косъм, техника..

публикувано на 22.07.24 в 13:07
Д-р Александрина Котова

СЗО отчете 51% ръст на влошеното психично здраве след появата на Covid-19

"След появата на Covid 19 Световната здравна организация отчете 51% ръст на влошеното психично здраве".  Това каза д-р Александрина Котова в епизод 21 на "Двете страни на монетата".  Впоследствие 3 от 7 държави изравниха значението на менталното с физическото здраве. Изолацията приключи, но хората останаха все така самотни. Данните на Евростат..

публикувано на 22.07.24 в 12:58

Атанас Чопов - от народните танци до сцената на МГТ "Зад канала"

Гост в предаването "Добър вечер, София" е актьорът и арт мениджър Атанас Чопов . Той разказва за изпълнения си с премеждия и интересни случки творчески път пред слушателите на Радио София. "Аз съм роден в Благоевград. Аз съм един потомък на Гоце Делчев и на един от неговите родственици - Тодор Чопов, който е основател на благоевградския драматичен..

публикувано на 22.07.24 в 12:38