Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шеф Васил Спасов прави вкусни кавъри на детските кулинарни кошмари

И още - за най-младия екип готвачи у нас (в село Зорница до Мелник) и за сиренето по шопски като десерт

Снимка: Лили Големинова

Ако искате да хапнете сирене по шопски, но... като десерт или да се отървете от детските си кулинарни кошмари (като грис халвата или млякото с ориз), ще трябва да прескочите до село Зорница, до Мелник. Там се намира един ресторант, в който работи най-младият екип в България - доайенът им е на "цели" 24 години. С него (и с част от кулинарните им предизвикателства) се срещнахме на StrEAT Fest-а на Женския пазар в София, където беше и нашето пътуващо неделно студио. Той се казва Васил Спасов и всъщност е от Варна, но приключенският му дух го довежда в село Зорница. Там шеф Спасов и останалите младежи от екипа (всички ходят с тениски #децата готвят) създават кухня, базирана на тероара на Мелник - "там самата почва е много плодородна и каквото засеем расте. Има огромно количество млекодаен добитък - овце, крави, кози, пълно е с малки ферми, млякото, което произвеждаме е невероятно. Напоследък се развиват и месодайните породи - прасета, говеда...".
Тоест, имат хубаво мляко и хубаво месо. И много идеи.
Поднасяме стари български рецепти по нов начин - нова, прогресивна българска кухня.
Имат интересни тематични разработки - една от тях е кошмарите от нашето детство.
Неща, които не сме обичали или направо сме мразели като деца, ги поднасяме по нов начин. Понякога ни отнема повече от шест месеца, за да превърнем това, което не сте искали да ядете като малки, в нещо изключително.

На молбата ми за конкретен пример, Васил Спасов описва как млякото с ориз бива поднасяно на пяна, правим капучино от мляко с ориз, сервираме го със сладолед от кисело и прясно мляко (овче, което сами сме си направили)... също правим мини ризини - оризчета, покрити с шоколад, предлагаме също въздух от виолетки.
Е, как да не полюбопитства човек и да иска да опита въздух от виолетки

И още, бидейки толкова млад екип, те не винаги спазват "догмата в кулинарията". И тук за пример шеф Спасов дава гореспоменатото сирене по шопски, в което си го има всеки един компонент - от лютата чушка, до сиренето, но го правим така, че е най-добрият ни десерт

Освен че са най-млади, с хубаво чувство за хумор и много смели, те се гордеят, че имат най-богатата винена листа в България - на погледа ми, изпълнен с леко недоверие, Васил Спасов подчертава, че го заявява съвсем отговорно и се впуска в разяснения за отделните винени секции, започвайки от региона (все пак говорим за Мелник и в радиус от 17 километра там има 33 винени изби), преминавайки през България, Стара Европа, Южна Америка, за да стигне до Австралия и Нова Зеландия, откъдето идва най-модното в момента совиньон блан....

Самият ни гост от малък е влюбен в готвенето и най-вече в скарата. Запазва тази любов и сега е щастлив, че призванието му е да храни хората, създавайки емоция - това е така-наречената техно-емоционална кухня - чрез техника в готвенето създаваме емоции у хората.
В София на StrEAT Fest-а бяха дошли със следните емоции - трюфел-тост със сланина, картофен чипс с трюфел, тартар от говеждо лаго и джумерки (както във Варна наричат пръжките) с... трюфел. Все пак в превод името на ресторанта, за който ви разказваме е черен летен трюфел.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
пианистката Росица Банова

Изживяването на сцена не се повтаря

Гостува пианистката Росица Банова, която живее и работи в Китай - дъщеря на писателя, драматург и преводач Банчо Банов и на балерината Росица Банова: "Колкото повече остарявам толкова по ми е приятно да се връщам. Учих 2 години в НМА и спечелих стипендия за Америка. Александър Йосифов каза на баща ми, че трябва да се насоча към музиката. От баща си..

публикувано на 14.07.24 в 12:03
Вяра Мацева в Бергамо - Порта Нуова

Тук сме за малко и трябва да дадем най-доброто от себе си

Пътешествие от Милано до Палермо с Вяра Мацева – юрист, поет, треньор по аеробика. Представяме и нейната нова стихосбирка „Размисли на сърцето“: "Днес е празникът на Палермо. Италия е за всякакви случаи - море, планина, хубава храна, хората са добронамерени, забележителности от различни епохи. Чувствам се като у дома си. Темпераментът се движи от..

публикувано на 14.07.24 в 10:55
д-р Йорданка Господинова

Не да добавяме години към живота си, а живот към годините си

С д-р Йорданка Господинова – треньор по здравословно хранене, един от първите хранителни коучове в България, говорим за здравословното хранене през летния сезон и какъв хранителен режим е добре да спазваме: "Денят трябва да статира с вода. Имаме циклично, сезонно хранене. Да се научим да слушаме и разбираме тялото си. Първо трябва да мислим за..

публикувано на 14.07.24 в 10:11

Историята оживява - Учителят Петър Дънов - слово първо

Срещаме ви с личност, даваща смисъл и надежда на духовното начало у човека.  Той вярва, че любовта, истината, правдата, мъдростта и добродетели са качествата, които човек трябва да изработи в себе си, за да бъде най-добрата си същност.  Този човек наричат Учителя!  Да представиш Петър Дънов - Учителя, създателя на Обществото на Всемирното бяло..

публикувано на 13.07.24 в 16:00
Ючбунар

Софийски разкази - квартал Ючбунар

В  Софийски разкази днес говорим за квартал Ючбунар: "Ючбунар-Три кладенци е по "Пиротска", до "Димитър Петков". Един от важните му символи е църквата "Св.Николай Софийски". На мястото, където е убит, бликат три извора. Легендите водят до 16 в., когато идва да рабти в София. Отказва да приеме исляма, бил е бит до смърт в "Търницата", част от..

публикувано на 13.07.24 в 15:00
Змей Горянин

Адресите на любовта - писателят Змей Горянин и Соня Змеицата

Съпругата му, Соня Змеицата, го вкарва в любовен триъгълник с Елин Пелин и Васил Стоилов Светлозар Димитров, с псевдоним Змей Горянин, днес е известен на малцина, изкушени от литературата, но през 20-те, 30-те и 40-те години на ХХ век е един от най-популярните писатели. Съпругата му Соня, от знатния род Мушанови, е една от всепризнатите..

публикувано на 13.07.24 в 14:00

Елате да научите делфински

Подводна експедиция "потегля" тази събота от Музейко точно в 12 часа.  Емблематичният формат "Професия под лупа" е посветен на делфините и Черно море. Модератор на събитието е доц. д-р Владимир Божилов, астрофизик и научен експерт в Музейко, който ни гостува в студиото заедно с Мария Лазарова (Green Advertising): "Музейко" е най-големият научен..

публикувано на 13.07.24 в 11:57