Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Акад.Владимир Овчаров: Държавата е резултат от дейността и поведението на своите граждани

Снимка: Георги Нейков
Не е изненада, че днешният акад. Владимир Овчаров е знаел, че трябва да стане лекар, още на 12-годишна възраст. При родители лекар и зъболекарка, (завършили във Франция) и дом, в който се е говорело главно за пациенти, лечение и здраве, съвсем закономерно желанието на 5-окласника се е засилвало през годините.

Завършва медицина през 1966 г., от 1967 г. постъпва като асистент в катедрата по анатомия на Медицинския университет - София, където работи и досега. Специализирал е в Германия. Преподава в университета вече 52 години! Два мандата е бил ректор на Медицинския университет в София (1999 - 2008 г.).

Снимка: Медицински университет - СофияПрез 60-те години в катедрата по анатомия работеха учени от световно ниво, спомня си акад. Овчаров. Още във втори курс решава, че ще се отдаде на анатомията, и по-специално на изследванията на човешкия мозък.

Научната му биография обхваща 7 страници. Член (и председател) е на десетки български и чуждестранни научни дружества, изнасял е лекции в много страни, има различни награди, признание от пациенти, студенти и колеги в цял свят, преди броени дни беше предложен и за орден„Св. Св. Кирил и Методий" за особено значимите заслуги за развитието на медицинската наука и образование.

Това, което разбрах за толкова години, е че трябва труд. Приел е мнението на професор от Германия, че работа под 12 часа е изгубен ден.

Смята, че трябва да има мотивирани хора от двете страни на катедрата. Освен добри преподаватели, студентите също трябва да имат отворени очи за знания.

Аз казвам на студентите – който е дошъл в Медицинския университет, трябва да е готов да му бъде трудно. И да учи дълго, да учи цял живот.

Безсмислено е да се занимаваш с наука, ако не ти доставя удоволствие.

Обръща внимание на изтичането на мозъци, на милиардите финансиране на науката в САЩ и връзката с бързото внедряване на откритията в живота.

Снимка: pzdnes.comОсновната отговорност за възпитанието на детето е на семейството, смята акад. Овчаров.
Още когато е на 6 месеца трябва да му се чете. Това развива мозъка. Не може и не бива да се оставя сàмо да играе. Мозъкът на човек е генетично конструиран, но може да се подобри многократно. Но са нужни усилия.

Най-големият от тримата синове на акад. Овчаров носи не само неговото име (Владимир), но е тръгнал и по професионалния му път и в момента работи в Института по невробиология в Магдебург (Германия).

Ученият подчертава, че движението е особено важно не само за физическото здраве, но и за по-дълго съхраняване способността да мислим и помним. Самият той всеки ден прави физически упражнения, дари и да се върне в 9 вечерта след работа.
Долна граница – 1 час.

Формулата за доброто стареене на мозъка включва 3 компонента: ментални (умствени) упражнения, физическа активност и социални контакти.

Ако всеки от нас работи активно, с целите си възможности, животът ни щеше да е по-друг, подчертава акад. Владимир Овчаров. И допълва – Не можем да искаме държавата ни да е идеална. И чак тогава да обича родината си.
И близките ни не са идеални, но ги обичаме, нали? Държавата е такава, каквато си я направим ние.

Чуйте целия разговор с акад. Владимир Овчаров и ще научите още от възгледите и уроците му за живота.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тази година няма никаква причина да се срамуваме от щедростта си

Глобалната дарителска инициатива “Щедрият вторник” тази година ще се състои на 1 декември. Инициативата дава възможност на бизнеса, благотворителните организации и местните общности да обединят усилия в подкрепа на важни за обществото благотворителни каузи и да напомнят на хората, че дарителството е важна част от ежедневието ни.  Мотото на..

публикувано на 25.11.20 в 19:13

Инфлуенсъри, редом с учители и лекари, в онлайн "Базар на професиите"

"Базар на професиите" 2020 ще събере във виртуално студио водещи имена от различни професионални сфери, които ще обсъдят бъдещето на професиите им и пътя, който те разкриват.  Базарът ще се проведе на 28 ноември с излъчване на живо в социалните мрежи. Събитието е част от календара на Седмицата на професионалните умения на Европейската комисия...

публикувано на 25.11.20 в 18:02

Анелия Горгорова: Има висока тревожност на работното място

Тревожността е изключително висока, хората са много притеснени, а работодателите въвеждат полюсни практики. Това заяви пред Радио София Анелия Горгорова , предприемач и HR експерт от Casus Futura в коментар на проучване за справянето със стреса в условията на коронавирусна пандемия. Тази криза все някога ще приключи и работодателите, и хората,..

публикувано на 25.11.20 в 16:52

Вторият локдаун може да доведе до ново освобождаване на служители

Първият локдаун в страната през пролетта доведе до освобождаване на работници, най-вече в сферата на хотелиерството, общественото хранене и туризма. След нормализирането на обстановката през лятото много хора успяха да се върнат на работа, но сезонът не беше силен и бизнесът продължава да среща затруднения. При предстоящия втори локдаун пак ще се..

публикувано на 25.11.20 в 15:54

Кремена Станилова: Работата от вкъщи означава тотално пренастройване на целия режим

Пандемията промени работната среда, модела на работа, промени човешките взаимоотношения. Очаква ни второ затваряне от петък за три седмици.   “Човеците сме социални същества. Имаме две основни социални потребности - принадлежност и утвърждаване. Самата промяна, която се наложи от март месец насам в такъв огромен мащаб, предполага и много силни стресови..

публикувано на 25.11.20 в 15:51

"Кварто квартет" предлага камерни бисери на Росини, Пучини и Верди

Росини, Пучини и Верди събират заедно тази вечер в зала “България” музикантите от “Кварто квартет”. Необичайно за тези велики оперни автори, наистина, на които, покрай тези тежки произведения, не им е оставало никакво свободно време дори за симфонии. Ще бъдат представени Quatuor Brilliant на Джоакино Росини в си-бемол мажор, Струнен квартет в ми..

публикувано на 25.11.20 в 13:55

Гергана Куцева: Цялото ни общество е толерантно към насилието

На 25 ноември отбелязваме Международен ден на ООН за борба с насилието над жени. Това е и поводът, по който Български фонд за жените издава първия по рода си албум „Вечните хитове на България“. В този албум единадесет музикални хита ще звучат така, както ги чуват милиони български жени, но никога не са звучали по радиото. Официалната премиера ще бъде на..

публикувано на 25.11.20 в 13:21