Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Още проверки срещу двойния стандарт в храните ще се правят в 6 европейски страни

Да купя или да не купя?
Снимка: БГНЕС
Ново проучване ще доказва съществува ли двоен стандарт при хранителните стоки и спиртните напитки в 6 държави членки на ЕС, включително и в България.

С проверки през 2017 и 2018 г. Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) вече установи, че у нас има такъв, но сега взимането на пробите ще се извърши по единна методология, изготвена от Генералната дирекция „Съвместен изследователски център“ на Европейската комисия.

От 1 януари 2020 г. ще влезе в сила Европейска директива за състава на хранителните стоки в страните членки и всяка от тях трябва да я транспонира към националното си законодателство. Едва след това ще могат да бъдат налагани санкции към производителите и предлагащите ги хранителни вериги.

Анализът на проверките на БАБХ през последните 2 години показва, че по отношение на безопасността на храните и етикетирането им, не са установени нарушения. Но взетите проби от стоките показва и друго – че продукти от един и същи бранд са били с различен състав и цена, каза Любомир Кулински, директор на Дирекция „ Безопасност на храните“ в Агенцията. Фрапиращ е бил случаят с адаптирано мляко за малки деца, където калцият, калият и фосфорът са били с два пъти по-малко съдържание от същия продукт в Европа.

Снимка: Златина ЙовковаВъпреки установените нарушения, до санкции не се стига, тъй като тогава липсва единна нормативна рамка, която да определя двойния стандарт на хранителните стоки като нелоялна търговска  практика.

През 2019 г. такова законодателството също няма, но с промяна в Директивата за нелоялните практики и приемането на Директивата за състава на хранителните стоки, се правят стъпки към елиминирането на проблема, допълни председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов.

От юни, КЗП, съвместно с БАБХ, Министерството на икономиката, потребителски организации и научни институти, започват да взимат проби от седем продуктови групи стоки - спиртни напитки (които не са изследвани при предишните проверки на БАБХ), макаронени изделия, млечни продукти, сладкиши, зехтин, подправки и консерви, в които се включва бебешко пюре с броколи. Пробите ще бъдат взети от две от търговските вериги, които имат покритие на територията на Португалия (Лисабон), Испания (Барселона), Германия (Мюнхен), Гърция (Солун), Унгария (Будапеща) и  България (София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе). Тестовете ще бъдат извършени в акредитирани лаборатории в България по методологията на Генералната дирекция „Съвместен изследователски център“ на ЕК. най-вероятно през есента ще бъдат оповестени и резултатите от това проучване. 

Чуйте още по темата.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мият улиците по райони от 8 юни

От 8 юни започва миене на съседни улици в кварталите, които са обособени в карета. Дейностите ще започнат от район “Красно село“ от каре, в което попадат бул. "Генерал М.Д.Скобелев", от бул. "Прага" до пл. "Руски паметник", бул. "Христо Ботев" от бул. "Генерал М.Д.Скобелев" до бул."Македония", бул."Македония" - нечетни номера от пл."Руски паметник"..

публикувано на 05.06.20 в 18:26

София има своето ново пространство за събития - "Платформа А6"

Ново пространство за култура и събития отвори врати в София. "Отвори врати" образно казано, защото всъщност цялото то е на открито. Нарича се "Платформа А6" и е част от Националния дворец на културата. "Платформа", тъй като е абсолютно мултифункционално, "А6" - тъй като се намира до вход А6 на НДК, който е откъм бул. “България”, пояснява Борислав Велков..

публикувано на 05.06.20 в 17:50

Ментална аритметика - да развием логиката и въображението

Безплатни уроци по ментална аритметика се провеждат всеки четвъртък от 15 до 18 ч. в един от детските центрове в сградата на НДК. Историята на този метод води началото си от преди около 5000 хиляди години. Той стимулира развитието на двете полукълба на мозъка, като позволява на децата да развият паметта и вниманието си. Това става с помощта на..

публикувано на 05.06.20 в 16:18

Инфраструктурните ремонти в София за лято 2020 са в ход

Инфраструктурните ремонти в София за лято 2020 вече са в ход.  Първият етап по реализацията на ремонтните дейности в София започна с обновяването на улица “Николай Хрелков”, в квартал Горна Баня. Първите 500 метра от отсечката вече са готови. Пробивът по булевард “Петър Дертлиев”, свързващ Околовръстния път на София и автомагистрала „Люлин“ с..

публикувано на 05.06.20 в 16:06

Доброто хранене - фактор за здрава и сияйна кожа

Храната, която консумираме, може да бъде мощен инструмент за подобряване на външния вид. Ние сме това, с което се храним и здравословното хранене поддържа кожата в най-добра форма и има потенциал да решава конкретни кожни проблеми. От огромно значение за състоянието на кожата, ноктите и косата са алкохола, цигарите, липсата на достатъчно сън, стреса,..

публикувано на 05.06.20 в 15:41

1 СУ „Пенчо П. Славейков” – устремени по пътя към щастието

1 СУ „Пенчо П. Славейков” начерта „Карта на надеждата за Европа“ . Проектът е осъществен в отговор на предизвикателството на Регионалното управление на образованието София-град. В края на месец април беше стартирана изключително интересна инициатива, която сама по себе си вдъхва надежда и оптимизъм. Преподаватели и ученици от училището се..

публикувано на 05.06.20 в 15:11

Дезинфекцията срещу коронавируса на обществени места в София и Самоков

Напълно безвредни за човека и околната среда са препаратите, с които се дезинфекцират контейнери, улици, подлези и други обществени места в София . В това увери директорът на Столичния инспекторат инж. Веска Георгиева. Тя допълни, че стопаните на домашни животни не трябва да се притесняват при разходката на любимците си. Подробна информация..

публикувано на 05.06.20 в 15:06