Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

За разширението на бул. "Ломско шосе" има работен проект, но не и конкретна дата

3
Снимка: bg.wikipedia.org
Днес в предаването „Вашият глас“ коментирахме тема, която вече сме разисквали по Радио София. Става дума за разширението на бул. „Ломско шосе“ малко след едноименната метростанция до Околовръстното шосе. Това е именно участъкът, който все още не е реконструиран след цялостното обновяване на булеварда от надлез „Надежда“ към изхода на София. Така от четирилентов път, булевардът преминава в двулентов, което неминуемо се отразява на придвижването в пиковите часове сутрин и вечер. 

Бул. "Ломско шосе" не само е важен подход за придвижващите се от северозападните квартали, както и за тези от Костинброд и район „Нови Искър“, но продължението му е второкласният републикански път II-81 (част от Европейски път E80), с крайна точка Лом. Именно заради натовареността по направлението, придвижващите се по него от години очакват разширението на неремонтирания участък.

За трудното придвижване по неразширения участък допринасят и множеството дупки, които макар да се запълват всяка година, отново зейват, а и се появяват нови след зимния сезон. Особено проблемно е придвижването при жп прелеза или моста при кв. „Обеля“, откъдето има подход към с. Мрамор.

За трудностите на шофьорите ви разказахме още преди 4 години, а тогава кметът на район „Връбница“ Младен Младенов каза, че се очаква „по-мащабен проект, който ще се случи от разширението на бул. „Ломско шосе“, там където е метрото, до самия мост“.

Констатация, която 4 г. след излъчването на този репортаж не се е променила - все още има необходимост от ремонт на този участък на бул. „Ломско шосе“, но такъв така и не е направен.

Главният архитект на Столичната община Здравко Здравков посочи, че проблемите пред проекта са отчуждителните процедури за имотите, които попадат в териториалния обхват на реконструкцията.

В момента се изработва проектната документация от метростанцията до жп надлеза, така че в максимална степен да обвърже и съществуващите територии, но проблемът е с процедурите по отчуждаване. Има доста голям процент имоти, които трябва да бъдат отчуждени, коментира Здравков.

Директорът на  Дирекция „Транспортна инфраструктура“ към Столичната община инж. Васил Начевски уточни, че в следващите 3 месеца трябва да е готов работният проект за първия етап от обекта - от подхода към жк. "Обеля" до жп прелеза, откъдето има връзка със с. Мрамор. Но кога ще започнат реалните строителни дейности е въпрос, на който засега няма отговор. А ние се надяваме, че придвижващите се по участъка на  бул. "Ломско шосе" ще го правят без сериозни поражения по автомобилите и с достатъчно търпение до започването на реконструкция.

Цялото предаване - чуйте в звуковия файл.

Ако и вие имате нерешен проблем с институциите в София и не знаете към кого да се обърнете, потърсете ни във фейсбук страницата на Радио София, на имейл glas@bnr.bg, както и на телефон 02/ 93 36 200. Не забравяйте да оставите име и телефон за контакт. Ние ще се свържем с вас.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Любомир Минковски, „По-бързо ли?“, 1986

Изкуство и време - кое може без другото?

В Софийската градска художествена галерия (СГХГ) тази вечер се открива експозицията „ИЗКУСТВО без/със ВРЕМЕТО?“, която показва произведения на съвременното изкуство, които са „годни“ и да отпращат назад във времето, и да гледат към бъдещето, твърдят организаторите. . Изложбата е изследване на свойството на някои художествени образи и творби да..

публикувано на 27.02.20 в 10:38
Китайци с маски чакат автобус до затворения рибен пазар Хуанан в град Ухан, провинция Хубей, смятан, че е свързан с появата на новия вирус.

Медицинските маски изчезнаха от аптечната мрежа в София

Медицинските маски изчезнаха от аптечната мрежа в София заради засиленото търсене. Причината е в свръхпотреблението им в световен мащаб и невъзможността на производителите да задоволят нуждите на пазара, обясни пред Радио София Венелин Сапунаров , председател на Управителния съвет на Столичната регионална фармацевтична колегия. Няма недостиг на..

публикувано на 27.02.20 в 08:59

Термокамери ще бъдат монтирани на всички сухоземни КПП-та

Термокамери ще бъдат монтирани на всички сухоземни КПП-та, обяви директорът на „Гранична полиция“ главен комисар Светлан Кючуков на брифинг пред ВМА, цитиран от агенция „Фокус“. „За изтеклото денонощие в страната са влезли 14 400 лица и 12 100 превозни средства. На “Калотина” беше регистрирано лице с температура, което пътува с товарен автомобил като..

публикувано на 27.02.20 в 08:35

Виртуална реалност за опазване на културното наследство

Идеята за виртуална реалност за културно и историческото наследство носи на Ния Петрова и стартъп компанията ZenART   наградата за Иновативно предприятие на годината в категорията “ Иновации в креативната индустрия ”.  Идеята е буквално да се “потопите” в музея чрез виртуална реалност , която позволява да се преживее историята . Ния е убедена в..

публикувано на 26.02.20 в 17:34

Д-р Йене Асегид: За да станеш лидер, развивай се в това, което ти е интересно

Може да проявиш лидерски качества навсякъде, стига да се интересуваш истински от това, с което се захващаш - промяна на социалната среда, изграждане на обществото, медицината, изкуството, литературата… В това убеждава личностният треньор д-р Йене Асегид от Етиопия. За това в следващите 10 години тя и екипът и ще работят със 100 000..

публикувано на 26.02.20 в 16:52

Децата се придържат към смисъла на „Деня на розовата фланелка“ не само днес

Всяка година в последната сряда на февруари отбелязваме „Международния ден за борба с насилието в училище“. Тази инициатива започва през 2007 г., когато две момчета в Канада подкрепят свой приятел и съученик, който бил тормозен, защото дошъл на училище с розова блуза. „Денят на розовата фланелка“ ни напомня, че насилие в училище съществува и ни..

публикувано на 26.02.20 в 17:20

Предприемачеството - есенциална връзка между учените и бизнеса

От предприемач трудно може да стане учен, но от учен може да стане предприемач. "Всяка една дисертация завършва с това колко много практически приложения има и ние искаме тези практически приложения да се случат". Това казва Милена Петкова , изпълнителен директор на фондация “Карол Знание”. Фондацията е създадена с цел да подкрепя български млади..

публикувано на 26.02.20 в 16:06