Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Накъде в София

КНИГИ

Благородният тийнейджър Кирил Балдев стартира майска акция за събиране на нови книги в полза на Народно читалище „Васил Друмев”, район "Възраждане” и бесарабските българи в Украйна. Събитието ще се състои от 11.00 часа в Клуб Перото, НДК, София. Момчето, което е израснало в дом, посвещава рождения си ден на благородната кауза. Навършвайки пълнолетие Кирил не иска подаръци. Вместо това, той призовава всеки да донесе нова книга. Събраните книги ще бъдат дарени на нуждаещи се читалища. По този начин младото момче с добро сърце призовава да си спомним за книгите, читалищата и развитието на все по-удобни места за общуване с писмеността.

КНИГИ

Продължава инициативата на Столична библиотека и Българския П.Е.Н. – център за популяризиране на членовете на Центъра. За творчеството на Амелия Личева ще говори Митко Новков, ще има и авторско четене. Събитието е  от 18:00 ч. в Литературния клуб на библиотеката. Амелия Личева е поетеса и литературен критик. Тя е професор по теория на литературата в Софийския университет „Св. Кл. Охридски”. Автор е на теоретичните книги „Истории на гласа” (2002), „Теория на литературата” (в съавторство, 2005), „Гласове и идентичности в българската поезия” (2007), „Политики на днешното” (2010) и др. Носител на отличията „Златен лъв“ за издателски проект за тома „Теория на литературата: от Платон към постмодернизма“, Почетен знак на Столична община, 2007 г., Рицар на книгата на Асоциация „Българска книга“ в категория „Печатни медии – вестници и списания“ за 2016 г. Носител на наградата „Христо Г. Данов“ за 2018 г. в раздела „За представяне на българската книга“.

ТЕАТЪР

Опит за летене от Йордан Радичков е предложението на Народен театър "Иван Вазов" за тази вечер от 19.00 часа с участието на Благовест Благоев, Валентин Танев, Валери Йорданов, Георги Мамалев, Дарин Ангелов, Деян Ангелов, Зафир Раджаб, Йосиф Шамли, Марин Янев, Мария Каварджикова, Николай Урумов. Всичко в тази смешно-драматична история започва с появата на един… скитащ балон, откъснал се от фронтовете на Втората световна война, която изневиделица се появава над Аврамови махали. Това събитие води до сформирането на три групи селяни, които започват преследването на балона.

"Аз обичам, ти обичаш, тя обича" от Теди Москов и Симон Шварц започва в 19.00 часа в Малък градски театър "Зад канала". На сцената ще видим Ирини Жамбонас, Каталин Старейшинска, Таня Пашанкова, Иван Петрушинов, Филип Аврамов, Малин Кръстев.

Две пиеси  от най-успешните световни драматурзи днес – Уди Алън и Нийл Саймън са на сцената на Театър „София“. Две комедии, вдъхновени от вечните въпроси около любовта и брака. Смешни, проникновени пиеси за това как двойките изпадат в криза, къде бягаме от собствените си комплекси, възможно ли е да обичаме само един партньор… Началото е в 19.00 часа.

КИНО
Прожекция на филма на Камен Донев "Уют" ще има от 19:00ч. в Кино "Люмиер ЛИДЛ". В ролите са Бойка Велкова, Ники Сотиров, Стефка Янорова, Захари Бахаров, Валентин Танев, Албена Колева, Камен Донев, Патриция Пъндева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. Стоян Везенков

Доц. Стоян Везенков: Екранът приспива и състарява мозъка

Дори и да е под голям стрес, човек няма да се разболее сериозно, ако има здрав сън. Сънят е ключов за благосъстоянието на човека и има съществена роля за ученето на способности, на знания. За мозъка сънят е по-важната част от денонощието , коментира пред БНР-Радио София доц. д-р Стоян Везенков . Той е доктор по невробиология, магистър по..

публикувано на 22.07.24 в 17:19
Жителите на общината разпространяват в социалните мрежи карта с местата на евентуалните сондажи

Ще има ли сондажи за добив в Община Своге?

По казуса в отговор до БНР-Радио София от МОСВ разясняват : "Съгласно Закона за подземните богатства (ЗПБ), министърът на енергетиката е компетентен орган за процедурите по предоставяне на разрешения за търсене и/или проучване на подземни богатства, за сключване на договори за търсене и/или проучване, за одобряване на цялостните и..

публикувано на 22.07.24 в 15:13
Предвижда се да има повече

В СОС решават за по-стриктно разделно изхвърляне и събиране на отпадъците

Повече контейнери за разделно събиране на боклуци в Столичната община и засилен контрол върху сметоизвозващите фирми, предлагат общински съветници от ПП-ДБ-Спаси София. Докладът с промените ще бъдат разгледан в Комисия по екология утре, 23 юли, както и на заседанието на Столичния общински съвет на 25-и, четвъртък. Контейнерите за разделно..

публикувано на 22.07.24 в 14:25

Районът на Терминал 1 на летище София е блокиран заради забравен сак

Блокиран е районът на Терминал 1 на летище София заради забравен сак. Екипи на полицията правят оглед. Не се допускат автомобили пред сградата на терминала, а хората, които са били вътре, са изведени. След като проверката приключи, полицията ще съобщи подробности. От летище София уточниха, че полетите не са засегнати.

публикувано на 22.07.24 в 13:46
Фрагмент от корицата

Нова книга за знатни копривщенски фамилии, допринесли за подема на града

Възрожденският град Копривщица отбеляза своя празник на духа, един празник на историята и на фамилиите в града.  Многоуважаваната Райна Тотева е познат деятел, дългогодишен учител по литература и български език, автор на исторически изследвания за поета Димчо Дебелянов и за копривщенските кенета (тънки дантели, шити върху конски косъм, техника..

публикувано на 22.07.24 в 13:07
Д-р Александрина Котова

СЗО отчете 51% ръст на влошеното психично здраве след появата на Covid-19

"След появата на Covid 19 Световната здравна организация отчете 51% ръст на влошеното психично здраве".  Това каза д-р Александрина Котова в епизод 21 на "Двете страни на монетата".  Впоследствие 3 от 7 държави изравниха значението на менталното с физическото здраве. Изолацията приключи, но хората останаха все така самотни. Данните на Евростат..

публикувано на 22.07.24 в 12:58

Атанас Чопов - от народните танци до сцената на МГТ "Зад канала"

Гост в предаването "Добър вечер, София" е актьорът и арт мениджър Атанас Чопов . Той разказва за изпълнения си с премеждия и интересни случки творчески път пред слушателите на Радио София. "Аз съм роден в Благоевград. Аз съм един потомък на Гоце Делчев и на един от неговите родственици - Тодор Чопов, който е основател на благоевградския драматичен..

публикувано на 22.07.24 в 12:38