Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Кирилов: Да усетиш промяната в едно дете е мотивът, който ме вдъхновява

Всяка година повече от 1000 деца биват изоставени от родителите си, повечето от които още в родилното отделение. Тяхното детство започва в социален дом или разделени от родителите си, обгрижвани от чужди хора. За да бъде променена тази действителност, усилия полагат десетки социални работници, психолози и специалисти. Освен каузата, ги обединява и фондация „За нашите деца“, където те откриват подкрепа. От 2011 година живота си на децата посвещава и Кирил Кирилов. Той е от онези, които намират решение на всеки проблем.

През 1992 г. в България току що са започнали крехки демократичните промени. Българчетата, лишени от родителски грижи, растат в социални домове, а обществените нагласи към самотните родители продължават да са силно критични. В България властва разбирането, че държавата може да бъде добър родител. И че оставянето на деца в домове за сираци е за доброто на децата. В същото време на Острова, британската организация “Християнски детски фонд на Великобритания” е силно загрижена за смазващата бедност, в която живеят милиони българи. Хиляди българчета растат в глад и нищета в социалните домове. "Християнският детски фонд на Великобритания" започва хуманитарна програма в България, като подпомага бедни семейства и социални домове с основни хранителни продукти и с дарения. Така започва историята на британската подкрепа  в грижата за децата у нас. Така започва дейността на фондация „За нашите деца“ у нас. Днес дейността им е поддържана от хора като Кирил, който с отдаденост посреща и решава тежки житейски ситуации.

От 2003 до 2008 година повече от 380 деца не попадат в дом, а близо 400 деца и техните родители получават емоционална подкрепа и помощ в справянето с трудностите на ежедневието, благодарение на програма за семейна подкрепа на “ВсякоДете”, реализирана в София, Пловдив, Русе и Монтана.

Кирил КириловЗа да бъде едно семейство цяло и щастливо са необходими стабилна ценностна система и много компромиси. За жалост, обаче, в страната ни има не малко разпадащи се семейства или такива с проблеми. В тези ситуации най-потърпевши са децата. Травмите, които те получават, намират отражение в живота им занапред. В такъв момент като спасителен пояс за тях в живота им се появяват Кирил Кирилов и неговите колеги от фондация „За нашите деца“, които преобръщат ежедневието на страдащите и го-правят по-поносимо, та дори и щастливо.

Социалните работници са като художници, оцветяващи с фин размах сивите детски души. Заселват в тях вяра и надежда, че един ден спокойствието ще възтържествува. А в замяна получават най-ценното - признателност и благодарност за подадената ръка.

Емоцията е голяма, когато правиш нещо от сърце. Кирил Кирилов е помогнал на десетки деца да повярват в себе си. Най-хубавото е, че го прави с пламък, който заразява всички покрай него:

Работата дава много динамика, много добра емоция. И когато видиш благодарността в очите на едно дете, да усетиш промяната, която е има в едно дете и неговото семейство, е мотивът, който ме кара всеки ден да влизам с усмивка в Центъра, да посрещам ежедневните предизвикателства, да се срещам с хората. Емпатията, която струи към тях, доброто отношение. В крайна сметка социалната работа е призвание.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Принудителните извалявания в помощ на земеделието

България трябва да започне опити с извалявания от потенциални облаци, което е в интерес на земеделието и напояването. Това заяви Георги Стоянов, председател на Български фермерски съюз (член на голямата европейска организация "КОПА КОДЖЕКА"). Експериментите са свързани с измененията на климата и недостига на вода в някои райони на станата...

публикувано на 16.07.24 в 17:40

Крайградските зони на София ще бъдат застроени

Ограниченията за строителство в крайградски зони на София падат от 2025 година, като огромни терени в крайградската зона на София ще сменят предназначението си. В земеделски земи ще може да се строи, а във вече урегулираните ще бъде позволено по-високо и по-плътно застрояване. Малка част от тях е предвидена за паркове. В Общия устройствен план..

публикувано на 16.07.24 в 16:51
Десислава Алексиева и Петко Славов

Музикално поетични събития "Live на червения диван" завладяват София от утре

В горещите летни дни Столична община, съвместно с FOX book café и музиканта и писател Петко Славов, представят "Live на червения диван" – серия от литературно-музикални вечери на открито с вход свободен. От 17 юли до 6 септември 2024 г. гостите и жителите на лятна София ще могат да се насладят на четири представления на открито с..

публикувано на 16.07.24 в 15:41

Повече контейнери за събиране на текстил

От Столичната община (СО) планират изграждане на система за разделно събиране на текстил, тъй като т. нар. "бърза мода" е много вредна за околната среда. Коментар по темата направи Надежда Бобчева, зам.-кмет по направление "Зелена система, екология и земеползване". По думите й към момента има три фирми, с които СО работи и които са специализирани..

публикувано на 16.07.24 в 15:24

Световни музикални виртуози на една сцена на "Pravets Art Nights"

На 19 и 20 юли 2024 г. в Правец ще се проведе "Pravets Art Nights". Музикалната програма и тази година е дело на Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров. Първият концерт е на 19 юли, а вечерта е посветена на музиката на Гершуин. Заедно с оркестъра на Филхармонията, ще чуем и виртуозния немски пианист Себастиан Кнауер, каза пред Радио..

публикувано на 16.07.24 в 13:21
Никул Георгиев

Независими български музиканти представят проектите си в онлайн поредицата Lampa Sessions

Петима музиканти от българската независима сцена представят своите експериментални  музикални проекти в рамките на Lampa Sessions - авторската oнлайн поредица на творческия  колектив Lampa Collective.  Проектът може да бъде гледан в канала на организацията в YouTube,  слушан в Spotify, а всичко за артистите и техните сесии можете да..

публикувано на 16.07.24 в 12:30

Родопската теснолинейка с атракционни пътувания от Септември до гара Цветино всеки уикенд на юли

Атракционни пътувания с ретро-теснолинейката по живописните маршрути на линията от град Септември до гара Цветино предлагат от БДЖ всеки уикенд на юли. Едно от имената, които стои зад идеята е това на Кристиан Ваклинов. Пред Радио София той разказа, че преди 20 години група ентусиасти, служители на държавните железници, решават с много..

публикувано на 16.07.24 в 11:29