Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Екипи от 25 страни се обучават в Лозен за действия при бедствие

Снимка: Златина Йовкова
35 професионалисти от 25 държави се включиха в симулация на разрушително земетресение с епицентър в близост до София. Те трябваше да изготвят план за действие и да изпълнят около 40 различни задачи, събирайки информация от пострадалите хора, лекуващите лекари, местната власт и да се координират със структурите на гражданска защита и полицията.

Симулацията е част от 10-дневното  обучение на екипите за действие при бедствия на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец съвместно с националните дружества на България, Австрия, Италия и Холандия.

Симулацията ще покаже как участниците се координират, извършват оценка на щетите и планират действията си, ще изпита и как различните звена се справят под натиск - подчерта Франциско Малдонадо от отдела за координация и подготовка при бедствия на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец в Женева.

Освен осигуряване на подслон, колаборация с различни органи и власти, Червеният кръст оказва и психо-социална подкрепа – обърна внимание Ясен Сливенски, директор „Мениджмънт на бедствията“ в БЧК.

Глобално обучение продължава 10 дни - от 6 до 15 май, като самото то е част от проекта „Доброволци на ЕС за хуманитарна помощ: Техническа помощ и изграждане на капацитет“. В проекта се включва и тренировката, която се провежда днес на полигона в Панчарево на Дирекция „Аварийна помощ и превенция“ към Столичната община .

В репортажа чуйте още по темата. 

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лек и товарен автомобил се сблъскаха на АМ "Струма"

Катастрофа между лек и товарен автомобил затрудни движението по автомагистрала "Струма", на 3 километра от изхода на София. Двете превозни средства са пътували в една посока.  Тежко пострадал е шофьорът на автомобила, който е откаран в болница.  Движението е възстановено след инцидента. 

публикувано на 25.02.20 в 19:55

46 млн. лева за 44 хиляди студенти в "Студентски практики - 2"

46 милиона лева са осигурени от Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, за втората фаза от изпълнението на проекта "Студентски практики" . По време на първата фаза на проекта от края на 2016 година до декември 2018 година са били обучени над 46 хиляди студенти от висшите училища в страната, обясни пред Радио София..

публикувано на 25.02.20 в 17:50

Деца направиха мартенички и украсиха дърво

Традиционната "Работилница на Баба Марта" се проведе днес в сградата на общината в район „Възраждане“ на бул. „Александър Стамболийски“. Деца на различни възрасти изработиха мартенички и украсиха Дървото на Баба Марта пред входа на районната администрация. Малчуганите представиха и впечатляваща хореография като бяха облечени в народни носии. На 2..

публикувано на 25.02.20 в 17:29

СЕТА - рискове и ползи за малкия бизнес

Ратифицирането на първо четене в края на януари на Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада и Европейския съюз, по-известно като СЕТА, предизвика поредица от протести. Според недоволстващите подписването на търговската спогодба ще наруши правата на българските граждани и ще постави корпорациите и едрия бизнес над държавата в..

публикувано на 25.02.20 в 16:31

"Софийска вода" ще разкопава бул. "Сливница", сменя тръби

На 3 март ще започнат ремонтни дейности за обновяване на тръбопровода под бул. "Сливница". До края на април поетапно ще бъдат сменяни тръби, което ще доведе и до частично ограничаване на движението, съобщи Петьо Велев от "Софийска вода". Булевардът няма да бъде затворен, а ще бъде ограничавано движението в една или две ленти в различни отсечки. Друг..

публикувано на 25.02.20 в 16:09

Ивелина Арабаджиева: Когато хората се обединят, хубавите неща са възможни

В безизходицата си от живота в карловското село Горни Домлян, една майка решава да обособи място, където децата от селото да могат да се учат и да се занимават с различни дейности. Проектът на Ивелина Арабаджиева се казва "Щастливей" и се осъществява с помощта на "Българския фонд за жените". „Това е начин майките с малките си деца..

публикувано на 25.02.20 в 15:51

Изкуствен интелект и компютърно зрение - бъдещето във футбола

Една българска компанията е създала разработка, която помага за развитието на млади футболисти, използвайки изкуствен интелект и по-точно алгоритми за компютърно зрение и машинно знание. В приложеното решение се използват обикновени камери, с които се снимат деца-футболисти и след това върху получения видеоматериал се прилагат разработените алгоритми...

публикувано на 25.02.20 в 15:03