Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Бина Харалампиева

Подготовката за "Театър пред театъра" ще ни държи "на нокти" до последния момент

Бина Харалампиева
Снимка: БГНЕС

Две постановки на Бина Харалампиева ще бъдат представени след броени дни по време на инициативата "Театър пред театъра" - Ромул Велики на Малък градски театър "Зад канала" и "Лисичета" на "Народния театър Иван Вазов".

Обожавам спектакъла "Ромул Велики", много обичам работата си върху него и актьорите, които играят, много се радвам на онова, което успя да постигне в една световна роля Герасим Георгиев - Геро, сподели режисьорът пред Радио София. Не само младите, но и вече познати на широката публика Весела Бабинова, Влади Зомбори, Бойко Кръстанов, Василена Атанасова, но и перфектното присъствие на театралната сцена на Иван Лечев с китарата си впечатляват в тази постановка.

Бина Харалампиева определи като огромно изпитание изнасянето на двете постановки на открита сцена пред Народния театър, като "предизвикателство, което ще ни държи на нокти до последния момент, до срещата с публиката":

Мисля, че "Ромул Велики", което е по-пищно представление, по-освободено по отношение на пространството, ще бъде пренесено без никакво притеснение на една по-голяма сцена и пред по-широка аудитория. За "Лисичета" ще имаме по-голямо изпитание. Но ние направихме нашия опит да пренесем камерното ни представление на два-три пъти на големи сцени и се оказа, че огромният потенциал на самата постановка успява да напълни с енергия и по-големи пространство. Надяваме се всичко да е прекрасно.

По отношение на "Ромул Велики" може да бъде отбелязано, че световната история може да бъде разчетена много лесно и в българските нрави. Дори често зрителите казват, че тази пиеса е писана за българската политическа действителност. "Лисичета" пък разказва вечната история за постоянния стремеж към успеха и високата цена, която плаща човекът за мечтите си, ако те са неразумни или излизат извън човешките закони.

Уеб редактор: Георги Петровски

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

НАТФИЗ започва кандидатстудентската си кампания с предварителни изпити

НАТФИЗ започва кандидатстудентската си кампания с предварителни изпити и безплатни онлайн консултации. До 20 юни, проф. д.н. Камелия Николова ще консултира безвъзмездно всички желаещи да се подготвят за бакалавърската специалност „Театрознание и театрален мениджмънт“. Предварителните изпити ще се проведат на 25 и 26 юни. “Опитваме се да стартираме..

публикувано на 27.05.20 в 16:34

Индивидуалният подход за излизане от кризата - в уебинар утре вечер

Пандемията повлия по нов и непознат досега начин върху живота ни. Коронавирусът ни показа пропуските в социалната, икономическата и политическата сфера, но на преден план остава темата как индивидуално да подходим в тази ситуация. Ето защо младежите от ученическата организация YOUth TALENTs на 28 май от 18 часа организират безплатен уебинар, разделен..

публикувано на 27.05.20 в 15:45
Заведенията търсят алтернативни начини за изпълнения на поръчки

Над 35% от заведенията още не работят

Въпреки дадената възможност заведенията с открити части да работят, макар и при намален капацитет и спазване на дистанция между масите, това невинаги е икономически обосновано – много от тях работят или на загуба или печалбата стига единствено за покриване на разходите за наем и персонал. Това обясни пред Радио София Атанас Димитров ,..

публикувано на 27.05.20 в 14:56

Сега децата ще научат важен житейски урок - да бъдем сплотени и всеотдайни

„Моето убеждение е, че всички заедно, обединени и добронамерени, бихме издигнали образователните ценности в една просперираща национална кауза. Доказахме, че можем да общуваме и виртуално, но звънливата ученическа глъч и зареждащата детска усмивка все по-осезателно ни липсват. Вече си даваме сметка какво означава да бъдем заедно и колко страшни могат да..

публикувано на 27.05.20 в 14:06

"Смълчан читателски клуб" обединява любовта към вкусната храна и четенето

Две дами обединяват любовта си към вкусната храна и четенето в проекта "Смълчан читателски клуб". Създателките Деси Иванова и Пролет Трифонова са познати от проекта Trouble Bakers. След кратка пауза, заради пандемията от Covid-19, те отново събират желаещи да участват в техния проект. Това ще се случи на 3 юни от 19.00 часа, в Южния парк. За България..

публикувано на 27.05.20 в 13:26
Решението за центъра зависи от Столичния общински съвет

Дали в ж.к. „Стрелбище“ започва изграждане на център за хора със слухови увреждания

Може да се забави отварянето на социалния център за хора със слухови увреждания, който сдружение „Тишина“ иска да обособи в ж.к.„Стрелбище“. Столичният общински съвет трябва да даде съгласие за безвъзмездното право на ползване на имота, върху който ще се изгради центъра, но съществува вероятност документацията за това да е непълна и така..

публикувано на 27.05.20 в 12:54

"Филми в развитие" - 27 прожекции за специалистите от днес до 31 май

От 27 до 31 май онлайн ще бъде излъчена програмата "Филми в развитие", която е част от проекта "София Мийтингс". Модулът  представя откъси от филми и завършени филми от България и региона на Централна и Източна Европа в различен стадий на постпродукция пред аудитория от фестивални програматори, компании за продажба и дистрибуция. Включени са 22..

публикувано на 27.05.20 в 11:53