Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

35% от делата срещу лекари са провокирани от лоша комуникация

Мария Шаркова: Родилките трябва да се възползват от правото си на информиран избор

Раждащата жена не е невменяема, тя може да взима решения - това са взаимоотношения на партньорство между нея и лекарите и акушерките, посочи адвокатът по медицинско право

Снимка: Архив, БНР
Правото на информиран избор на раждащите жени - това е един от въпросите, за които адвокат Мария Шаркова най-често получава запитвания, както от страна на бременните жени, така и от страна на медицинските специалисти. Адвокат Шаркова работи основно в сферата на медицинското право и здравеопазването, а заедно с Мрежата за съвременна родилна грижа - за създаване на съвременни условия за бременните и раждащите жени при спазване на правата им. Какви са най-честите проблеми, с които се сблъсква в практиката си по отношение на правата на родилките?

"Изключително често получавам запитвания, както от бременни и раждащи жени и техните партньори, така и от лекари и всички тези въпроси често са свързани с правото на избор, защото това е отношение между раждащата жена и специалистите - те са партньори в този процес. В миналото е имало един патерналистичен подход: раждащата жена е просто обект, а лекарят и акушерката могат да взимат решения вместо нея. Този подход е така разпространен, че съм получавала дори въпроси дали раждащата жена е невменяема и не може да взима решения, докато ражда. В крайна сметка моята роля е да разясня каква е раждащата жена - тя със сигурно не е невменяема, тя може да взима съответните решения, но това са едни взаимоотношения на партньорство между нея и лекарите и акушерките".

Мария Шаркова посочи, че организацията, с която работи - Мрежата за съвременна родилна грижа, констатира, че не винаги става дума за партньорство. Освен това 35 процента от заведените дела са провокирани и от лоша комуникация, в което тя включва липсващата и не добре предоставената възможност на жената да се възползва от правото си на информиран избор:

"Разглеждат се интересни от правна и етична гледна точка въпроси, включително "Какъв е моят избор, тъй като нося отговорност и за детето, което нося?"; "Ако имам необоснован отказ от медицински дейности и поставям нероденото си дете в опасност, какви са възможностите на медицинския екип?"; "Имам ли право на цялата информация за моето раждане и кога мога да я получа?"


Адвокатът посочи, че често жените получава тази информация, едва когато постъпва в болница за самото раждане. По думите й, по препоръка на СЗО, раждащата жена трябва да има възможност да бъде придружена от човек, на когото вярва - партньора, сестра или дула. У нас, обаче, все още се приема, че присъствието на близък е глезотия.

"Наистина трябва да се отърсим от някои нагласи и стереотипи, които отдавна би следвало да оставим в миналото. В крайна сметка раждането действително може да бъде превърнато в позитивно преживяване и информираният избор и адекватната комуникация са част от препоръките на СЗО".

Често раждащите жени подписват информирано съгласие, с което се съгласяват с всичко занапред, което да им бъде направено. Мария Шаркова посочи, че всички възможни въпроси относно протичането на раждането и възможните усложнения трябва да бъдат обсъдени много по-рано.  

"Някои от методите, които се практикуват у нас, вече могат да бъдат наречени, като такива, които не са базирани на доказателства. Всъщност тенденциите през последните години са именно всяка интервенция да бъде базирана на доказателства и да се работи със съвременни консенсуси и протоколи".


Адвокатът препоръчва, когато има противоречие между раждащата жена и екипа, да се положат всички усилия да се стигне до консенсус - комуникацията да бъде адекватна.

Още за ситуациите, с които се е сблъсквала в практиката си като адвокат по медицинско право - чуйте в интервюто с Мария Шаркова!


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Коалиция за климата-България: Страната ни изостава значително в екологичните политики

Превенцията и адаптацията към климатичните промени са водещи за начините, по които се справяме с тези кризи. Това отбелязаха редица организации и сдружения, обединени в Коалиция за климата - България, на пресконференция през днешния ден. Те отбелязаха, че страната ни изостава значително в екологичните политики, като са нужни спешни и решителни..

публикувано на 30.07.24 в 18:07
Пламен Димов от

Пламен Димов с обич за оперното и оперетно изкуство, с признателност към маестро Карталов

Пламен Димов е артист, занимаващ се с оперно пеене. Любовта към оперетното изкуство се заражда в ранните му години и става реалност в МДТ Велико Търново. Там стъпва плахо, с голямо страхопочитание на сцената. „Когато започнах от малки, дори неговорими роли, изпитвах ужас от това, какво ще направя на сцената. След това записах “Оперно пеене“..

публикувано на 30.07.24 в 17:18

Увеличават се измамите на потребители, търсещи краткосрочно финансиране

За увеличен брой измамени потребители, търсещи предоставяне на краткосрочно финансиране, алармират от Асоциацията за отговорно небанково кредитиране. Най-често се правят опити за реклама на потребителско кредитиране в социалните мрежи, разлепване на материали по спирките и предоставяне на „хвърчащи листчета“, каза пред Радио София Николай..

публикувано на 30.07.24 в 16:38
„Съседите отгоре“ ще се играе на 5 септември

8 представления в Борисовата градина през Театралното лято

Лятото в София ще бъде театрално през август и септември. Жителите и гостите на столицата ще имат възможност да се насладят на едни от хитовите представления под открито небе в Борисовата градина. Ще можем да се насладим на 8 представления от 19 август до 15 септември . “Отчаяни съпрузи“, “Неделя сутрин“, “Съседите отгоре“,..

публикувано на 30.07.24 в 15:55
Павел Вълчев

Павел Вълчев: Политическата криза води до вътрешни катаклизми в партиите

Парламентарната група на "Има такъв народ" получи последната възможност да формира кабинет. В понеделник президентът Румен Радев връчи на формацията третия проучвателен мандат. Днес се проведе и първата от поредицата срещи, организирани от ИТН в търсене на подкрепа за съставяне на правителство с третия мандат. Тя приключи неуспешно, тъй като..

публикувано на 30.07.24 в 15:26
Фронтменът Кубрат Аргилашки

"Спални места" издаде албум с поп музика, траш метъл, хардкор... - всичко

Пънк триото "Спални места" представи новия си трети студиен албум, който излезе преди дни и носи името на групата - "Спални места". В предаването “Радиокафе“ гост беше фронтменът Кубрат Аргилашки , който ни донесе свеж полъх от фестивала "Hills of rock", където групата взе участие. "Хората се радваха, младите знаеха текстовете, пяха с нас,..

публикувано на 30.07.24 в 12:50
Една от снимките в изложбата

"Сънувам на български" - казват хората във фотопроекта на Михаела Аройо

Първото цялостно представяне на дългосрочния фотографски проект на Михаела Аройо, посветен на бесарабските българи в Молдова и Украйна , ще може да се види галерия "Синтезис". Изложбата "Сънувам на български" на младата документална фотографка със звукова среда от Светослав Тодоров и текст на журналиста Димитър Кенаров ще бъде открита тази..

публикувано на 30.07.24 в 11:50