Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Младите хора искат всичко да става бързо, а писането е нещо бавно

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Антония Бандармалиева - учител от 55. средно училище "Петко Каравелов" и председател на Асоциацията на учителите по Български език и литература и Божидар Георгиев, учител в Софийската математическа гимназия гостуваха в предаването "Радиоприемница" по Радио София в деня на матурата по Български език и литература. Двамата коментираха темата, която бе изтеглена, и предимствата и недостатъците на съвременните учебни програми.

Антония Бандармалиева определи Елин Пелин като "благодатен" автор за зрелостниците, като посочи, че разказът "Косачи" трябва да им е добре познат. Темата е много подходяща за есе, тъй като може да бъде направен паралел между представите на автора за отрудения селянин и неговия тежък живот и сегашните представи за това как хората живеят на село, отбеляза Божидар Георгиев. 

Наблюденията от последните години показват, че писането на текст създава най-големите трудности на зрелостниците. Голяма част от днешните ученици, но не всички, не обичат да пишат текст. Възможността за писане на есе позволява на младежите, които са мислещи и имат усет към езика, да се изявят добре. Българският език и граматиката имат своята сложност, поради което се допускат различни грешки от правописната и пунктоационната норма.

Има две посоки, в които може да се търсят причините за тези затруднения. От една страна животът на съвременния човек е по-различен. Обществените промени през последните десетилетия доведоха до много по-динамичен живот, младите хора искат всичко да става бързо, а писането на текст става бавно. Другата посока е, че материалът, който се изучава е много, и самите учители не разполагат с достатъчно време, за да обърнат внимание на редактирането на текст.

Антония Бандармалиева и Божидар ГеоргиевНовата учебна програма, която вече е в сила за някои от етапите на обучение, е добре организирана и позволява на учителите да обърнат повече внимание на качеството, а не толкова на количеството на усвоявания материал, коментира Божидар Георгиев. Системата има и някои слабости, като един от проблемите е, че учителите нямат пряк контакт с авторите на програмата. Заедно с това има разделяне на определени теми в различни класове, което затруднява усвояването.

Днес наистина има проблем с грамотността, но не е достатъчно само да установяваме този проблем. Трябва да правим нещо, за да представим това качество като ценност в обществото. На 24 май, например, предстои да бъде проведена инициативата "Писане на диктовки". Това дава публичност на проблема, по него се работи, но вероятно е необходимо повече време, за да има някакви резултати, смята Антония Бандармалиева. Друг важен фактор за добрата грамотност на младежите е повечето четене. И то не на задължителната литература, която дават учителите за лятната ваканция, а тази, която им доставя удоволствие, добави Божидар Георгиев. 

Учителската професия много често се превръща в "нещо като съдба". Ако обичаш тази професия, тогава можеш да я работиш, иначе е мъка, споделиха гостите в студиото на "Радиоприемница". Когато един учител върши с любов работата си в час, тогава учениците го разбират и го обичат. А най-важното мисия на всеки учител е да помогне на учениците да се изградят като личности.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В 1. СУ "Пенчо Славейков" са готови всеки ден да носят розови фланелки

Ден на розовата фланелка се провежда цяла седмица в българските учебни заведения Синхронен час, посветен на Деня за борба с насилието в училище проведоха младши посланиците на Европейския парламент от 1. СУ "Пенчо Славейков", които бяха подкрепени от представителите на ученическия съвет, училищния психолог и ръководството на..

обновено на 26.02.21 в 17:56

Сценичен дебют за "Бесове" - последният спектакъл на проф. Снежина Танковска

На 23 и 24 февруари от 19.30 ч. на камерната Сцена 47, последният клас на проф. Снежина Танковска  направи сценичния си дебют в „ Бесове “ от Албер Камю и по романа на Фьодор Достоевски. Тази първа среща с публиката е от изключителна важност за студентите и поради факта, че проектът се оказа последната постановка на проф. Снежина Танковска...

публикувано на 26.02.21 в 17:46
Не всички, работещи в заведения, се радват, че ще могат да поставят табела „Отворено“

Защо ресторантьори не се радват, че отварят заведенията

Отварянето на ресторантите „под режим“ не е добър подход . Решението на здравните институции и властта като цяло е съпроводено със спиране на плащанията към бранша. Но отварянето на заведенията не е 100%, а с условия – за отстояния между посетителите, за работно време и т.н. Ако отварянето е на 50%, трябва и плащанията да ги намалят наполовина,..

публикувано на 26.02.21 в 16:32

Дългоочакваната премиера на “Лека нощ, Лили” ще бъде на СФФ

Дългоочакваната премиера на “Лека нощ, Лили” ще бъде на Международния форум за късометражно кино In The Palace , който се провежда онлайн между 27 февруари и 6 март и в рамките на 25-тото издание на София Филм Фест. Българската публика ще види последната роля на голямата българска актриса Виолета Гиндева . Кинопроектът, по сценарий на Петър..

публикувано на 26.02.21 в 15:48

Продуцентът на Студио Гибли участва в конференция на СУ за японския път на успеха

Катедра „Японистика“ към Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще представи успешния път на Страната на изгряващото слънце за популяризиране на нейната традиционна и съвременна култура по света. Международната конференция ще се състои на6 и 7 март 2021 г. и ще се излъчва онлайн с осигурен..

публикувано на 26.02.21 в 15:07
Доц. Дончо Етугов

Доц. Дончо Етугов: За алопецията има причини, но има и мерки

Красивата коса не само дава самочувствие, но и е показател за добро здраве. Тази безспорна истина потвърди в студиото на Радио София и дерматологът доц. Дончо Етугов . По думите му психолозите, които работят в областта на естетичната медицина, доказват, че най-важният елемент от нашата визия, е косата. Тя се вижда още преди да..

публикувано на 26.02.21 в 14:05

Пчеларите искат своя борса и да не са в сектор „Животновъдство“

Пчеларите протестират за своя борса и да не са в сектор „Животновъдство“. Причините за протеста са комплексни и са продиктувани от една поредица от действия на Министерство на земеделието и храните и лично на министър Десислава Танева. Проблемите в бранша се трупат от поне 1-2 години, но ескалираха с промените в Закона за пчеларството, казва Сребрин..

публикувано на 26.02.21 в 13:31