Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

С "Поход на билките" научаваме повече за растенията около нас

Тази събота, малко преди Еньовден, всички любители на разходките сред природата,  могат да се включат в безплатен поход в Земенската планина, на 90 км от София. Целта му е опознаване на билковото богатство, което планината предлага през това време на годината.

"Походът на билките" ще мине под съпровод на обогатяващи лекции за опазване на находищата на диворастящите растения и тяхното безопасно събиране. Разходката е безплатна, но с много стриктен график.

Сбирката ни е в 10.27 ч. на гарата на Ръждавица. Това е часът, в който пристига влакът от София. Дотам може да се стигне и с автомобил
, обясни организаторът Живко Момчев. Походът ще приключи в с. Полска Скакавица, където е един от най-красивите и трети по височина водопади в България.

Самото трасе ще бъде кратко - продължава около 7 км. и на практика имаме цял ден, за да направим достатъчно много спирки и да можем да дискутираме. Да може, не да превръщаме това в спортно начинание, а да бъде достъпно за всеки и да има достатъчно време, така че да можем да си говорим.

Походът е подходящ и за деца. На последния поход, дори е имало доста деца, както и хора, които са взели домашните си любимци. Походът е подходящ за всички любители на планината и на растенията и дивата природа. Осигурени са и няколко лектора, които ще могат да показват на всеки, всяка лечебна билка, която срещнат по пътя.
Чуйте повече в звуковия файл.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За Северната тангента София трябва да плаща 500 000 лв. годишно, за Южната дъга получава 400 000

За да бъде сключено споразумение между Столичната община и Агенция „Пътна инфраструктура“ за пътищата, за които се въведоха винетки, са направени изчисления и те показват, че поддържането на Северната скоростна тангента ще коства около 500 000 лв. на година. Кметът на София Йорданка Фандъкова обаче припомни днес, че Столичната община поддържа..

публикувано на 20.02.20 в 18:04

Наградиха участниците в конкурса за плакат "Пази семейството си на пътя"

На официална церемония в пространството под площад “Независимост” бяха наградени участниците в конкурса за плакат "Пази семейството си на пътя". По регламент беше необходимо кандидатите да са деца, ученици и студенти от специалностите „Рекламна графика“ или “Компютърна графика“ от училищата и университетите по изкуствата от системата на МОН, или с..

публикувано на 20.02.20 в 17:54

Експерти и родители обменят опит на форум в НДК

Родителството е едно от най-големите предизвикателства в живота, но често навлизаме в него неподготвени за всички въпроси и отговорности. Губим се в морето от информация и ако не намерим подкрепа, може да загубим и увереността си, че се справяме добре. На помощ тук идва Академията за родители, основана от Мариела Станулова през 2014 година, чиято..

публикувано на 20.02.20 в 17:28

Форумът Innovation Explorer затваря пропастта в иновациите между България и света

Форумът за иновации Innovation Explorer прави 20 важни крачки към затварянето на пропастта в иновациите между България и света, заедно с над 20 успешни лектори и предприемачи и над 1000 участници от различни организации. “Идеята на този форум е да си представим бъдещето на човечеството не само на земята, а и на Марс. Да погледнем критично на въпроса..

публикувано на 20.02.20 в 17:12

СОС осигурява още 50 места за деца в градините с разширяване на някои групи

В момента се намираме пред първо основно класиране в детските заведение в София и не можем с точност да дадем статистика за местата, които не достигат. Не е сигурно, че дефицитът е за 12 000 места. Това подчерта зам.-кметът на София Тодор Чобанов по време на днешното редовно заседание на Столичния общински съвет (СОС). В първото класиране ще..

публикувано на 20.02.20 в 16:49
Боряна Маринкова

Причините за недостиг на лекарства са многопластови

Един от факторите за недостиг на лекарства в България е, че страната ни е сравнително малък и често неатрактивен пазар за внос на лекарства от големите компании, тъй като има много сложни механизми за утвърждаване на цените на лекарствата. Има немалко случаи, когато някои медикаменти стават обект на дерегистрация и те изчезват от страната. Това..

публикувано на 20.02.20 в 15:22
Д-р Бойко Пенков

Д-р Пенков: Всички служби и лични лекари знаят как да действат срещу коронавируса

Има пълна готовност на здравните власти за посрещане и борба с предизвикателството, наречено коронавирус. Дирекцията за епидемиологичен надзор в Министерството на здравеопазването е в непрекъснат контакт със структури на Световната здравна организация и със съответния Европейския център. Прилага се контрол при влизане в страната, информирани са..

публикувано на 20.02.20 в 15:06