Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Гюдрюн Скретинг: Антон се ражда, благодарение на едно филмче за Луната

Снимка: https://www.dagsavisen.no

Нашумялата норвежка авторка Гюдрюн Скретинг гостува в предаването "Радиоприемница", за да разкаже за създаването на романа "Антон и други произшествия", който провокира закостенелите родители. Идеята за написването му се ражда, когато тя гледа телевизионна програма за космоса, за космическите сблъсъци и създаването на Луната. Известно е, че това небесно тяло играе много важна роля, защото държи леко наклонена земята благодарение на гравитацията и е много съществена за смяната на годишните времена. Така Гюдрон Скретинг решава да напише история за едно момче, чието раждане не е било планирано, но накрая се оказва, че всъщност е много важно и неговото съществуване наистина има смисъл. Това е Антон - най-ниското момче в класа, с много големи уши, което обаче изпитва непреодолимо желание да се превърне в смисъл на живота на баща си, като му намери жена. /Майката на Антон е починала, още когато той е бил бебе/.

Приключенията на Антон продължават в още две книжки, разкри още писателката, като разкри, че той се премества в ново училище, където успява да "се изложи" още от първия ден. В третата част пък се опитва да забогатее и не му се получава чак толкова добре. Но осъзнава, че има други неща, които са много по-важни от това да си богат в този живот. Антон, все пак, е едно философски настроено момче, което не е най-готиното в класа, но в крайна сметка нещата се развиват в негова полза.

Гюдрюн Скретинг /д/ и преводачката Росица ЦветановаТемите в книгите за възрастни и за децата много често може и да се припокриват, но е добре действието в детските книжки да се развива по-бързо, защото малките читатели обикновено са по-нетърпеливи, обясни Скретинг. Важно е и чувството за хумор и често е много практичен похват да говориш на по-сериозни теми.

Книгата "Антон и други произшествия" печели Наградата за най-добър дебют в литературата за деца и юноши на норвежкото Министерство на културата. Преводът е на Росица Цветанова.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Възползвайте се от предимствата на подкастите на БНР

От около година подкастите са важна част от съдържанието, което БНР предлага и те се радват на добро търсене и потребление. Има доста интересни предложения и предавания, които се качват в различните стрийминг платформи. Можете да се абонирате, да следите своите теми – препоръча в ефира на Радио София Виктор Бистрев от Дирекция..

обновено на 24.02.21 в 21:47

Значими жени от България и Словакия припомня експозиция в МВнР

Изложбата „Значими жени в историята – от Братислава до Русе“, подредена в Министерството на външните работи (МВнР),   разглежда ролята на жените в обществения, политическия, научния и културния свят. Тя съпоставя и едновременно с това обединява проектите “Жените в историята” на Регионалния исторически музей в Русе и сдружение „Европейски..

публикувано на 24.02.21 в 18:41

Студенти и ученици - заедно в кампания срещу тормоза в училище

Университетският театър НБУ и платформа “Артисти за НЕнасилие” стартират „Дни за борба срещу тормоза в училище“ - онлайн кампания срещу агресията сред подрастващите.  Според данните са от официалните доклади на УНИЦЕФ всеки ден се регистрират Около 30 са случаите на тормоз сред подрастващите. Това провокира артистите от Нов български..

публикувано на 24.02.21 в 17:36
С деца вкъщи е по-трудно да се отдадеш на служебните задачи

Компаниите трябва да разширят дигитализацията, без да изгубят човешкия фактор

Бързото разпространение на дистанционната работа по време на кризата извади на дневен ред въпроси и казуси, с които работници и работодатели до момента не се бяха сблъсквали масово. Сред многото въпроси са: „Чие задължение е това?“ и „Как трябва да се случи?“, „За чия сметка е организирането и оборудването на работно място вкъщи?“, „Как може..

публикувано на 24.02.21 в 17:01

Д-р Златко Димитров: Приелите ваксината трябва да бъдат наблюдавани поне 30 минути

Нежеланите реакции се делят на два основни вида - едните са фармакологични и са предвидими, като са описани в листовките на лекарствата и алергични, които спадат към клас непредвидими алергични реакции, обяснява д-р Златко Димитров - педиатър и алерголог и зам.-председател на Българското дружество по алергология. В момента в ЕС са одобрени три..

публикувано на 24.02.21 в 17:00

Пиесата "Краят на градината" - една история, която Чехов не разказа

Чехов е любим на всички автор, който винаги звучи по-различен начин в различните интерпретации на сцената. Пиесата "Краят на градината" е една история, която Чехов не разказа - историята за неговия начин да обича. Премиерата ще бъде на 26.02, от 19.30 на сцената на Сити Марк Арт Център. В представлението участват Десислава Чутуркова и Милен Николов...

публикувано на 24.02.21 в 15:58

Доц. Кирил Карамфилов: Преди ваксинация изследвайте имунния си статус

Хората с хронични сърдечно-съдови заболявания са сред по-рисковите пациенти, ако се заразят с Covid-19. Силно препоръчително е те да се ваксинират. Това изтъкна пред Радио София доц. д-р Кирил Карамфилов , началник на Отделението по инвазивна кардиология в Александровска болница. Той не скри задоволството си от ускоряване на..

публикувано на 24.02.21 в 15:27